Meilė bulvėms kasmet auga

Bulvės, anot dietistės V. Kurpienės, lietuvių mityboje sutinkamos itin dažnai – jas naudoja ne tik garnyrui, bet ir kaip pagrindinį ingredientą įvairiems patiekalams. Nors apie bulves galima išgirsti įvairių nuomonių, dietistė šios daržovės nedemonizuoja – priešingai, rekomenduoja vartoti, nes tinkamai paruoštos ir saikingai vartojamos bulvės yra vertingos.

„Šviežia bulvė – vertinga daržovė, ji turi savyje įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų. Tai kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, fosforo, vitaminų A, B, C, P, folinės rūgšties, yra karotino šaltinis. Tiesa, kiek tų naudingųjų savybių gausime, priklauso nuo apdorojimo būdo. Ką tik iškastas, šviežias bulves galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupena, taip pat kepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausia mums reikalingų ir racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų“, – pranešime spaudai pažymi V. Kurpienė.

Kad bulvės ypač mėgstama lietuvių daržovė, pastebi ir prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Bulvės – perkamiausia daržovė mūsų prekybos tinkle, kuri sudaro net 30 proc. visų daržovių pardavimų. Be to, bulvės dar yra ir pati pigiausia daržovė. Bulvės dideliais kiekiais graibstomos ištisus metus, tačiau kaip ir kitas daržoves, pirkėjai labiausiai jas vertina šviežias, ypač – augintas Lietuvos ūkininkų”, – pirkėjų ištikimybę bulvėms komentuoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė, pridurdama, jog apie 90 proc. visų prekybos tinklos asortimente įsigyjamų bulvių yra iš vietos augintojų bei kooperatyvų Lietuvoje.

Kugelio mylėtojus nustebins bulvių ir cukinijų duetas

Vis dėlto, tiems, kuriems bulvės neatsiejamos nuo kugelio, dietistė pataria per daug nepiktnaudžiauti ir negalvoti, jog tradicinis bulvių plokštainis praturtina organizmą dideliais naudingųjų medžiagų kiekiais. V. Kurpienė siūlo išbandyti kiek lengvesnę šio kepinio versiją, papildant bulvių tarkį morkomis ir cukinijomis. Būtent pastarosios suteikia šiam patiekalui išskirtinumo, o valgant – neapsunkina organizmo.

„Cukinijas į racioną rekomenduoju įtraukti dėl daugybės priežasčių. Jos pasižymi nedideliu organinių rūgščių kiekiu, todėl jos vertingos turint skrandžio ir žarnyno problemų. Ši daržovė gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, reguliuoti skysčių kiekį organizme. Kuo tamsesnė cukinijos žievė – tuo joje daugiau naudingųjų savybių, tad gamindami sezono metu neskuskite žievelės. Skaniausios yra jaunos, neperaugusios daržovės“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė.

Dietistės teigimu, cukinijų patiekalai ypač tiks norintiems išlaikyti dailias kūno formas. Ši daržovė labai nekaloringa – vos 16 kcal /100 gramų (toks pats kiekis bulvės – 72 kcal.), tad ją galima valgyti neribojant savęs. Cukinija valgoma tiek žalia, tiek termiškai apdorota. Anot V. Kurpienės, šaltuoju metų periodu jos gali pakeisti agurką salotose, supjaustytos pagaliukais gali būti naudojamos užtepėlėms kabinti vietoje traškučių, itin skanūs ir nekaloringi yra ir cukinijų makaronai, t. y. cukinijos supjaustytos ilgais šiaudeliais. Taip pat tinka padažams, troškiniams, rauginimui, blynams ar net pyragams.

„Kalbant apie kugelį, cukinijos tikrai puikiai pakeičia dalį tarkių bulvių plokštainyje. Nors cukinija neturi išraiškingo skonio, bet ji puikiai „sugeria“ kitų produktų skonius, tad tinka eksperimentams virtuvėje, tik prieskonių berkite daugiau nei įprastai. Kviečiu išbandyti naują „Cugelio“ receptą, pagardintą ypatingu padažu. Jei pastarojo nesinori, cukinija dera su česnakais, raudonėliais, bazilikais, čiobreliais, rozmarinais, rūkytos paprikos milteliais“, – pranešime spaudai pataria dietistė, pridurdama, jog naujoji kugelio versija vasarą gali būti kepama ne tik orkaitėje, bet ir kepsninėse ar karšto oro gruzdintuvėje.

„Cugelis“ pagal V. Kurpienę

Reikės: 2 morkų, 2 cukinijų, 2 bulvių, 2 kiaušinių, kietojo tarkuoto sūrio, česnako pagal skonį, druskos, pipirų, čiobrelių pagal skonį. Proporcijas galite keisti pagal šaldytuvo turinį ir norus. Beje, atėjus rudens metui, vietoje morkų ar šalia jų, puikiai tiks moliūgas.

Gaminame: bulves, morkas ir cukinijas sutarkuokite šiaudeliais arba burokine tarka. Sumaišykite ir įmuškite du kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, pagardinkite druska, pipirais, kietuoju sūriu ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite čiobreliais ir dar kelissyk viską išmaišykite. Supilkite tešlą į pasirinktą formą. Pašaukite iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 35-40 min. Svarbu neperkepti, nes vietoje plokštainio gausis kepta košė. Stebėkite situaciją, nes kepimo laikas priklauso ir nuo orkaitės, kepimo formos bei patiekalo dydžio.

Patiekite kugelį su sočiuoju padažu (sumaišykite mėgstamomis proporcijomis graikišką jogurtą arba grietinę, varškę, keletą česnako skiltelių, smulkiai pjaustytą pomidorą, petražoles, krapus, druska ir pipirus. Jei valgys ir vaikai, petražoles ir krapus galima pateikti atskirai – įsibers tie, kas nori).

Skanaus!