Sakoma, kad vorai neša laimę. Galbūt tiems, kurie jų nebijo. Visgi, turintiems arachnofobiją, didžiausia laimė gyventi namuose be vorų. Visgi, yra vienas pigus, visiems prieinamas būdas, kuris itin efektyvus mėginant atbaidyti vorus, o žmogui ir aplinkai draugiškas.

Tai – pipirmėčių eterinis aliejus. Įsiminkite, ne mėtų, o pipirmėčių. Iki galo nėra žinoma, kodėl vorai vengia pipirmėčių aliejaus ir kitų eterinių aliejų. Viena teorija teigia, kad vorams nepatinka stiprus kvapas. Kadangi vorai užuodžia ir jaučia skonį kojomis, jie gali nelįsti pro kvapnius aliejus. Kita teorija susijusi su eteriniuose aliejuose esančiais monoterpenoidais.

Namų voras

Beveik visuose eteriniuose aliejuose jų yra. Dar 2010-aisiais atliktu tyrimu buvo nustyta, kad pipirmėčių aliejus atbaido Argentinos skruzdėles iki septynių dienų po užtepimo, rašoma healthline.com. Tyrime padaryta išvada, kad eteriniai aliejai yra perspektyvi alternatyva tradiciniams cheminiams repelentams, nes jie gali atbaidyti Argentinos skruzdėles ir kitus namų užpuolikus, pavyzdžiui, vorus.

Kaip gaminti ir kada purkšti

Į pusę litro vandens įlašinkite 5–10 lašų pipirmėčių eterinio aliejaus. Tokį mišinį supilkite į talpą su purkštuvo antgaliu ir purkškite tas vietas, kuriose labiausiai tikėtina, jog slepiasi vorai: namų kampai, palangės, slenksčiai, vietos prie plintusų, įvairios namų angos ir t.t. Tokį purškimą kartokite kas savaitę.

Jei vorai – labai atkaklūs ir trauktis neketina – dažninkite purškimus kas dvi–tris dienas. Be to, nenorintiems vorų savuose namuose, labai gera idėja pipirmėtės augalą auginti arba namuose, arba lauke aplink namus, vazonėlius kabinti prie langų ir t.t.

Pipirmėčių aliejus

Pipirmėčių aliejus paprastai laikomas saugiu mažomis dozėmis. Jame yra mentolio, kuris gali sudirginti odą. Pasak Nacionalinės holistinės aromaterapijos asociacijos, įkvėpus dideles pipirmėčių aliejaus dozes, gali atsirasti galvos svaigimas, sumišimas, raumenų silpnumas, dviguba rega ar pykinimas. Šalutinio poveikio rizika padidėja, jei uždaroje vietoje purškiate didelius kiekius neskiesto pipirmėčių aliejaus. Visada praskieskite pipirmėčių aliejų ir būkite atsargūs purškdami jį savo namuose. Venkite purkšti visą namą vienu metu.

Vienu metu purkškite nedidelius plotus ir laikykite atvirus langus, kad būtų gryno oro. Kai kurie eteriniai aliejai yra toksiški kai kuriems naminiams gyvūnėliams, tad jų šeimininkai turi būti atidūs, nepatingėti pasidomėti vieno ar kito eterinio aliejaus naudojimo galimybėmis ir atsargumo priemonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)