Užtenka vienos dienos

Kelionės susiorganizavimas kainų prasme, pasak Jono, atsieina pigiau vykstant į Laplandiją sausio mėnesį ar net vasarą, bet klausimas, ar tokiu metu atvykimas ir Kalėdų Senelio pamatymas duos tokį efektą ir įspūdį, kokį duotų prieš Kalėdas ar tarpušvenčiu. Jeigu norite pagauti kalėdinę nuotaiką anksčiau, tai verta tikrai ten nuvykti būtent gruodžio mėnesį.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo

Paklausus, kiek dienų užtenka skirti Laplandijai, Jonas sako, kad jų šeimai pilnai užtenka net ne paros, o pilnos dienos: „Priklauso nuo to, ko šeima siekia, kaip mato save tokioje vietoje, kokios jų atostogų laiko, finansų galimybės. Jeigu šeima nori ir gali praleisti 3 dienas Šiaurėje, tai viskas įmanoma, galima čia ir savaitę būti. Mes čia būname trumpai, bet efektingai, susidėliojame ir patį kelionės procesą ir pramogas taip, kad viską suspėjame nebėgiodami“.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo

Pasinaudokite patarimu iki Laplandijos nuvykti ne tik pigiai, bet ir įdomiai

„Daugelis sako, kad norėtų atvyti iki Laplandijos, bet juos greitai atbaido 4000 eurų už šeimos kelionę. Bet reikia suprasti, kad tokios kainos būna tuomet, kai viską tau suplanuoja nuo– iki kiti. Pirmas būdas, greičiausias, bet tuo pačiu ir brangiausias, kurį siūlo organizatoriai, yra kelionė lėktuvu, tai yra jungiamasis skrydis iki Laplandijoje esančio Rovaniemi miestelio didžiulio oro uosto, kurio apkrovimas gruodžio mėnesį yra klaikiai didelis, nes atvyksta čia žmonės ne tik iš Europos, bet ir iš Australijos, Kinijos ar JAV. Nežinau, kiek dabar toks skrydis kainuoja iš Vilniaus, bet maždaug nuo 400–600 eurų žmogui pirmyn atgal”, – sako Jonas.

Vyras su šeima sako atradęs alternatyvų būdą atvyktiį Laplandiją, kuris šeimai atsieina ne tik kelis kartus pigiau, bet ir yra įdomesnis: „Iš Kauno „Ryanair” avialinijų lėktuvu skrendame iki Helsinkio. Kainos juokingos, būna ir 9 eurai pirmyn atgal skrydis kainuoja, bet mes šį kartą mokėjome po 30 eurų, nes organizavomės kelionę spontaniškai likus porai savaičių iki išvykimo. Yra skrydžių į Helsinkį ir iš Vilniaus, skrendina „Finnair“, bet dažniausiai tai yra brangesnis variantas. Nuskridę į Helsinkį, mieste praleidžiame laiką iki vakaro pramogaudami, lankydami Kalėdines muges, apžiūrėdami šventiškai pasipuošusį miestą.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo

Tuomet vakare sėdame į traukinį, vykstantį į Rovaniemio miestelį. Yra specialus maršrutas, kurio pavadinimas yra „Santa Claus Express“. Beje, Suomijos traukinių sistema yra puikiai išvystyta, trauiniuose ne tik patogu, bet ir yra įvairūs barai, restoranai, kuriuose laiką leidžia šeimos ar draugų kompanijos. Kelionė trunka beveik 12 valandų, tada vakare įsėdęs ryte atsikeli jau Laplandijoje”.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo

Jonas sako, kad traukiniai, kuriose įrengtos kajutės su miegamomis lovomis dviem, keturiems ar šešiems asmenims, kursuoja kiekvieną naktį. Kajutės kaina dviem žmonėms pirmyn atgal yra 350 eurų. Jo patarimas, kuriuo verta pasinaudoti, yra tas, kas labiau apsimoka nusipirkti pačią kajutę, nes tuo atveju bilietai vaikams bus nemokami, aišku, jei vaikas mažas ir gali miegoti kartu. Ar keliausi vienas su mažu vaiku, ar keliausite dviese su vienu vaiku, kajutės kaina liks tokia pati. Užsakant traukinio bilietus anksčiau, kajutės kaina mažesnė.

Vyras sako, kad keliavimas traukiniais jų šeimai yra pati tikriausia romantika: „Tai nėra tokia kelionė, kai išlipi iš lėktuvo, pamatai Kalėdų Senelį, tada vėl į lėktuvą ir grįžti namo. Pats visuomet bandau padaryti taip, jog ir pati kelionė link jo būtų kuo didesnis įspūdis. Pamatyti Kalėdų Senelį yra kaip ta vyšnia ant torto, tačiau pats kelionės procesas yra be galo svarbus taip pat: iš pradžių skrendi, tuomet vyksti traukiniu, lauki ryto, kai jau tuoj tuoj atvyksi. Tokie įspūdžiai išlieka ilgam“.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo

Išlipus traukinių stotyje Laplandijoje, šeima sėda į autobusą, kuris nuveža juos į čia pat esantį Kalėdų Senelio kaimelį. Bilieto kaina – 3 eurai.

„Tame kaimelyje praleidžiame visą dieną iki 19 val. Tuomet vėl sėdame į autobusą, tada į traukinį, kuriame naktį jame miegame, o ryte pasiekiame Helsinkį. Tuomet vykstame į oro uostą ir skrendame atgal į Kauną arba Vilnių.

Šiuo keliavimo būdu puikiai sutaupoma viešbučio kaina. Gruodžio mėnesį Rovaniemio miestelyje pigiausias variantas nakvynei yra apie 180 eurų, kas yra labai brangu. Kas dar yra labai įdomu apie patį traukinį, kad tai yra vienintelis traukinys Europoje, į kurio vagoną galima įvažiuoti su savo mašina. Vagono pavadinimas yra „Car wagon“. Tokiu atveju galėtumėte važiuoti iš Vilniaus į Taliną, iš Talino reikėtų persikelti keltu į Helsinkį ir su mašina įvažiuoti į šį specialų vagoną. Kelionės metu keliautumėte kajutėje ir pasiekus kelionės tikslą, galėtumėte sėsti į savo mašiną ir važinėti po Laplandiją kad ir savaitę. Tai yra dar viena opcija, kuri galėtų būti visai įdomi“.

Jonas pataria, kad jeigu norite keliauti savo automobiliu, geriau iš anksto užsirezervuoti vietas traukinyje, nes vietų kiekis yra ribotas. Bet yra ir traukinių, kurie važiuoja dienos metu ir jų yra pakankamai daug, priklausomai nuo bilietų kiekių prikabinami papildomi vagonai, bet siekiant išvengti nesusipratimų ir norint keliauti naktį, verta pasirūpinti bilietais iš anksčiau.

Pasimatymas su Kalėdų Seneliu

Kalėdų senelis

„Tiesiog susitikimas su Kalėdų seneliu nieko nekainuoja. Tačiau jei norite nuotraukos su juo, tuomet kainuos, nes fotografuoja ten esantis personalas. Pačiam su savo telefonu fotografuoti nėra leidžiama. Nusifotografavus su Seneliu prieš išeinant siūloma įsigyti nuotrauką, kurios kaina svyruoja nuo 35 iki 70 eurų. Dar Kalėdų Senelis vaikui gali įteikti dovaną. Kol lauki eilėje šalia yra kioskelis, kuriame gali nusipirkti tokią paslaugą, jos kaina yra 28 eurai. Vaikui pakabinamos pakabukas ant kaklo, iš kurio Kalėdų Senelis supranta, jog už paslaugą sumokėta, tad jis su vaiku ne tik pabendrauja, bet ir iš savo maišo ištraukia dovaną ir ją įteikia vaikui“, – pasakoja Jonas.

Paklausus, kokia tai dovana, vilnietis pasakoja, kad dovanos yra vienodos, jose būna pliušiniai meškiukai, suvenyrai, įvairios smulkmenos. „Tokia dovana padaro labai didelį įspūdį vaikui, tad jei norite ir galite sau leisti, tai dar labiau pagilins vaiko potyrius“, – neabejoja vyras.

Pas Kalėdų senelį, pasak Jono, geriausia atvažiuoti ryte apie 10 val., tuo metu būna mažiau žmonių. Atvažiavus vėliau pasimatymo gali tekti laukti eilėje ir apie 2 valandas. Didžiausi žmonių srautai būna 11–14 val, nes tuo metu visi suvažiuoja iš viešbučių ar atvyksta vos atskridę.

„Su Kalėdų Seneliu bendraujama angliškai kelias minutes, jis paklausia iš kur atvykote, kaip sekasi, perduoda linkėjimus mūsų atveju Lietuvai. Įdomu peržvelgti ten esančią galeriją, kurioje yra sukabintos garsių pasaulyje asmenybių nuotraukos, kurios buvo čia apsilankiusios. Tai pradedant nuo virtuvės šefo Ramzio, „Spice Girls“ atlikėjų iki Kinijos prezidento. Labai smagu pamatyti ir mūsų prezidentės Dalios Grybauskaitės fotografiją“, – šypsosi Jonas.

Kalbėdamas apie Kalėdų Senelio būstinę, Jonas rekomenduotų pasinaudoti nebrangia, bet smagia pašto paslauga, kuomet yra galimybė iš Laplandijos išsiųsti laišką su Kalėdų Senelio ženkliuku į bet kurį pasaulio kraštą: „Pats laiškas kainuoja eurą arba du, ženkliukas su Kalėdų Senelio atvaizdu irgi tiek pat. Pernai siuntėme, tai gan greit pasiekė artimiuosius – maždaug per savaitę laiko. Kas nori paišlaidauti, yra visokių suvenyrų krautuvėlių, kuriose parduodami pliušiniai haskiukai, elniukai, įvairūs kailiai, magnetukai ant šaldytuvo ir daug kitos Laplandiją primenančios atributikos“.

Neužsakinėkite jokių pramogų iš anksto

Jonas sako, kad norint trumpai, bet efektingai praleisti laiką, reiktų tikslingai susiplanuoti. Nakvynės kainuoja brangiai, o su elniais kelias valandas važinėtis vargu ar labai patiks. Galima turėti visas patirtis po trumpesnį laiką, nes, ypatingai su vaikais, ilgas buvimas šaltyje irgi turi iššūkių.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo

„Jeigu iš Lietuvos internete žiūrėsite, ką nuveikti Laplandijoje, tai dažniausiai jums išmes brangias pramogas tokias kaip: pasivažinėjimas elniais, kuris kainuotų apie 160–180 Eur žmogui. Jos yra ilgos trukmės, trunkančios 4–5 val. Į programą įtrauktas ne tik pasivažinėjimas, bet ir arbatos gėrimas, pasisėdėjimas prie laužo jurtoje, elnių pašėrimas ir panašiai. Tai tokia pramoga 3 asmenims jau kainuoja beveik 600 eurų. To tikrai nerekomenduoju daryti. Geriau nuvažiuoti į Kalėdų Senelio kaimą. Elniai su tom pačiom rogėm suaugusiam kainuoja 18 eurų, o vaikui – 14 eurų. Už šitą kainą elniai jumis su rogėmis patemps apie kilometrą, padarys didžiulį ratą mišku, to pilnai užteks pajusti, kas tai yra. Leidžiama nusifotografuoti. Tad sutaupyti čia įmanoma labai daug, o tokia pramoga tikrai verta dėmesio“, – pataria Jonas.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo

Pasak pašnekovo, lygiai tas pats yra ir su haskiais: „Jeigu pramogą užsakysite iš anksto, kaina vėlgi bus 160–180 eurų. Į kainą įeina visa programa bei pusdienio pabuvimas su haskiais. Tam, kad tiek laiko išbūtum su šunimis, jei dar šalta, tai jau reiktų būti dideliu haskių fanu bei kitaip apsirengti, norint išbūti tokiomis sąlygomis. Lygiai tie patys haskiai yra ir Senelio Šalčio kaime. Galima užeiti į pačią haskių fermą ir juos pamatyti. Čia irgi yra taip vadinama paslauga „Haskio apkabinimas“, kainuojantis suaugusiam 10 eurų, vaikui – 5 eurai. Viduje aptvare laikomi maži šuniukai, kuriuos galima fotografuoti, glostyti, smagiai kartu leisti laiką.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo

Norint pavažinėti su rogėmis kaina bus 30 eurų žmogui. Nusipirkus paslaugą galėsite ne tik važiuoti, bet ir juos pakinkyti. Taigi, vėl sutaupoma ganėtinai daug ir patirtis yra tokia pati, už kurią būtumėte sumokėję 180 eurų“.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo

Paklausus, ar nesijaučia, kad gyvūnai būtų išnaudojami, Jonas sako, kad minčių tokių nekilo, jis kaip tik pastebintis, kad gyvūnais čia rūpinamasi, be to Suomija yra kitos kultūros šalis, tad su jais elgiamasi itin humaniškai.

„Iš dar kitų pramogų yra toks „Snow Man World“ kompleksas, kur yra iš sniego pastatyti namukai. Užėjus į kupolą galima atsisėsti prie ledo stalų, yra ledo baras, restoranas, ledinis stogas, viskas iš ledo. Yra ledo lova, kurioje galima apsiklojus kailiais nusifotografuoti. Yra vaikų ledo čiuožykla, kurioje vaikai čiuožia pačiūžomis. Yra kalneliai, nuo kurių galima slidinėti su pripučiamomis padangomis. Įėjimas kainuoja 28 eurus žmogui visai dienai, į kainą įeina visos pramogos, neįskaitant maisto bei gėrimų. Išėjus iš komplekso galėsite grįžti atgal nemokamai“,– pasakoja Jonas.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo

Kitą kartą Jonas sako išbandys sniego motociklus, kurie puikiai tinka tiek suaugusiems, tiek vaikams. Nuėjus iki sniego motociklų trasos ir sumokėjus 25 eurus valandai galima pasivažinėti įspūdingais miško takais.

Paklausus, kas labiausiai kelionėje įsiminė jų 6 metų dukrai, Jonas sako, kad pirmiausiai pats kelionės procesas: „Kelionė lėktuvu labai lengva, trunkanti vos valandą. Antrasis įspūdis buvo, aišku, važiavimas traukiniu ir nakvynė jame. Tuomet jau buvimas pačioje Laplandijoje, Kalėdų senelio kaimelyje, kuriame laukė dar kiti įspūdžiai: pasimatymas su Kalėdų Seneliu, visos kitos pramogos. Vaikui įspūdžių labai daug, klausimas tik, kiek tų įspūdžių ji įsimins. Manau, jog reikia juos kartoti kelis kartus. Todėl mes kelionę į Laplandiją kasmet ir vykstame, kad įsimintų ją visam gyvenimui“.

Jonas su šeima kelionėje į Laplandiją, nuotr. iš asmeninio archyvo
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)