Kuras pigesnis vos keliais centais

Šį kartą būtent taip ir nutiko – ilgai keiksnojau mūsų šalies prekybos tinklus, pernai gerokai padidinusius kiaušinių kainas, o prieš Velykas jos ėmė ir sumažėjo. 10 ant kraiko laikomų vištų kiaušinių viename prekybos tinkle Lietuvoje galėjau nusipirkti už 1,49 euro, o kitame dar pigiau – 1,39 euro už 10 baltų S dydžio kiaušinių.

Prieš kelionę į Seinus dar pasitikrinau, kiek Lietuvoje kainuoja benzinas. Nuo to priklausys, ar automobilio baką pripildysiu svečioje šalyje, ar grįždamas namo. Veisiejų miestelio degalinėje litras E-95 kainuoja 1,50 euro, o pasienio degalinėje dar centu pigiau. Seinuose supratau, kad dėl pigesnio kuro į kaimyninę šalį keliauti nebeliko prasmės – litrą benzino galėjau įsipilti už 6,72 zloto (1,44 euro).

Eurus išsikeisti į zlotus galėjau vos pravažiavęs Lietuvos-Lenkijos valstybių sieną, buvusiame Lazdijų-Aradnykų pasienio kontrolės punkte, kurio nutriušusi didybė mena laikus, kai muitinė maitino kone visus Lazdijus. Per porą savaičių nuo pastarosios mano kulinarinės kelionės į Seinus, zlotas dar truputį pabrango ir dabar keitėjai pasienyje už eurą moka vos 4,59 zloto. Todėl neskubu atverti piniginės ir važiuoju į Vakarus, kol tarp kalvų iškyla Seinų Švč. Mergelės Marijos bazilikos bokštai. Kioskelyje prie „Biedronkos“ už eurą gaučiau jau daugiau – 4,61 zloto. Dar geresnis kursas taikomas, jeigu pinigų visai nekeičiu ir šiame prekybos centre atsiskaitau eurais. Tada kiekvienas mano euras skaičiuojamas po 4,68 zloto. Todėl juo ir vadovausiuosi perskaičiuodamas jums kainas.

Prie kiaušinių buvau pavadintas agituotoju

Po audringo savaitgalio, kai „Biedronkos“ aikštelėje, pasak lazdijiečių pasakojimų, pristigo vietos ten suvažiavusių lietuvių automobiliams, būta pasistumdymų dėl parduotuvės vežimėlių, o eilės prie kasų nutįso per visą prekybos salę, pirmadienis – rami diena, kai prekių lentynos vėl papildytos, o eilėse netenka praleisti pusę dienos. Tiesa, lietuvių ir tądien „Biedronkoje“ buvo gerokai daugiau, negu lenkų, o lenkiškai tarpusavyje kalbant girdėjau tik pardavėjas.

„Biedronkos“ kiaušinių skyriuje laukė nusivylimas. Pigiausiai 10 kiaušinių „Moja kurka“ pakuotę galėjau įsigyti už 8,47 zloto (1,81 euro). Bent kartą apsimoka būti patriotu ir marginti Velykoms lietuviškus kiaušinius.

Pakalbinau lietuvių porą, į vežimėlį krovusią kelias pakuotes tų brangių lenkiškų kiaušinių.

„Man atrodo pigu, čia juk viskas pigiau. Nežiūrėjau, kiek kainuoja Lietuvos parduotuvėse. Turguje tai mačiau, kad nuo dviejų su puse iki trijų eurų prašė. Neagituokit, netikiu.“ – sakė Monika iš Alytaus.

Sugėdintas stumiu savo vežimą prie majonezo – be jo tautiški margučiai būtų sprangūs. 830 ml stiklainis ne paties prasčiausio majonezo „Madero“ kainuoja 11,49 zloto (2,46 euro). Jei kažką čirškinsim, prireiks rapsų arba saulėgrąžų aliejaus. Tik nerodykite šio sakinio alyvuogių aliejaus propaguotojui Pauliui Jurkevičiui. „Biedronkoje“ litrinį butelį saulėgrąžų aliejaus galėjau nusipirkti už 9,99 zloto (2,13 euro). Net Veisiejuose mačiau pigiau, jau nekalbant apie didžiuosius Lietuvos prekybos tinklus.

Atidžiai skaitykite kainų etiketes

Kilogramas lenkiškų kvietinių miltų kainavo 2,29 zloto (0,49 euro), o kilogramas cukraus – 5,99 zloto (1,28 euro). Kai žmona nustojo saldinti kavą, pastarojo suvartojam visai nedaug, o ir kainuoja jis Lietuvoje iki euro.

Pieno skyriuje nepraėjau pro keptų obuolių su cinamonu skonio jogurtą. Jo kaina vis dar išliko kaip senais gerais prieškario laikais – 2,69 zloto (0,57 euro) už 400 g. indelį. Litrinis butelis kefyro kainuoja 3,48 zloto (0,74 euro), 330 g indelis 18 proc. riebumo grietinės – 2,99 zloto (0,64 euro), 200 g, sviesto „Mleczna dolina“ – 5,76 zloto (1,23 euro).

Lenkai moka skaniai marinuoti įvairias daržoves, bet šį kartą pasirinkau ne marinuotus, o raugintus agurkus po 6,99 zloto (1,49 euro) už 500 g. Tik svarbiausia nepražiopsoti, kad kainų etiketėje mažomis raidėmis parašyta, jog ši kaina galios tik perkant 2 stiklainius. Jau nekalbant apie daugelį kitų akcijų, taikomų tik su „Biedronkos“ nuolaidų kortele arba mobiliąja aplikacija. Laimei, ją aktyvuoti jau senokai galima ir naudojant Lietuvos operatorių telefono numerius ir praėjo tie laikai, kai svečiams iš mūsų šalies vien dėl nuolaidų parduotuvėje tekdavo įsigyti lenkišką telefono numerį.

Skirtingai, negu Lietuvoje, Lenkijos prekybininkai turi teisę taikyti akcijas alkoholiniams gėrimams, todėl prieššventinę savaitę gėrimų skyrius iš tolo švytėjo raudonomis etiketėmis. O pigiausios degtinės lentyna jau nuo pirmadienio popietės buvo ištuštinta lietuvių pirkėjų.

Mėsa nepasivijo lietuviškų kainų

Per Velykas baigsis Gavėnios pasninkas, todėl daugiausia dėmesio prieššventinių apsipirkimo kelionių dalyviai skiria mėsos skyriui. O ten didelių staigmenų tikėtis neverta – kainos pamažu didėja kone kiekvieną savaitę, bet lietuviškų vis tiek nepasiveja. Pavyzdžiui, kilogramas atvėsintos kiaulienos mentės „Biedronkoje“ kainuoja 15,99 zloto (3,42 euro). Kumpis dar brangiau – 16,99 zloto (3,63 euro). Perlinės vištos parduodamos po 2,99 zloto (0,64 euro) už 100 g., o paruošta kepti antis su obuoliais – po 13,99 zloto (2,99 euro) už kilogramą. Būtent ja ir pakvips mūsų sodyba Velykų šventės popietę.

Už 29,99 zloto namus galėjau pasipuošti Velykų vainiku, tik nesupratau, ar jį reikia dėti ant stalo, ar kabinti ant sienos. O jei esate ta Velykų bobutė, kuri neša dovanas giminaičių vaikams, jus būtų sudominęs prekystalis su šokoladiniais zuikiais vos po 1,99 zloto (0,43 euro) už žaviai besišypsantį ilgaausį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)