Tautodailininkę Odetą Tumėnaitę-Bražėnienę galima vadinti tikra margučių meistre – daugybę skirtingų technikų įvaldžiusi moteris taip mėgsta puošti margučius, jog jiems paskyrė savo knygą „Margučių marginimas Aukštaitijoje“.

„Aišku, daugiausiai dirbu tradicinėmis technikomis – tai skutinėjimas ir marginimas vašku. Taip pat kuriu margučius su karpiniais bei floristinius margučius“, – sako ji.
Kiaušinių dekoravimas karpiniais

Savo pomėgį O. Tumėnaitė-Bražėnienė yra „perkėlusi“ ir į feisbuko erdvę – čia ji turi atskirą puslapį savo margučiams, kuriame jų nuotraukas galima išvysti ne tik artėjant Velykų laikotarpiui, bet kiaurus metus. Atrodo, Velykos pas šią kūrybingą aukštaitę niekuomet nesibaigia.
Viena iš neįprasčiausiai atrodančių technikų – margučiai su karpiniais. Juk esame įpratę margučius murkdyti į dažus, spalvinti, purkšti, apklijuoti lipdukais, išskutinėti ar dekoruoti vašku, tačiau turbūt retas kuris margučių puošyba užsiima su žirklėmis rankose. Šįkart margučių meistrė dalinasi patarimais, kaip išgauti pačius gražiausius margučius su karpiniais.
Kiaušinių dekoravimas karpiniais

Ką reikia daryti?

Mums reikės paimti nedidelių skiautelių juodo ar spalvoto popieriaus, mažų žirklučių, skystų klijų ir, žinoma, kiaušinių. Bene tinkamiausi puošti karpiniais yra žąsų kiaušiniai, bet puikiai tiks ir vištų balti kiaušiniai.

Nesudėtingus karpinius iškirpti ir priklijuoti sugeba net maži vaikai. Tiesiog galima prisikarpyti iš spalvoto popieriaus smulkių detalių: apskritimų, trikampėlių, juostelių, žvaigždučių – ir kurti iš jų ant kiaušinio pačius įvairiausius raštus. Vyresni vaikai ir suaugusieji gali kirpti smulkius, bet jau sudėtingesnius karpinius ir jais puošti kiaušinius. Labai tinka paukščių, gėlių, gyvybės medžių motyvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)