Keičiasi paramos teikėjas

2023 m. liepos 26 d. nuspręsta, kad LEA bus atsakinga už šių veiklų įgyvendinimą: „Neefektyvių biomasę naudojančių katilų keitimas į efektyvesnes, AEI naudojančias šilumos gamybos technologijas individualiuose namuose, neprijungtuose prie CŠT“ ir „Iškastinį kurą naudojančių katilų keitimas į efektyvesnes, AEI naudojančias šilumos gamybos technologijas individualiuose namuose, neprijungtuose prie CŠT“.

Energetikos ministerija aiškina, kad siekiama turėti vieną instituciją, kurioje būtų kaupiama informacija, žinios ir patirtis energijos vartojimo efektyvumo didinimo srityje, ir mažinti administracinę naštą. Iki šiol ši atsakomybė buvo išskaidyta tarp kelių institucijų. Projektui kuruoti LEA pasirinkta įvertinus jai priskirtas atsakomybes ir turimas kompetencijas ne tik projektų administravimo, bet ir energijos vartojimo efektyvumo analizės, stebėsenos ir skatinimo srityse.

Ministerijos atstovas Laimis Bratikas „Delfi“ sakė, kad energijos vartojimo efektyvumo didinimas yra viena iš pagrindinių įstaigos veiklos sričių, o ši priemonė, nors panaši į jau įgyvendintas taršių ar neefektyvių katilų keitimo srityje, yra nauja.

Keičiasi paramos gavimo sąlygos

Kadangi LEA atsakomybėn perduota programa vadinama nauja, ją pradėjus keisis ir taisyklės, pagal kurias gyventojai galės gauti paramą šilumos siurbliams. Palyginti su ankstesniais metais įgyvendintomis priemonėmis, supaprastintos ir nustatytos lankstesnės finansavimo sąlygos: keitimo darbus galima pradėti ne nuo kvietimo paskelbimo, kaip būdavo anksčiau, o nuo finansavimo sąlygų aprašo įsigaliojimo dienos. Paraiškos bus atrenkamos tęstinės atrankos būdu – paraiškos, teikiamos ilgesnį laikotarpį, pradedamos vertinti iškart jas gavus. Labai svarbu, kad nebebus privaloma pateikti seno katilo utilizavimo pažymos, – nelieka prievolės išmontuoti seną katilą.

Supaprastintos sąlygos dėl nekilnojamojo turto objekto registracijos ir pastato baigtumo – nenumatytas terminas, kiek laiko pastatas turi būti įregistruotas nekilnojamojo turto registre, taigi dėl paramos galės kreiptis didesnė dalis gyventojų. Sudarytos lankstesnės sąlygos gyventojams įsidiegti įrangą 5 didžiųjų miestų teritorijose, kuriose nėra galimybės prisijungti prie CŠT. LEA duomenimis, planuojama pirmąjį kvietimą teikti paraiškas skelbti 2023 m. rugsėjo mėnesį. Jis truks 6 mėn. arba kol užteks kvietimui skirtų lėšų. Sprendimai dėl kvietimo grafiko nuo 2024 m. dar nepriimti.

Skirs virš 90 mln.

Per 6 metus iki 2029 m. III ketv. taršiems ar neefektyviems katilams keisti planuojama skirti 90,44 mln. eurų. Gyventojai galės gauti 50 proc. kompensaciją nuo pagal įkainius apskaičiuotos įrangos įsigijimo kainos.

Šimunos siurblys oras vanduo, TENKO Baltic nuotr.

TENKO Baltic“ pardavimo vadovas Mindaugas Budrys pastebėjo, kad šiais metais neįprastai ilgai nebuvo skelbiamas kvietimas keisti taršius katilus į šilumos siurblius: „Jau pavasarį pajutome stiprų klientų susidomėjimą ir sulaukėme klausimų, susijusių su taršių katilų keitimu. Kadangi esu Šilumos siurblių ir vėdinimo sistemų asociacijos tarybos narys, šis klausimas aktyviai buvo keliamas ir tarp asociacijos narių. Parama keičiant taršius katilus labai svarbi gyventojams, nes leidžia pereiti prie tvaresnės šildymo sistemos ir sutaupyti didelę dalį šiai investicijai skirtų lėšų, mat finansavimas gali siekti iki 50 proc. šilumos siurblio kainos. Pripažinkime, kad daugeliui gyventojų tai svarbus motyvas atnaujinti savo šildymo sistemą ir tapti tvaresniems“.

 TENKO Baltic pardavimų vadovsa Mindaugas Budrys

APVA Nacionalinių programų valdymo departamento klimato kaitos skyriaus vedėja Agnė Markauskienė sako, kad ankstesniais metais paramai gauti įprastai buvo skelbiama po vieną du kvietimus per metus. „Priemonė buvo finansuojama iš kelių šaltinių. Senus neefektyvius biokuru kūrenamus katilus skatino keisti ES 2014–2020 m. veiksmų programa, o iškastiniu kuru kūrenamus katilus ragino keisti Klimato kaitos programa. Šilumos siurbliams finansuoti buvo nustatyti fiksuoti kompensacijų dydžiai, kurie priklausė nuo įrangos tipo ir nuo pasirinktos įrangos galios. Nustatyti dydžiai nekito visą finansavimo periodą“, – aiškino A. Markauskienė.

Susidomėjimą valstybės skiriama parama rodo ir banko duomenys. „Swedbank“ atstovo Tomo Puliko teigimu, valstybės paramos skatina klientus pasinaudoti žaliosiomis paskolomis. Kadangi paramos – tęstinės, sudėtinga apskaičiuoti gyventojų poreikio susidomėjimą atsižvelgiant į konkretų laikotarpį.

Tomas Pulikas

„Bendrai žaliųjų paskolų paklausa didėja. 2022 metais suteikėme paskolų saulės elektrinėms 7 kartus daugiau nei per 2021 m. Per šių metų pirmąjį pusmetį jau suteikėme 1,5 karto daugiau paskolų saulės elektrinėms lyginant su 2022 m. tuo pačiu laikotarpiu. Susidomėjimas aplinkai draugiškų automobilių finansavimu taip pat populiarėja – pernai užfiksuotas 12 % augimas. Pirmąjį 2023 metų pusmetį jau sudarėme 15 % daugiau lizingo sutarčių palyginus su tuo pačiu laikotarpiu 2022 m.

Nuo ko pradėti planuojant keisti seną katilą?

Anot Šilumos siurblių ir vėdinimo sistemų asociacijos tarybos nario, šiuo metu tvarumas tiek gyventojams, tiek verslui tampa vis aktualesnis ir natūraliai suprantamesnis. Ne išimtis – ir taršių katilų keitimas. Visgi, reikia pripažinti, kad svarbus postūmis kalbant apie tiek saulės elektrinių, tiek šilumos siurblių populiarumą bei augimą yra ir noras būti nepriklausomam. Šis klausimas tapo svarbus ypač prasidėjus karui Ukrainoje, kai gyventojai ne tik senus kietojo kuro, bet ir dujinius katilus ėmė masiškai keisti. Visų pokyčių variklis yra valstybės skatinimas ir dalinis finansavimas.

Šilumos siurblys gruntas - vanduo TENKO Baltic nuotr.

Norintiems namuose pasikeisti senuosius katilus M. Budrys patarė pirmiausia tinkamai tam pasiruošti. Pirma, būtina išsiaiškinti, kokios galios šilumos siurblio reikia jūsų būstui. Tai galima padaryti keliais būdais. Pirmas – kreiptis į ekspertus, kurie užsiima šilumos siurblių parinkimu ir įrengimu. Antras – surinkti faktinius kelerių metų kuro suvartojimo duomenis, priklausomai nuo sistemos, kuria naudojotės. Žinodami šiuos suvartojimo skaičius, specialistai gali kiek įmanoma tiksliau parinkti tinkamiausią įrenginį.

„Tai svarbu, nes kiekvienas iš mūsų gyvename skirtingai pastatytuose namuose ir mėgstame skirtingą vidaus temperatūrą. Jei kaimynas turi tokios pačios kvadratūros namą, nereiškia, kad ir jūsų namo šilumos poreikiai bus tokie patys. Kitas svarbus žingsnis – užpildyti paraišką paramai gauti, kas iki šiol buvo išties labai paprasta, ir pasirinkti jūsų būstui tinkamiausią sprendinį, kokybišką įrangą bei patikimus rangovus“, – aiškino M. Budrys.