„Svarbiausia, kad pusryčiai apskritai būtų valgomi. Jų praleidimas neigiamai veikia sveikatą: padidėja rizika susirgti širdies kraujagyslių ligomis, nutukimu ir II tipo cukriniu diabetu. Įrodyta, kad pusryčių atsisakymas reikšmingai veikia žmogaus atmintį. Atlikti tyrimai patvirtina, kad jaunuoliai, kurie rytais valgo pusryčius, džiaugiasi aukštesniais akademiniais įvertinimais“, – sako VUL Santaros klinikų Pediatrijos centro gydytojas, vaikų gastroenterologas ir VU Medicinos fakulteto prof. dr. Vaidotas Urbonas.

Ilgametę patirtį sukaupęs medikas sutiko pasidalinti, kokius patiekalus geriausia rinktis pusryčiams, o ko geriau apskritai atsisakyti.

Subalansuotiems pusryčiams – kiaušiniai ir košė

Ne veltui garsus gastroenterologas, kalbėdamas apie tinkamiausius pusryčių pasirinkimus vaikams, prisimena šį, visiems žinomą, posakį: „Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, vakarienę atiduok priešui“. Anot jo, tai – laiko patikrinta ir mokslu įrodyta taisyklė.

„Pusryčiai turi būti sotūs. Svarbu, kad vaikas gautų didelį kiekį baltymų. Jie mažina greitą gliukozės padidėjimą kraujyje, turi įtakos nutukimo prevencijai. Ryte valgomas baltyminis maistas turi ilgalaikį teigiamą poveikį“, – nurodo V. Urbonas.

Anot jo, vertingiausiems maistiniams baltimams priskiriami pieno produktai ir kiaušiniai. Tad, jei ryte vaikui patieksite virtą ar keptą kiaušinį – jis dieną pradės sveiku ir subalansuotu maistu.

„Įvairios košės – taip pat puikus pasirinkimas pusryčiams. Žinoma, kalbu apie tikras košes, o ne greitai paruošiamus dribsnius. Košes rekomenduotina virti vandenyje, galima įdėti sviesto ar įpilti šlakelį aliejaus. Vasara – šviežių uogų sezonas. Tad košes galima pagardinti jomis. Vis tik, nerekomenduočiau rinktis uogienių, džiovintų ar liofilizuotų vaisių“, – sako pašnekovas.

Džiovinti ir liofilizuoti vaisiai bei uogos, pasak gydytojo, turi daug nereikalingos fruktozės. Tai nėra natūralūs produktai, yra perdirbti. Jais pasilepinti galima retkarčiais, tačiau tikrai ne kasdien.

Mieliniai blynai skatina nutukimą

Vienas mėgstamiausių vaikų patiekalų – blynai. Profesorius V. Urbonas pabrėžia, kad gaminant mielinius blynus yra naudojami miltai. Jie pasižymi aukštu glikeminiu indeksu. Valgant šį patiekalą, didėja tikimybė ateityje susidurti su nemaloniomis diagnozėmis – nutukimu, širdies kraujagyslių ligomis.

„Šiame patiekale naudojamos ir mielės. Jos didina skrandžio refliukso tikimybę. Taip pat reikia paminėti ir tai, kad blynai – keptas patiekalas, kuriame yra kancerogeninių, kitaip tariant, vėžį sukeliančių, medžiagų. Dažnai valgant mielinius blynus gali atsirasti problemų su virškinamuoju traktu, skrandžiu“, – teigia medikas.

Jis sako, kad pats, kaip gydytojas, neįžvelgia nė vieno šio patiekalo pliuso. Žinoma, jie yra mažesnė blogybė už visišką badavimą. Vis dėlto, profesorius įsitikinęs – nei vienas žmogus negimė su blynu rankose, tad būtent tėvai ir įpratina atžalas valgyti šį patiekalą, o vėliau stebisi, kodėl jie nieko, apart blynų, nenori.

Sausi pusryčiai – sintetinis maistas, kurį prilygina traškučiams

Pienu ar jogurtu pagardinti sausi pusryčiai – vienas mėgstamiausių šiuolaikinių vaikų patiekalų. Vis tik, V. Urbonas sako, kad tokio patiekalo maistinė vertė – niekinė.

„Tik gamintojai savo reklamose teigia, kad valgyti sausus pusryčius – sveika. Tai yra sintetinis, perdirbtas produktas, kuriuo nereikėtų žavėtis. Rekomenduočiau prioritetą teikti grūdinėms košėms, o ne sausiems pusryčiams“, – įsitikinęs pašnekovas.

Jis paaiškina, kad šis pusryčių pasirinkimas taip pat pasižymi aukštu glikeminiu indeksu. Be visų ligų, kurias ilgainiui toks maistas gali sukelti, svarbu pabrėžti, kad sausi pusryčiai nėra natūralūs.

„Sausi pusryčiai – lyg traškučiai. Tik skirtumas tas, kad traškučiai yra sūrūs, o sausi pusryčiai – saldūs“, – palygina gastroenterologas.

Varškės sūreliai – mažesnė blogybė, bet jais piktnaudžiauti nereikėtų

Nuolat skubantys žmonės savo šaldytuve stengiasi visada turėti produktų, kurie gali būti vartojami „čia ir dabar“. Varškės sūreliai – vieni iš populiariausių pasirinkimų, kuriuos paprasta įsimesti į kelioninį krepšį, suvalgyti laukiant autobuso ar tada, kai labai norisi kažko saldaus. Ne paslaptis, kad sūrelius labai mėgsta ir vaikai.

„Varškės sūreliai – ne pats blogiausias pasirinkimas pusryčiams. Juose yra baltymų, angliavandenių. Vis tik, visada geriau rinktis paprastą varškę ir ją pagardinti šviežiomis ar šaldytomis uogomis. Tačiau jei vaikas varškės atsisako, o sūrelius valgo – geriau jau toks maistas, nei jokio“, – sako pašnekovas.

Jis pabrėžia, kad varškės sūrelių neturėtų rinktis viršsvorį turintis vaikai. O ir visai sveikiems tai neturėtų būti itin dažnas pasirinkimas. Svarbu pažymėti, kad sūrelius rekomenduotina rinktis be jokių priedų – glajaus, uogienės. Ne toks kaloringas pasirinkimas – paprastas vanilinis sūrelis.

Sumuštinai – labai prastas pusryčių pasirinkimas

Turbūt ne vienam žmogui vienas iš labiausiai vaikystę primenančių patiekalų yra batonas su „Daktariška“ dešra. Ir šiais laikais jauni žmonės mėgsta šį, itin paprastai paruošiamą patiekalą ir noriai jį renkasi pusryčiams.

„Batonas – jokios naudos neturintis produktas, didinantis nutukimo riziką. Žmogus, kuris kenčia nuo rėmens ir skrandžio refliukso, tik dar blogiau jausis, jei valgys sumuštinius. Vis dėlto, jei vaikas labai mėgsta tokius pusryčius, geriau jau valgyti vien „Daktarišką“ dešrą, be batono. Tokią dešrą galima valgyti su agurkais, pomidorais ar kitomis daržovėmis“, – teigia gydytojas.

Jei pavyksta vaikui įsiūlyti tik tokią dešrą, medikas pataria pabandyti ją pakeisti pieniškomis dešrelėmis, kuriose nėra sojos, o ir sudėtyje – daugiau mėsos. Jei prie dešrelių patiekiamos ir šviežios daržovės, šis patiekalas tampa visai neblogu pasirinkimu.

Verdančiu vandeniu užpilama košė – neapsigaukite ir nesižavėkite

Šiuo metu itin populiaru namuose turėti porcijomis parduodamų košių, kurias tereikia užpilti verdančiu vandeniu, palaukti 3 minutes ir jau galima valgyti. V. Urbonas rekomenduoja nesižavėti šiuo patiekalu, mat jis – ne pats sveikiausias pusryčių pasirinkimas.

„Paprastai tokių košių sudėtyse yra visai nereikalingų medžiagų. Įvairūs stabilizatoriai, skonio stiprikliai, dažikliai. Šių medžiagų augančiam organizmui tikrai nereikia. Tad prioritetą teikčiau normalioms, verdamoms kruopų košėms, kurias pasigaminti – labai paprasta“, – pataria jis.

Šaldyti pusfabrikačiai – antireklama vaikų pamėgtiems personažams

Turbūt kiekvienas žmogus, prisiminęs savo vaikystę, gali papasakoti ir apie mylimus knygų ar animacinių filmukų personažus, kuriais labai žavėjosi. Pastaruoju metu itin išpopuliarėjo personažų atvaizdais puošti ir įvairius maisto produktus. Vieni iš jų – šaldytos produkcijos gaminiai. Parduotuvėse galima įsigyti šaldytų lietinių blynų, varškėčių, virtinių. Šiuos produktus užtenka keletą minučių pakepti ir virti ir galima skanauti. Vis tik, gastroenterologas sako griežtai – tai, tik reklaminiai triukai, o tokia produkcija nėra sveika.

„Pamačius ant pusfabrikačio pakuotės gerai žinomą personažą, galima pagalvoti, kad juo verta nustoti domėtis. Juk jis valgo tokį nesveiką maistą! Manau, kad tai – visiška antireklama. Pusfabrikačiuose dažniausiai galima aptikti įvairų sintetinių maisto priedų. Šio maisto nerekomenduočiau rinktis nei pusryčiams, nei pietums, nei vakarienei“, – teigia V. Urbonas.

Profesorius įsitikinęs – pusfabrikačiai valgomi, kuomet nėra laiko. Vis tik, tėvai turėtų turėti laiko savo vaikams, įsitikinęs jis.

„Kai tėvai veda vaikus į brangius būrelius, moko juos keturių kalbų ir galvoja, kad investuoja į jų ateitį, tačiau neturi laiko pagaminti sveiko ir subalansuoto maisto – man norisi pasakyti, kad investuoti svarbiau į sveikatą. Juk ji – pats svarbiausiais dalykas. Užaugęs vaikas gali mokėti 10 kalbų, bet kas iš to, jei jis bus ligonis?“, – sako profesorius.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją