Penktadienį Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) buvo pristatyta karo komendantūrų taikos metu koncepcija. Planuojama, kad taikos metu veiks 27 nuolatiniai komendantūrų štabai, kurie ruoš užnugario personalą.

„Atrodo, kad verčiam naują puslapį mūsų visuotinės gynybos srityje. Komendantų sistema ir iki šiol veikė Lietuvoje, bet ji buvo labiau orientuota į komendantūras karo padėties metu, buvo paskirti komendantai, jie turėjo savo pavaduotojus, vykdavo pratybos, tačiau jautėm, ir Ukrainos pamokos mums diktavo, kad ruoštis reikia anksčiau, ruoštis reikia pradėti jau taikos metu“, – spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo krašto apsaugos ministras L. Kačiūnas.

Kasčiūnas: tai didins pasirengimo kokybę


Jis pasakojo, kad nuo šiol kiekvienas pilietis, kuris norės prisijungti prie teritorinės savigynos, užnugario, karo komendantūrų sistemos, galės tai padaryti.

Nauja tvarka, anot ministro, leis piliečiams atrasti vietą gynybos planuose, užtikrins daug geresnę sąveiką tarp komendantinių vienetų ir savivaldos, didins pasirengimo kokybę.

L. Kasčiūnas pasakojo, kad komendantiniam vienetui yra numatytos tokios funkcijos: kova su diversinėmis grupėmis, objektų ir infrastruktūros apsauga, kontrolės postų įrengimas ir evakuacijos procesų užtikrinimas, jeigu reikės – pagalba sąjungininkams.

Compressed by jpeg-recompress

„Tai yra tie procesai, kurie padeda kariuomenei, nuima nuo jos dalį naštos. Čia yra galimybė visuomenei, labiausiai visuomenės pasirengusiai daliai padėti kariuomenei“, – dėstė ministras.

Planuojama, kad karo komendantūros karys bus aprūpinamas automatiniu šautuvu, šarvine liemene su taktiniu diržu, dujokauke su dėklu, pirmos pagalbos rinkiniu, balistiniu šalmu ir keturiais dėtuvių dėklais.

„Mes dabar vystome modernaus kario projektą kariuomenėje, judame į priekį. Tikiuosi, dar šiais metais pajudėti dar labiau. Tada kartu kelsimės į aktyvųjį rezervą, į jo ekipavimą, ginklavimą, po to kelsimės į parengtąjį rezervą, kuris sudarys dalį komendantūrų“, – kalbėdamas apie karių aprūpinimą pažymėjo L. Kasčiūnas.

Vienam komendantūros kariui, anot jo, planuojama išleisti 12 tūkst. eurų.

„Jeigu mes subursime nuo 10 iki 15 tūkst. užnugario, tai galime padauginti ir matysime, kad tam vis tiek reikės virš 200 mln. eurų“, – teigė politikas.

Visos komendantinių vienetų kūrimo taikos metu procesus, pasak L. Kasčiūno, lydės teisės aktų pakeitimai, kuriuos tikimasi patvirtinti iki liepos 1 dienos.

Pakeitimai, jo teigimu, bus susiję su galimybėmis į komendantines pratybas kviesti parengtąjį rezervą ir neparengtąjį rezervą – patriotiškus, pilietiškus asmenis.

Šiuo metu Seime yra svarstomos Karo padėties įstatymo pataisos, reglamentuojančios karo komendantūrų veiklą.

Rupšys: sprendimą dar reikės patikrinti laike


Apie poreikį turėti komendantinius vienetus taikos metu kalbėjo ir kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Reikia tampresnio ir glaudesnio ryšio tarp ginkluotųjų pajėgų, kariuomenės ir kitų visų visuomenės dalių, nes yra visuomenės dalis, kuri ypatingai yra nusiteikusi, ryžtingai nusiteikusi, ir ne vien patriotizmo vedama, bet norėdama pritaikyti savo kompetencijas, gebėjimus, kad galėtų maksimaliai prisidėti prie valstybės gynybos“, – spaudos konferencijoje dėstė jis.

Valdemaras Rupšys

Sprendimas turėti komendantinius vienetus taikos metu, kaip įvardijo V. Rupšys, dabar yra stumiamas smarkiai į priekį, nors, anot jo, jį dar reikės patikrinti laike.

„Bet matosi, kad pats principas, kad mes turime ruoštis karui <...> ir taikos metu turėti priemones ir struktūras, kur būtų lengviausias metas pereiti į karo meto režimą, į karo metu karines struktūras, tai komendantūros būtų viena iš sudedamųjų dalių“, – pažymėjo kariuomenės vadas.

Jis pasakojo, kad bus steigiamos 6 apygardų komendantūros didžiuosiuose šalies miestuose, įskaitant sostinę, ir 21 atskiruose rajonuose.

„Tai čia toks pirmutinis etapas, paskui žiūrėsime, ar reiks plėsti, ar reorganizuoti kažkaip, bet faktas yra, kad mes turėtumėm turėti komendantinės tarnybos atstovus praktiškai kiekvienoje savivaldybėje, kad užtikrintume sąveiką su savivalda, su rajonų, miestų administracija, su ten veikiančiomis vyriausybinėmis, nevyriausybinėmis, visuomeninėmis organizacijomis, kad galėtumėm žinoti jų galimybes, jų poreikį ir kuo greičiau, ir trumpiausiu laiku, esant teisinio režimo pakitimams, integruoti ginkluotąsias pajėgas“, – komentavo kariuomenės vadas.

Kalbėdamas apie komendantinių karių funkcijas, jis paminėjo dar kelias – mobilizacinių užduočių vykdymas, komendanto valandos, įvedus karo padėtį, užtikrinimas.

Jis nupasakojo, kaip bus suformuoti komendantiniai vienetai taikos metu.

Compressed by jpeg-recompress

„Pati komendantūra susidarys iš dabar esančio karo prievolės centro visoje apimtyje, papildomai bus steigiamos, arba skiriamos funkcijos, grynai komendantinės, tai reiškia tai pareikalaus ne tiek daug resursų, jei komendantūras steigtumėm nuo nulio. Tai bus papildomai reikalingi etatai, kad vykdytumėm kompleksines pratybas, karinį rengimą.

Bet čia mes irgi matome pakankamai racionalų sprendimą, kad tai įgyvendinsime per dabar jau esančią struktūrą, tai yra per savanorių pajėgas.

Praktiškai yra sprendimas šešias savanorių kuopas per šešias rinktines skirti karo komendantūromis, reiškia, jie ruošis vykdyti karo komendantūrų vienetų funkcijas, toliau – sąveikausim ir taikos metu dirbsim su Šaulių sąjunga, o Šaulių sąjungos komendantiniai būriai bus integrali komendantūrų dalis įvedus karo padėtį, bet taikos metu treniruosis kartu. Individualų rengimą vykdys šauliai, kolektyvinį – per komendantūras“, – dėstė V. Rupšys.

Tikimasi kelių tūkstančių iš šalies įsitraukusių piliečių

Lietuvos piliečiai, išreiškę norą dalyvauti Lietuvos ginkluotoje gynyboje, arba organizacijos, anot jo, bus registruojamos, bus žiūrima, kiek jų įsitraukimas reikalauja resursų.

„Tą kaupiame, čia priklauso ir nuo skiriamų resursų, asignavimų krašto apsaugai ir kariuomenei, bet praktiškai tam pagrindus jau šiandieną turim“, – akcentavo kariuomenės vadas ir taip pat kalbėjo, kad infrastruktūra pradiniam etapui taip pat yra apsirūpinta.

Planuojama, kad pilną operacinį pajėgumą komendantūros turėtų pasiekti 2025 metais.

Anot kariuomenės vado, į komendantūrų struktūrą ketinama įtraukti apie 10,6 tūkst. parengtojo rezervo karių.

„Komendantūrų struktūroje numatome 10,6 tūkst. parengtojo rezervo karius. Parengtojo rezervo kariui bus prievolė ateiti ir tarnauti. Jis vykdys savo konstitucinę prievolę“, – kalbėjo V. Rupšys.

Numatyta, kad šioje struktūroje taip pat bus apie 800 krašto apsaugos savanorių pajėgų, komendantūras papildys 2,5 tūkst. šaulių.

Krašto apsaugos ministras vylėsi, kad prie struktūros savanoriškai prisijungs bent keli tūkstančiai Lietuvos piliečių nuo 18 metų. Pasak L. Kasčiūno, ateinančius kelis mėnesius vyks komendantūrų agitacinė kampanija.

„Tikiuosi, kad bent keli tūkstančiai Lietuvos patriotų įsitrauks su ginklu ar be ginklo“, – kalbėjo jis.

Benkunskas: Vilnius ruošia gynybos politikos planą


Palaikymą idėjai turėti komendantinius vienetus taikos metu išreiškė Vilniaus savivaldybės meras Valdas Benkunskas.

„Valstybės gynyba, aišku, yra pirmiausia kariuomenės reikalas, bet ne tik. Matydami žmonių norą prisidėti savo kompetencijomis, savo jėgom prie krašto gynybos, labai palaikome komendantūrų aktyvavimo klausimą, kuris iš esmės padės spręsti kelias kryptis. Pirmiausia, – įtraukti tą aktyvią visuomenės dalį, kuri iš tikrųjų dabar stovi dažnai prie valstybės institucijų daro ir sako, kuo mes galim padėti, panaudokit mus – ar tai būtų medžiotojai, ar medikai, ar vairuotojai, kurių karo padėties atveju kompetencijos būtų reikalingos. Tai komendantūrų įvedimas pradės struktūruotai, pirmiausia, surinkti informaciją, žinoti mūsų pajėgumus ir tuos žmones panaudoti“, – spaudos konferencijoje kalbėjo meras.

Valdas Benkunskas

Jis atkreipė dėmesį, kad Vilnius geopolitine ir grėsmių prasme yra ypatingoje lokacijoje, ir pažymėjo, kad šiuo metu ruošiamas miesto gynybos politikos planas, kuriame esą liečiamos visos aktualios temos nuo priedangų ir slėptuvių klausimo, evakuacijos kelių iki dronų, visuomenės įtraukimo.

Planą V. Benkunskas žadėjo pristatyti artimiausiu metu.

Pocius: visuomenė dar nėra pakankamai paruošta


Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Pocius vertino, kad naujai steigiama sistema padės Lietuvos žmonėms pasiruošti pasipriešinimui.

„Reikia pripažinti tą faktą, kad mūsų visuomenė ginkluotam pasipriešinimui ir neginkluotam pasipriešinimui nebuvo paruošta ir nėra dar paruošta pakankamai, tai todėl ši iniciatyva, šiek tiek gaila, kad užtruko dvejus metus, bet dabar noriu pasidžiaugti, kad šiandien jau apie tai kalbame viešai ir yra priimami tam tikri sprendimai“, – spaudos konferencijoje teigė A. Pocius ir reiškė viltį, kad visuomenė su valia priešintis ateis į pagalbą kariuomenei ir sąjungininkams, ir tai bus atgrasymo faktorius galimam priešui.

Arvydas Pocius

Idzelis: komendantinių šaulių yra beveik 2 tūkst.


Šaulių sąjungos vadas Linas Idzelis spaudos konferencijoje pasakojo, kad jau dabar komendantinių šaulių regioniniu pagrindu yra beveik 2 tūkst., planuojama, kad iki metų pabaigos jų bus 2,5 tūkst.

„Tai yra vietiniai žmonės, jie žino kiekvienos savivaldybės pajėgumus, nes kiekviena savivaldybė yra labai skirtinga, ir tai padės integruoti patį komendantą ir visus kitus, kurie jungsis prie komendantūros“, – kalbėjo vadas.

Jis pasakojo, kad komendantiniai šauliai dalyvauja pratybose, yra aprūpinami ginkluote.

Linas Idzelis

Registracija prasidės gegužės 1 dieną


Kaip skelbta, komendantūroms pavaldžius vienetus galės sudaryti anksčiau kariuomenėje atitarnavę kariai, kurių Lietuvoje yra apie 80 tūkst., bei komendantiniai šauliai, o taip pat prie komendantūrų galės prisijungti ir visi kiti piliečiai nuo 18 metų, norintys prisidėti prie krašto gynybos.

Registracija, kurios metus bus skatinama prisijungti prie komendantinių rezervų, vyks gegužės 1–rugpjūčio 31 dienomis.

Prie karinių komendantūrų prisijungusių gyventojų karinis parengimas turėtų prasidėti spalio 1 dieną.

Compressed by jpeg-recompress

Naujasis krašto apsaugos ministras L. Kasčiūnas pradėdamas darbą KAM patikino išspręsiąs komendantūrų sistemos klausimą per pirmąjį mėnesį.

Iki šiol buvo siūloma, kad komendantūros būtų institucija, kuri, įvedus karo padėtį, remtų komendantą, teiktų jam siūlymus, administruotų žmogiškųjų išteklių kaitą ir užtikrintų kitų ginkluotųjų pajėgų vado karo komendantui skirtų užduočių vykdymą.

Komendantūros aprūpinimą darbui skirtomis patalpomis ir kitomis būtinomis priemonėmis užtikrintų savivaldybių administracijos, o ryšio ir informacinėmis sistemomis, ginkluote ir specialiosiomis priemonėmis – kariuomenė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)