Jei teko lankytis Italijoje ir ragauti jos tradicinių gardumynų, tikriausiai jums jau pažįstamas malonus puraus itališko pyrago „Panettone“ skonis. Ši iš Milano kilusi saldžios duonos rūšis yra neatsiejama itališko Kalėdų ir Naujųjų metų stalo dalis, kuria, žinoma, galima pasimėgauti ir įprastą dieną.

Tačiau garsusis pyragas turi ir ne mažiau gardų „giminaitį“, skirtą būtent Velykoms. „Colomba di Pasqua” arba „Velykų balandis“ – tai desertinė duona, tradiciškai kepama balandžio formos, kuri simbolizuoja gamtos atgimimą, tyrumą ir švelnumą.

Be įprastų, dažniausiai kepamų pyragų ingredientų, šiam gardėsiui prireiks citrinos ir apelsino žievelių, medaus, marcipano ir maltų migdolų. Žemiau pateikiame pyrago receptą, kuris, be jokios abejonės, taps tikru Velykų stalo pasididžiavimu.

Reikės:

0,5 kg miltų

250 g kambario temperatūros sviesto

100 ml šilto pieno

3 kiaušinių trynių

60 g cukraus

25 g šviežių mielių

100 g tarkuotos marcipano masės

1 a. š. vanilės ekstrakto

1 a. š. medaus

1 citrinos ir 1 apelsino žievelių

žiupsnelio druskos

Glajui:

150 g maltų migdolų

100 g cukraus pudros

2 kiaušinio baltymų

50 g cukraus

Tešlos gaminimas:

Į dubenį supilkite 100 g miltų, šiltą pieną ir mieles, viską išmaišykite. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palikite 30 minučių šiltoje vietoje, kad tešla pakiltų. Tuomet įberkite dar 100 g miltų, viską išminkykite ir palikite dar 30 minučių pabūti šiltai.

Įberkite cukrų, 80 g kambario temperatūros sviesto ir dar 150 g miltų, tešlą gerai išminkykite, vėl uždenkite indą ir palikite šiltoje vietoje 2 valandoms. Vėliau, subėrus dar 150 g miltų ir 170 g sviesto, tešlą perminkykite.

Dabar metas atskirame inde sumaišyti likusius ingredientus – tarkuotą marcipano masę, žiupsnelį druskos, vanilės ekstraktą, citrinos ir apelsino žieveles, 3 kiaušinių trynius ir šaukštelį medaus. Juos išmaišius, supilkite ant tešlos, ir viską gerai išminkykite – nuo to priklausys pyrago purumas.
Kai tešlai suteiksite norimą formą, palikite ją šiltoje vietoje dar keletui valandų.

Glajaus gaminimas

Dubenyje išmaišykite kiaušinio baltymus, cukrų, cukraus pudrą ir maltus migdolus. Svarbu nepermaišyti, kad kiaušinių baltymai netaptų standūs.

Kepimas

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, palikite pyragą joje 10 minučių. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 175 laipsnių, užpilkite ant pyrago glajų ir kepkite dar 40 minučių.

Štai ir viskas – pyragą jau galima tiekti ant šventinio stalo. Skanių švenčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)