Prekybos tinklo „Maxima“ kokybės ekspertė, maisto technologė Ugnė Ulickienė pataria, kokiomis sąlygomis, ypač sugrįžus karščiams, laikyti skirtingus maisto produktus ir pasakoja, kokius maisto produktus dažnas neteisingai laiko šaldytuve.

„Vasarą patalpose nuolat laikantis šilumai ir didesniam oro drėgmės lygiui, maisto produktai, o ypač netinkamai laikomi, ima greičiau gesti, praranda gero skonio savybes. Tad norint kuo ilgiau maistą išlaikyti šviežią ir tinkamą valgyti, ypač svarbu laikytis tam tikrų maisto laikymo taisyklių“, – pranešime spaudai paaiškina U. Ulickienė, ir priduria, kad labai svarbu namuose turėti tiek maisto produktų, kiek jų galima laikyti tinkamomis sąlygomis ir jiems skirtą tinkamumo vartoti laiką. Nesilaikant šių pagrindinių principų, kyla rizika sveikatai arba dalį produktų tiesiog paversti maisto atliekomis.

Pirmiausia – šaldytuvo „auditas“ ir likučių sunaudojimas

Anot U. Ulickienės, pirmiausia, siekiant sumaniai organizuoti saugų bei tinkamą maisto laikymą, verta reguliariai – bent kartą per savaitę atlikti šaldytuvo, šaldiklio bei spintelių reviziją. Tai leis sumaniai susiplanuoti pirkinių sąrašą bei išleisti mažiau.

Kiaulienos nugarinė

„Apsižiūrėkite, kokių maisto produktų turite lentynose, spintelėse, šaldytuve, išnaudokite maisto likučius. Taip maistas neužsistovės, o jūs tiksliai žinosite, kokių produktų galite netrukus pristigti ir susiplanuoti jų įsigijimą. Bene svarbiausia sąlyga sumaniam maisto vartojimui ir laikymui – neperkauti šaldytuvų ir spintelių”, – sako U. Ulickienė.

Taip pat verta prisiminti ir svarbų maisto produktų laikymo „kaimynystėje” principą – pavyzdžiui, kartu nelaikyti kvapus skleidžiančių produktų, tokių kaip silkė, rūkyta žuvis ir kvapus sugeriančių, tokių kaip kiaušiniai, pieno produktai ir pan. „Šaldytuve taip pat reikėtų atskirti „žalius” ir termiškai apdorotus maisto produktus, nes mikroorganizmai, esantys termiškai neapdorotuose maisto produktuose, gali patekti ant kitų produktų ir juos užteršti. Rekomenduojama juos laikyti atskirose, sandariai uždarytose dėžutėse, pakuotėse, maistinėje plėvelėje ar stikliniuose induose. Taip išvengsite galimo apsinuodijimo”, – paaiškina kokybės ekspertė.

Ugnė Ulickienė

Mėsos produktai – šaldytuve, maistiniame popieriuje

Anot U. Ulickienės, šviežių ar termiškai apdorotų mėsos produktų kambario temperatūroje laikyti nereikėtų. Tokius gaminius geriausia saugoti šaldytuve.

„Virta mėsa ilgiau išsilaiko sausa, todėl ją reikia ištraukti iš puodo, kuriame virė, ir perdėti į kitą indą. Keptos mėsos galiojimo laiką ilgina riebalai, tik svarbu, kad jie nebūtų vandeningi. Tuo tarpu dešrų, lašinių, kumpelių ir kitų mėsos gaminių kokybę ilgiau išlaikysite, jei susuksite juos į maistinį popierių ir laikysite šaldytuve. Maistinis popierius sugeria drėgmę ir leidžia laisvai cirkuliuoti orui, todėl ilgiau išliks nepakitęs produktų kvapas ir skonis, neįsimes pelėsis”, – pranešime žiniasklaidai paaiškina kokybės ekspertė.

Žuvis ir jūros gėrybės – sandariai, šaltai ir folijoje

Šviežią žuvį bei jūros gėrybes rekomanduojama laikyti šaldytuve, sandariame inde arba suvyniotą į foliją ne aukštesnėje kaip 5 °C temperatūroje ir ne ilgiau kaip 2–3 dienas.

Norint įsitikinti, ar žuvis vis dar tinkama vartoti, būtina atkreipti dėmesį į jos išvaizdą bei kvapą. Jei žuvies akys drumzlinos, žiaunos rudos, paviršius praradęs elastingumą, žuvis suminkštėjusi, o įprastas jos kvapas yra patikęs, tokia žuvis nebėra šviežia ir yra netinkama vartoti.

Pieno produktai ir kiaušiniai – šaldytuve, bet ne durelėse

Tam tikros taisyklės galioja laikant ir kiaušinius. Tam, kad jie išliktų švieži, svarbiausia kiaušinius laikyti pastovioje temperatūroje. „Ir nors kiaušiniams skirti dėklai šaldytuvuose dažnai įrengti būtent durelėse, iš tiesų tai nėra tinkamiausia vieta jiems laikyti. Durelės yra šilčiausia šaldytuvo vieta, o taip pat ir labiausiai veikiama temperatūros svyravimų. Kiaušinius rekomenduojama laikyti originalioje pakuotėje šalčiausioje šaldytuvo vietoje ne ilgiau kaip 3–4 savaites”, – paaiškina U. Ulickienė.

Tiesa, šaldytuvo durelėse ne vieta ir pieno produktams – siekiant užtikrinti šių maisto produktų saugą bei kokybę rekomenduojama laikyti juos giliau šaldytuvo lentynose, kadangi tinkamiausia temperatūra pieno produktams – ne aukštesnė negu 6 °C. Durelėse tinkama laikyti įvairius padažus kaip kečupas, garstyčios, salotų užpilai, marinuotas daržoves stiklainiuose, taip pat įvairius gazuotus gėrimus, sultis.

Vaisius ir daržoves rekomenduojama laikyti atskirai

Kokybės ekspertė vaisius rekomenduoja laikyti atskirai nuo daržovių, mat dalis vaisių nokdami išskiria etileno dujų. Nemažai daržovių yra ypač jautrios etilenui ir dėl to, laikomos kartu su vaisiais, gali greičiau sugesti.

„Vaisiams ir daržovėms būtina „kvėpuoti”, todėl nelaikykite jų hermetiškuose plastikiniuose maišeliuose. Geriausia vaisius ar daržoves sudėti į daugkartinio naudojimo tinklinį maišelį. Taip pat nepamirškite tradicinių būdų maistui išsaugoti: žoleles, vaisius, daržoves galima džiovinti, iš uogų išsivirti uogienės, prisimarinuoti agurkų ir įvairių daržovių salotų – taip ne tik sunaudosite maisto likučius, bet ir pasiruošite atsargų šaltajam sezonui”, – pataria U. Ulickienė.

Daržovės ir vaisiai

Vaisių ir daržovių nerekomenduojama laikyti suspaustų – reikėtų palikti pakankamai vietos oro cirkuliacijai, nes priešingu atveju, šios gėrybės greičiau suges. Tuo tarpu salotų lapai, prieskoninės žolelės ilgiau išliks šviežios, jei apšlakstysite jas vandeniu arba pamerksite į vandenį tarsi gėles. Laikyti salotas ir prieskonines žoleles rekomenduojama šaldytuve arba kambario temperatūroje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Vaisių ir daržovių nerekomenduojama laikyti suspaustų – reikėtų palikti pakankamai vietos oro cirkuliacijai, nes priešingu atveju, šios gėrybės greičiau suges. Tuo tarpu salotų lapai, prieskoninės žolės ilgiau išliks šviežios, jei apšlakstysite jas vandeniu arba pamerksite į vandenį tarsi gėles. Laikyti salotas ir prieskonines žoleles rekomenduojama šaldytuve arba kambario temperatūroje, atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją