Per metus – po kilogramą vynuogių kiekvienam lietuviui

Ir smaližių, ir gurmanų mėgstamos vynuogės populiarios ištisus metus, o didžiausios paklausos šios uogos sulaukia kai prasideda jų derliaus sezonas – rugsėjo ir spalio mėnesiais.

„Rudens pradžioje į parduotuves atvyksta šviežias vynuogių derlius iš Italijos, Ispanijos, Turkijos – dabar jas į krepšelį dedasi dažnas pirkėjas, o pasirinkimo yra apstu, nes šiuo metu vynuogių rūšių įvairovė yra didžiausia. Tiesa, meilė vynuogėms išlieka ištisus metus. Fiksuojame, jog kasmet jų nuperkama apie 3 mln. kg – teoriškai, kiekvienam šalies gyventojui tenka apie kilogramą šių uogų. Pirkėjai paprastai gali rinktis iš vidutiniškai 7 vynuogių rūšių, kurias skiria spalva, forma, skonis, vienos jų su sėklomis, kitos besėklės. Stebime, jog eilę metų pačios populiariausios yra žaliosios besėklės vynuogės – jų pardavimai sudaro net 60 proc. nuo visų parduodamų vynuogių“, – apie pirkėjų įpročius pranešime žiniasklaidai pasakoja Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Saldžios, tačiau tam tikrais atvejais itin naudingos

Pasak dietistės V. Kurpienės, pasirinkus valgyti vynuoges, derėtų atkreipti dėmesį į jų maistinę vertę: 100 gramų vynuogių yra 69 kcal, 15,5 gramų cukraus, o skaidulų vos 0,9 gramų – būtent tokia uogų maistinė vertė dažną gali gąsdinti, o neretai ir atgrasyti nuo mėgavimosi jomis.

Vynuogės

„Klaidinga manyti, jog vynuogių neverta rinktis dėl per didelio cukraus kiekio. Viskas priklauso nuo porcijos dydžio ir to, kas valgoma šalia. Greta uogų vartojami kiti maisto produktai turėtų sulėtinti cukraus patekimą į kraują. Pavyzdžiui, pirma suvalgykite 100 gramų daržovių, o paskui mėgaukitės sauja vynuogių. Bus puikus desertas, padedantis palaikyti energiją įtemptą dieną. Be to, šios uogos yra puikus priešpiečių pasirinkimas, kurį tinka derinti su varške, riešutais ar daug baltymų turinčiu jogurtu“, – pataria prekybos tinklo subalansuotos mitybos partnerė V. Kurpienė.

Taip pat, dietistės teigimu, vynuogės tampa puikiu pasirinkimu sergant įvairiomis virusinėmis ligomis, karščiuojant, norint turėti daugiau energijos treniruotės metu ar atsistatyti po intensyvaus sporto. Mat dėl mažo skaidulų kiekio šios uogos gana lengvai virškinamos, tačiau 100 gramų yra net 191 mg kalio, kurį prakaituojant svarbu atstatyti.

Vynuogių sėklose ir odelėse – ypatinga nauda

V. Kurpienė priduria, jog pagyrų vynuogės vertos ir dėl didelio galingų antioksidantų kiekio. Pavyzdžiui, raudonose ir violetinėse vynuogėse gausu resveratrolio bei antocianinų. Šie antioksidantai, tyrimų duomenimis, teigiamai veikia akių sveikatą, padeda mažinti glaukomos ir kataraktos susirgimų riziką. Visose vynuogėse, nepriklausomai nuo jų spalvos, yra antioksidanto kvercetino, kuris gali padėti apsisaugoti nuo širdies ligų, aukšto gliukozės kiekio kraujyje ir vėžio, o taip pat vitamino C, beta karotenų, liuteino ir elaginės rūgšties, kurie teigiamai veikia mūsų organizmą ir imunitetą.

Įdomu tai, jog daugiausia galingųjų vynuogių antioksidantų randama odelėse ir sėklose. Žinoma, jų koncentracijai įtakos gali turėti uogų veislė, branda, saugojimas po derliaus nuėmimo ir aplinkos veiksniai, tačiau tai yra tos vynuogių dalys, kurias vartoti saugu ir net rekomenduojama.

„Atkreipčiau dėmesį tik į tai, kad vynuogių sėklas verta gerai sukramtyti – jose slypi didelis skaidulų kiekis, o skaidulos padeda greičiau pasiekti sotumo jausmą bei pagerina virškinamojo trakto veiklą. Na, o kalbant apie vynuogių odeles, būtina paminėti, jog jos turi melatonino pirmtako triptofano ir paties melatonino. Tai vadinamasis miego hormonas, reguliuojantis poilsio ir pabudimo ciklą, tad reguliarus ir subalansuotas vynuogių vartojimas gali padėti pagerinti miego kokybę“, – pranešime spaudai vynuogių gerąsias savybes vardija V. Kurpienė.

Pasigaminkite naminių razinų

Jei vynuogių namuose turite apsčiai ir matote, kad greitai suvartoti jų nepavyks, V. Kurpienė pataria jas šaldyti ar džiovinti. Šaldytoms vynuogėms pakanka keletą valandų „praleisti“ šaldymo kameroje – tokias uogas verta dėti į gaivinantį gėrimą, desertus ar mėgautis vienomis. Jei nuspręsite vynuoges džiovinti ir pasigaminti naminių razinų, jos bus sultingos ir didesnės nei įprasta, o šiam procesui puikiai pasitarnaus orkaitė.

Didesnes vynuoges galima perpjauti pusiau arba kiekvienoje uogoje mediniu pagaliuku pradurti skylutę – taip iš uogų greičiau išgaruos drėgmė ir džiovinimo procesas bus trumpesnis. Paruoštas vynuoges paskleiskite vienu sluoksniu skardoje, ant šiek tiek aliejumi apšlakstyto kepimo popieriaus. Uogos neperdžius, jeigu jas džiovinsite ventiliuojamoje orkaitėje, nustatę maždaug 60 laipsnių karštį – toks procesas užtruks apie 8 valandas. Džiovinimą galite pamėginti paspartinti kaitrą padidinę iki maždaug 100 laipsnių, tačiau šiuo atveju dažniau patikrinkite, ar vynuogės neperdžiūvo.

Svarbu žinoti, kad išdžiovinus vynuoges orkaitėje, daugeliu atveju jose drėgmės dar bus, todėl tokiu būdu namuose paruoštas razinas suvartoti reikėtų per 1–2 savaitės ir laikyti šaldytuve.