Pavyzdingų šeimininkių bėda – bandymas aprėpti viską. Sąžiningai ir pagal taisykles atliekami pasiruošimo darbai reiškia dvi-tris dienas nepaliaujamo „arimo”. Dažniausiai visa tai krenta ant vieno žmogaus pečių.

Neatsiejamas Velykų stalo atributas – marginti kiaušiniai, reiškiantys atgimimą. Ankščiau kiaušiniai buvo dažomi viena spalva – raudonai. Šiandien stengiamasi išdažyti juos kuo įvairiau. Tai reikalauja daug laiko. Kai kurių moterų pasiteiravus, kaip jos viską suspėja, paaiškėjo, kad jos sugeba sukurti šventę sau ir visai šeimai, nepaisydamos mūsų visuomenėje giliai įsišaknijusios tradicijos paruošti „-iolika“ patiekalų, kuo įmantriau išmarginti kiaušinius ir padaryti „generalinę“ tvarką.

Margučiai

Apie tai, kaip Velykoms galima pasiruošti paprasčiau, greičiau ir daugiau laiko skirti poilsiui su šeima, DELFI papasakojo skaitytojos, kurios nelinkusios švaistyti laiko gaminimui ir kiaušinių dažymui.

Gamina tik vieną patiekalą

Ruošdamasi Velykoms vilnietė Rūta pirmiausia pasitaria su sūnumi. Jai ypač svarbu, ko šventei pageidautų jos atžala.

„Kartu pavartome receptų knygas, džiugu, kad abu mėgstame paprastus, sveikus patiekalus, todėl tradiciniai lietuviški patiekalai su kalnu majonezo ar riebalų ne mums“, - DELFI pasakojo moteris.

Toks jos ir sūnaus požiūris lemia tai, kad Velykų pasiruošimui nereikia gaišti daug laiko. Pašnekovė pasakojo, kad ji pažįsta ne vieną moterį, kuri šiai pavasario šventei ruošiasi tris dienas, gamina daug valgių, o atėjus tai dienai pasijaučia pavargusi ir pikta.

„Tokiu atveju šventė būna tik persivalgymas ir prievolė“, - kalbėjo vilnietė.

Velykoms Rūta kepa kalakutą arba vištą su keptais obuoliais ir slyvomis, garnyrui visada renkasi šviežias daržoves. Ypatingą dėmesį ji skiria saldumynams – kepa tradicinį Velykinį keksą arba keksiukus.

„Juos lengva pagaminti, greit iškepa, be to, labai papuošia stalą. Na ir viską vainikuoja margučiai, kuriuos irgi dažome paprastuoju būdu – flomasteriais. Abu su sūnumi mėgstame piešti, tad tai mums yra vienas malonumas ir pabuvimas kartu,“ - kalbėjo moteris.

Viską daro su vaikais

Pašnekovė Ieva yra tos nuomonės, kad jų šeimos Velykų ypatingumas yra pasibūti visiems kartu, be įtampos. Tai padaryti jai puikiai pavyksta, nes šventei ruošiasi kartu su vaikais.

„Visi greitai susitvarkome, pasiruošiame ką nors paprasto užkąsti, papuošiame stalą taip, kaip vaikams gražu, ir einame visi į Velyknatį parsinešti šventintos ugnies. Grįždami pakeliui nusiskiname kokią šakelę žalumos, namuose užsidegame žvakutes“, - apie savo Velykų šventimą pasakojo ji.

Kiaušinius kartu su šeima moteris margina flomasteriais. Juos dažo savo artimiesiems, kuriuos aplanko sekmadienį.

„Kai suguldome vaikus, nudažome po margutį vaikams, kad atsikėlę rastų, nes gi geri visus metus buvo“, - pasakojo pašnekovė.

Velykų pusryčiai

Margarita turi du vaikus ir tikina, kad per Velykas jai daug svarbiau ne paruošti puotą, o akcentuoti vaikams šventės reikšmę ir įtraukti juos į pasiruošimo darbus.

Margučiai

„Mūsų šeimoje absoliučiai nesvarbu, kad kiaušiniai atrodytų nudažyti profesionaliai. Dažniausiai kartu su vaikais dažome kiaušinius įvairių spalvų dažais, o tuomet teptukais ir guašu paišome ant jų įvairiausius dalykus: vardus, ornamentus, gyvūnus – viską, kas tik šauna į galvą“, - margučių dažymo ypatumais dalijosi ji.

Moteris atskleidžia, kad jų šeimoje Velykų stalas tikrai nelūžta nuo patiekalų pertekliaus, kaip įprasta daugelyje šeimų.

„Realiai, juk turime margintų kiaušinių, tai pasirūpinu tik tuo, kad būtų su kuo juos valgyti. Duona, daržovės, kumpis, lašiša, majonezo ir krienų padažas – tai viskas, ką galima rasti ant mūsų Velykų stalo. Dažniausiai tiesiog turime šventinius pusryčius, o po jų visa šeima keliaujame į gamtą (jei būna geras oras). Jei su oru nepasiseka – susigalvojame kokių nors kitų pramogų, tačiau tikrai nemedituojame prie stalo“, - pasakojo Margarita.

Prisimindama apsivalymo būtinybę, pašnekovė atskleidė, kad nepalieka paskutinei minutei tvarkymosi „džiaugsmų“: „Likus savaitei iki Velykų tvarkomės kartu su vyru ir vaikais. Tvarkymosi procesą vaikams pateikiu kaip žaidimą, todėl jie net konkuruoja tarpusavyje, kuris daugiau padės mamai. Savaitės eigoje kiekvieną dieną stengiamės palaikyti švarą, kad ilgasis Velykų savaitgalis būtų malonus visiems ir leistų pailsėti nuo visko!“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)