Nieko nekeisti ketina vos dešimtadalis

Tyrimą inicijavusio SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė pasakoja, jog 2022-aisiais buvo atliktos dvi apklausos: prasidėjus karui Ukrainoje ir tų pačių metų lapkritį. Gyventojų buvo klausiama, ko jie žada atsisakyti ir kokiais būdais taupyti infliacijai siekiant įspūdingus rodiklius. Tiek pavasarį, tiek rudens pabaigoje gyventojų nusiteikimas buvo panašus: jie žada atsisakyti pramogų, kelionių ir apsilankymų restoranuose bei kavinėse.

Lyginant pavasario ir 2022-ųjų vėlyvo rudens apklausų duomenis, šiek tiek didėjo skaičius tų respondentų, kurie ketina atsisakyti arba bent rečiau lankytis maitinimo įstaigose.

Eglė Dovbyšienė

„Taip pat 4 iš 10 sako, kad atidės keliones. Daugiau nei pusė gyventojų pasisako, kad mažins išlaidas pramogoms. Taip pat planuojama nepirkti buitinės technikos, elektros įvairių priemonių, baldų. Dešimtadalis gyventojų sako, kad nieko nekeis, gyvens įprastai, bet tai yra gana maža dalis“, – apklausos rezultatais dalinasi E. Dovbyšienė.

Visgi, anot pašnekovės, lapkritį paanalizavus kortelių atsiskaitymų duomenis, teigti, kad žmonės intensyviai taupė ir ruošėsi sunkiems laikams, būtų per drąsu, mat lapkritį 20 proc. padidėjo atsiskaitymų vertė apgyvendinimo, maitinimo įstaigose ir pan. Konkrečiai restoranuose ir kavinėse atsiskaitymo vertė augo net 40 proc.

Apie pirkimą galvoti dar neatėjus į parduotuvę

„Šaukštas proto“ psichologė Monika Kuzminskaitė, sako, kad paprastai galioja taisyklė „kuo greitesnis sprendimas – tuo didesnė klaidos tikimybė“, tad norėdami mažiau klysti ir išlaidavimo srityje, turėtume savo sprendimus sulėtinti ir apie pirkimą svarstyti ne jau stovint parduotuvėje, o dar gerokai iš anksto.

Monika Kuzminskaitė

E. Dovbyšienės teigimu, gyventojų paklausus, kiek šie yra patenkinti savo finansine padėtimi, apie trečdalis teigia, jog yra visiškai patenkinti. Kitas trečdalis teigia, kad jų finansinė padėtis yra prasta arba labai prasta. Paklausus, kaip respondentai vertina savo pajamas ir perspektyvas, išryškėja pavasario ir rudens apklausų skirtumai: didesnis skaičius žmonių, beveik ketvirtadalis, rudenį teigė besitikintys, kad pajamos augs. Kas trečias respondentas vis dėlto teigia, kad pajamos mažės.

Norintiems rimtai susiimti ir pradėti taupyti pašnekovės pataria pirmiausiai atidžiai peržvelgti išlaidas. Ant balto lapo pravartu atsispausdinti banko išlaidų išrašą, pereiti per kiekvieną išlaidų eilutę ir sau atsakyti, ar tos išlaidos buvo būtinos. Aptikus nebūtinųjų išlaidų, kitą mėnesį jau bus paprasčiau atsidėti santaupų, turint omenyje, ko nepirkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją