Tuno nauda

Labai svarbu pastebėti, kad tunas puikiai tinka ne tik mėgstantiems šią žuvį, bet ir tiems, kuriems reikalingas didelis baltymų šaltinis. Pavyzdžiui, sportininkams. Konservuotas tunas, kaip ir kiekviena žuvis, pasižymi dideliu baltymų kiekiu ir yra produktas, kurį pravartu turėti virtuvinėje spintelėje.

Be to, kaip rašo bbcgoodfood.com, jūros gėrybės ir žuvis, įskaitant ir tuną, yra ne tik geras baltymų šaltinis, bet ir naudingas aminorūgšties taurino šaltinis. Tyrimai rodo, kad ši aminorūgštis gali būti naudinga širdies ligų prevencijai.

To paties straipsnio teigimu, tiek šviežiame, tiek konservuotame tune gausu B grupės vitaminų, ypač B3, kuris padeda palaikyti sveiką nervų sistemos ir odos būklę. Tune taip pat gausu kalcio, kuris palaiko sveikus kaulus ir raumenis, magnio, reikalingo energijai, ir vitamino D, kuris palaiko imuninę sistemą, kaulų tvirtumą ir smegenų veiklą.

Tunas turi mažai riebalų – 100 g valgomoje porcijoje yra vos 1 g riebalų – tai pasakytina ir apie tuną, konservuotą šaltinio vandenyje arba sūryme. Vadinasi, baltymų gausa ir mažas riebalų kiekis tuną paverčia puikiu maisto produktu besilaikantiems dietos ir norintiems numesti svorio.

Tuno kepsneliai

Jums reikės:

  • 2 skardinių tuno savo sultyse
  • 2 kiaušinių
  • 4–5 valg. šaukštų džiūvėsėlių
  • 1 valg. šaukšto kaparėlių
  • Šviežių krapų ir petražolių
  • Žiupsnelio druskos
  • Žiupsnelio pipirų
  • Pusės arb. šaukštelio česnakų miltelių
  • Aliejaus kepimui

Gaminimo eiga:

Išimame tuną iš skardinės ir nupilame skystį. Beriame tuną į dubenį ir šakute susmulkiname. Į tuną įmušame kiaušinius, beriame krapus ir petražoles, pipirus, druską ir česnako miltelius. Viską gerai išmaišome. Susmulkiname kaparėlius ir beriame į tuno masę. Suberiame džiūvėsėlius ir viską gerai išmaišome.

Iš paruoštos masės rankomis formuojame nedidelius kepsnelius. Turėtų pavykti suformuoti apie 10–12 kepsnelių. Suformuotus kepsnelius dedame į gerai įkaitintą keptuvę ir kepame tol, kol jie gražiai apskrus iš abiejų pusių.

Kepsnelius galima patiekti su mėgstamu garnyru – salotomis, keptomis bulvėmis ar konservuotomis daržovėmis (puikiai tinka marinuoti agurkėliai). Taip pat kepsnelius galima pagardinti mėgstamu padažu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją