„Su šeima gyvenome šalia miesto, beveik kaime, tai patys užsiaugindavome šviežių daržovių, o iš ūkininkų įsigydavome mėsos. Apskritai, daug šviežių, natūralių produktų vaikystėje buvo pasiekiama ranka, o tai, kas natūralu, ir yra skaniausia“, – pranešime spaudai prisimena J. Valančiūnas.

Aktyvi vaikystė – aktyvus gyvenimas ir suaugus

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės aukštaūgis teigia, jog iš vaikystės atkeliavo ir polinkis į aktyvų gyvenimo būdą. Pasak jo, gyvenant ne mieste, fiziškai aktyvios veiklos netrūkdavo: nuo pagalbos tėvams daržuose ir šiltnamiuose iki diskotekų kaime.

„Kieme draugų buvo daug, vasaromis važiuodavome prie ežerų, o žiemą nuo kalnų leisdavomės su slidėmis. Iš tikrųjų, daug laiko leisdavome lauke, o tas aktyvaus gyvenimo būdo potraukis niekur ir nedingo“, – tikina pašnekovas.

Pomidorai

Skanu tai, kas natūralu ir šviežia

J. Valančiūnas prisimena, jog šalia namų buvo šiltnamis, kuriame netrūkdavo nei pomidorų, nei agurkų. Tuo metu darže augo bulvės, kopūstai, salotos, ridikėliai ir kitos daržovės.

„Be abejo, auginom ir braškes, o ir pasisaldindavom jas – praktiškai kiekvienas valgydavo ir iki šiol, ko gero, valgo braškes su pienu bei cukrumi. Žinoma, tai – ne pats sveikiausias patiekalas, bet jis – neatsiejama vaikystės dalis“, – teigia pašnekovas.

Krepšininkas pabrėžia, jog tai, kas sveika ir natūralu yra didžiausias raktas į sveiką kūną. Pasak jo, tam nereikia itin daug pastangų – tereikia žinoti, kur galima rasti šviežių vaisių ir daržovių, ir dar už gerą kainą.

Jonas Valančiūnas

Cepelinų nepamiršta ir Amerikoje

Nors didžiąją laiko dalį Jonas praleidžia Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur žaidžia krepšinį, net ir ten jis mėgaujasi lietuviškais patiekalais. Pasak krepšininko, žmona Eglė puikiai šeimininkauja virtuvėje bei lepina jį cepelinais – jais gardžiuojasi ir abu sūnūs.

„Tikrai nesutikčiau su tuo stereotipu, jog cepelinai – nesveikas maistas. Jei jiems pagaminti naudojami natūralūs produktai, šviežios bulvės, geriausia – lietuviškos, ir kokybiška mėsa, tokio patiekalo tikrai nereikėtų atsisakyti. Daugelis vaikystėje, taip pat ir aš, valgėme cepelinus, tad ir užaugome stiprūs bei tvirti“, – pranešime spaudai šmaikštauja Lietuvos krepšinio rinktinės kapitonas.

Šviežios daržovės