Trijų vaikų mama Gražina atvira – gaminti maistą su meile nepakanka. Būtina pasitelkti ir fantaziją, ir, be abejo, pačius mažuosius kūrėjus.

„Kokia šventė tai bus – ar nuo ryto iki vakaro stovėsim prie puodų ir paskui jau nebeturėsim jėgų džiaugtis, ar geriau paruošim mažiau, bet pats gaminimo procesas bus smagus tiek mums, tiek vaikams? Aš renkuosi antrą variantą! Gerai, jei mažieji, kaip aš juokaudama sakau, visavalgiai savo noru, – kerta, ką bepaduotum. Neretai raukosi, išrinkinėja tai morkas, tai svogūnus arba išvis pareiškia „aš šito nevalgysiu“. Ką daryt, kad valgytų? Bent jau man labai suveikia dviejų GK taisyklė – gaminti kartu ir gaminti kitaip. Kai pats ruoši maistą, o jei dar mama leidžia supjaustyti, pamaišyti puodą (tai, ką daro dideli!), tai kaipgi tu nevalgysi? Ir kai tas maistas su ausimis, nosimis ir uodegomis, išvis smaguma!“ – patirtimi dalijasi moteris. – Manoji trijulė kaip susitarusi įtariai žiūrėjo į „netikrą zuikį“. Vienas sakė: „Mamaaaa, koks čia zuikis, čia didelis kotletas“, kitas raukėsi: „Zuikiai ne taip atrodo, kodėl jis taip pavadintas?“, o trečia nieko nesakė, tik kopijavo vyresniuosius.“

Ir tikrai – kodėl zuikis be ausų, akių ir kitų būtinų dalykų? Moteris sako, kad būtent vaikų įsitraukimas kaipmat padėjo pataisyti padėtį.

„Gaminom kartu ir užsiėmėm magija – didelį kotletą vertėm į zuikį. O kiek prisikvatojom... Och, matytumėt, kaip jie kirto! Nepasidalino, kam galvytė, kam uodegytė. Kartu su vaikais gaminti užtrunka ilgiau, bet tai smagu. Galima įsijungti muziką, plepėti, juokauti“, – pasakoja apie dvigubą naudą – linksmą pasiruošimą šventei ir bendravimą su mažaisiais – „Mamuto“ įkūrėja.

Optimizmo nestokojanti mama sako puikiai suprantanti, kad linksmybės virtuvėje turi ir nelinksmą pusę – virtuvė po tokių gaminimų būna labai apkuista. Visgi ji kviečia į tai pažiūrėti iš kitos pusės – galima susitvarkyti drauge su ta pačia gamintojų kompanija.

„Jie tikrai gali, tik leiskim. Niekis ta prikuista virtuvė, kur kas svarbiau laikas kartu. O jo, pripažinkim,
nuolat trūksta. Gaminant kartu aš iš vaikų išgirstu tiek istorijų, tiek minčių, idėjų, kiek turbūt neišgirsčiau tiesiog prisėdusi šalia. Ir gaunu grįžtamąjį ryšį, kuris man labai svarbus: šeštadieniais manęs laukia jų ruošti pusryčiai su akimis. Ir su meile – svarbiausiu ingredientu.
Aš įsitikinusi, kad tos akimirkos, praleistos drauge virtuvėj, įsimins jiems visam gyvenimui ir padės kurti savas tradicijas ir ryšį jau su savo vaikais“, – dalijasi tris aktyvius smalsuolius auginanti Gražina.

Velykų valgis? Zuikiški blynai!

Jei jau ateina šventė, per kurią zuikiai mėgaujasi pavasariu, tai kodėl ryto nepradėjus „zuikiškais blynais“? Beje, tešlą jiems galima ruošti tokią, kokia labiausiai patinka.

Jums reikės:
2 pakelių varškės
2 bananų
1–2 kiaušinių
pusės stiklinės graikiško jogurto
mažo žiupsnelio druskos
1 šaukštelio kepimo miltelių
agavų arba klevų sirupo (pagal skonį)
miltų (kad tešla išeitų grietinės tirštumo, aš renkuosi visagrūdžius speltų)
aliejaus arba lydyto sviesto kepti

Sumaišome kiaušinius, varškę, jogurtą, sutrintus arba smulkiai sutarkuotus bananus, sirupą. Atskirame inde sumaišome miltus, kepimo miltelius, druską, sudedame į varškės masę, išmaišome. Jei miltų mažai, įberiame dar. Įkaitiname keptuvę su riebalais ir kepam blynus. Tik reikia atkreipti dėmesį, kur bus zuikio kūnas, kur galva, letenėlės, ir pagal tai formuoti.
Na, o tada belieka sudėlioti zuikučius, užtupdyti purškiamosios grietinėlės uodegą ir skanauti!

Šventiniam pietų stalui – (ne)tikras zuikis

„Jį gaminu iš įvairios maltos mėsos: kiaulieną pamaišau su vištiena arba jautieną – su kalakutiena. Galima improvizuoti! Mūsų zuikis su paslaptimi – kadangi jis zuikis ir mėgsta daržoves, gaminant būtina dėti daug daržovių, bus zuikiškesnis. Ir nededu nei džiūvėsėlių, nei miltų – sulimpa puikiai“, – dalijasi Gražina.

Šiam zuikiui jums reikės:
1 kg smulkintos maltos mėsos
1 smulkia tarka sutarkuoto svogūno
poros sutraiškytų česnakų skiltelių
2 kiaušinių
pačia smulkiausia tarka sutarkuotų daržovių (morkų, cukinijų, ropinių kopūstų – pagal skonį; tik vandeningas būtina nuspausti)
mėgstamų prieskonių, druskos, pipirų

Paruošiame faršą – sudedame visas sudedamąsias dalis, sumaišome. Kepimo formą ištepame alyvuogių aliejumi (arba įtiesiame kepimo popieriaus ir patepame aliejumi), sudedame mėsą, ją suformuojame, kaip norime (lengviau formuoti vos vos sudrėkinus rankas vandeniu arba patepus jas aliejumi), ir kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 60–80 min. Iškepusį puošiam, kaip tik vaizduotė leidžia!

Prie zuikio labai tinka šviežių daržovių salotos.

„Jei norite daugiau idėjų ir minčių, ne tik su maistu susijusių, užsukit į mano tinklaraštį – jis gimė visai neseniai, bet ten jau yra visokių pasidalinimų, o greitu metu bus dar daugiau. Ir ne tik apie vaikus“, – kviečia Gražina užsukti į paskyras feisbuke – Mamutas, instagrame – mamuto_namai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)