Vengrija – moterys vandenyje

Vengrijoje moterys Velykų sekmadienį rengiasi tradiciniais drabužiais ir stovėdamos su jais yra apliejamos vandeniu, o kartais net visu kibiru vandens. Istoriniais laikais vanduo buvo laikomas būdu išlaikyti sveikatą ir derlingumą. Dabar tai tik smagi tradicija. Nors tokia tradicija – nepatogi, tai nė iš tolo neprilygsta čekų velykiniam papročiui.

Prancūzija – gigantiškas omletas

Antrą Velykų dieną Haux Prancūzijoje gyventojai paprastai įmuša daugiau nei 4500 kiaušinių į milžinišką keptuvę, kad sukurtų didžiulį velykinį omletą, kuriuo vaišinasi daugiau nei 1000 žmonių.

Milžiniškas omletas Prancūzijoje

Kiekviena šeima ryte daužo kiaušinius savo namuose ir pietums susirenka pagrindinėje aikštėje, kur kiaušiniai gaminami. Patiekalo užtenka ir vakarienei, ir rytojaus pusryčiams.

Suomija – Velykų raganos

Helovinas Suomijoje ateina anksti, kai vaikai persirengia raganomis ir su šluotomis klaidžioja gatvėmis ieškodami skanėstų. Sakoma, kad ši tradicija kilo iš tikėjimo, jog raganos skris į Vokietiją ir susidės su šėtonu.

Papua Naujoji Gvinėja – tabakas vietoj saldumynų

Papua Naujojoje Gvinėjoje šokoladas nėra labai vertinamas, todėl Velykų medžiai yra jų švenčių dalis. Tačiau vietoj saldžių skanėstų ar spalvingų papuošimų žmonės puošia savo medžius tabaku ir cigaretėmis. Net bažnyčiose maži medžiai puošiami tabako ir cigarečių lazdelėmis, o papuošimai po pamaldų išdalinami susirinkusiems.

Filipinai – nukryžiavimas ir plakimas

Itin makabriška tradicija tebegyvuoja Filipinuose. Kai kurie pamaldūs katalikai čia per Velykas ryžtasi nukryžiavimui ir plakimui.

Nukryžiavimas Filipinuose

Tikintieji galvoja, kad tai padeda juos apvalyti ir apsivalyti nuo pasaulio nuodėmių. Romos katalikų bažnyčia nepalaiko šios idėjos ir aktyviai bandė atgrasyti nuo tokios praktikos, tačiau nesėkmingai.

Graikija – tik raudoni margučiai

Velykos visame pasaulyje žinomos dėl įvairiaspalvių, dekoruotų kiaušinių. Tačiau Graikijoje rasite tik raudonus kiaušinius. Tokia tradicija paplitusi, nes laikoma, jog raudona yra gyvenimo spalva, taip pat Kristaus kraujo atvaizdas.

Nuo seniausių laikų kiaušinis buvo gyvybės atsinaujinimo simbolis, o raudonų kiaušinių žinia – pergalė prieš mirtį.

Norvegija – nesibaigiančios kriminalinės istorijos

Velykos Norvegijoje yra kriminalų metas. Televizijos kanalai rodo kriminalines laidas, o daugybė naujų detektyvinių romanų užsakoma išleisti būtent prieš pat Velykas.

Žmonės visoje šalyje pabėga į savo kalnų namelius ir praleidžia savaitgalį su kriminalinėmis televizijos laidomis ar knygomis. Net ant pieno dėžučių priešvelykiniu metu rašomos trumpos detektyvinės istorijos. Šį reiškinį paskatino didžiulis kriminalinio romano populiarumas 1923 m., kurio veiksmas vyksta Bergeno geležinkelyje.

Naujoji Zelandija – didžioji Velykų zuikio medžioklė

Kol likęs pasaulis medžioja aplink namus paslėptus velykinius kiaušinius, Otago Naujojoje Zelandijoje žmonės griebiasi ginklų kasmetinei „Didžiajai Velykų zuikio medžioklei“.


Idėja yra išvalyti dirbamus plotus nuo „invazinių kenkėjų“, daugiau nei 500 medžiotojų varžosi dėl trokštamo trofėjaus ir 3500 JAV dolerių prizo. Kasmet daugiau nei 10 000 triušių dėl šios tradicijos pasmerkti susitikti su savo kūrėju.

Čekija ir Slovakija – merginų plakimas botagėliais

Jei esate moteris ir Velykų pirmadienį atsidūrėte Čekijoje ar Slovakijoje, galbūt geriausia likti namuose. Vietiniai vyrai ir vaikinai klaidžioja gatvėmis su linksmai papuoštais gluosnio botagėliais ieškodami merginų, kurias „lengvai“ plaktų. Kaip teigiama, plakimas nėra skausmingas, o skatina gerą sveikatą ir grožį. Visgi, tokia tradicija šiais laikais vertinama gana prieštaringai.

Parengta pagal wanderlust.co.uk

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją