Baterijos gyvybingumas vis dar apipintas mitais

Ankščiau greičiausiai nesusimąstėme, jog kasdien naudojamų įrenginių, tokių kaip išmanusis telefonas, nešiojamasis kompiuteris ar ausinės, įkrovimas kainuoja. Tiesa, bendra kaina tikrai nėra ta, kuri stipriai rėžtų akį, bet siekiant sutaupyti, galima efektyvinti ne tik įrenginių krovimo laiką, bet ir naudojimą.

Dauguma išmaniųjų įrenginių naudoja ličio jonų baterijas. Tiesa, kai kurie vartotojai vis dar mano, kad telefono ir kompiuterio bateriją būtina iškrauti iki 0 ir tik tada įkrauti. „Varlė.lt“ serviso vadovas Andrius Visockis pranešime žiniasklaidai neigia šį mitą, nes ličio jonų baterijoms naudingiausia, kai jų įkrovimo lygis palaikomas nuo 20 iki 80 procentų:

„Energijos lygio kritimas žemiau 20 proc. kenkia ličio jonų baterijai, tai neigiamai veikia baterijos talpą. Tuomet greičiau pasiekiamas nustatytas baterijos įkrovimų kartų skaičius, todėl ją tenka keisti. Optimalu bateriją krauti du kartus per dieną, o ne palikti krauti per naktį iki 100 proc.“, – komentuoja specialistas.

Dar vienas mitas, kad nakčiai paliktas krautis telefonas „persikraus“. „Palikus telefoną krautis pernakt jis nepersikraus – pasiekus 100 proc., jo įkrovimas bus pristabdytas, tačiau toks įkrovimo lygis bus palaikomas iki pat ryto, nes visą laiką bus prijungtas prie elektros lizdo. O nešiojamuosius, ypač darbinius kompiuterius, esame įpratę laikyti įkraunamus nuolatos. Tačiau tai ne tik labai kenkia baterijai, bet ir yra visiškai neekonomiška“, – aiškina A.Visockis.

Telefono baterija

Kaip sutaupyti?

Nors pavienių elektroninių įrenginių įkrovimo kainos nėra didelės, bet paskaičiuokime, kiek jų turime namuose galimai ne vieną dešimtį, ypač išmaniose šeimose nuo elektrinių dantų šepetėlių iki ausinių. Tad, jei turite valios ir noro, kai kurių įrenginių krovimą galima nesunkiai optimizuoti.


1. Įrenginius įkraukite ne namuose – biuruose ar kitose viešose erdvėse, kur tai patogu padaryti.
2. Kiekviena išmani technologija rūpinasi savo „baterijos sveikata“, todėl tiek kompiuterio, tiek telefono nustatymuose galite pasižiūrėti, kokius veiksmus reikėtų atlikti, kad ji tarnautų ilgiau, o krauti reikėtų rečiau.
3. Nenaudokite įrenginio jo įkrovimo metu.
4. Naudokite akumuliatoriaus taupymo režimą, siekdami išlaikyti akumuliatoriaus veikimo laiką ir sumažinti kasdienio įkrovimo poreikį.
5. Naudokite tinkamą įkroviklį, kuris pagreitina įkrovimo laiką. Papildomai galima įsigyti net ir sparčiuosius įkroviklius. Pavyzdžiui, „Apple“ 20 W maitinimo adapterį, kuris vos per pusvalandį bateriją gali įkrauti iki 50 proc.
6. Kraukite įrenginius tiesiai iš elektros lizdo, o nenaudojamus įkroviklius ištraukite. Elektros sutaupysite kraudami įrenginius ne visos nakties metu (8 val.), o tik tiek, kiek iš tikrųjų reikia ( ~2 val.).


„Nekraukite telefono iš nešiojamojo kompiuterio. Visiškai įkrauti kompiuterio bateriją užtrunka gerokai ilgiau bei kainuoja brangiau nei įkrauti telefoną iš sieninio lizdo. Todėl, jei norite taupyti, tokio krovimo būdo tikrai reiktų atsisakyti“, – pranešime žiniasklaidai pataria ekspertas.

Technologijos pačios siūlo, kaip prižiūrėti baterijos sveikatą ir efektyvumą

Visi naujos kartos išmanieji telefonai, nešiojamieji ar planšetiniai kompiuteriai skaičiuoja, kokius veiksmus atliekant sunaudojama daugiausiai energijos. Tiek „Apple“, tiek „Android“ operacinės sistemos įrenginiuose yra įdiegtos funkcijos/režimai energijos mažinimui, kuriuos aktyvavus pats įrenginys padaro taip, kad nutolintų baterijos krovimo laiką.

Taip pat serviso vadovas A.Visockis pataria nustatyti kasdienius bateriją tausojančius parametrus – nustatyti taupiausią ekrano apšvietimą, išjungti visas tuo metu nenaudojamas programėles, apriboti nuolatinę lokaciją ir pranešimus siunčiančių programėlių skaičių. Bluetooth‘ą ar Airdrop‘ą laikyti išjungtus, kai jie nėra reikalingi.

Ypač kompiuteriams aktualus yra savalaikis operacinės sistemos atnaujinimas. Tiek „iOS“, tiek „Windows“ operacinės sistemos yra nuolatos atnaujinamos ir tai padeda palaikyti pačių įrenginių našumą bei pataisyti sistemos trūkumus. Nepamirškite atsinaujinti ir pačių programų, tokių kaip „Microsoft“ paketas, tačiau visus atnaujinimus atlikite tik prijungę kompiuterį prie elektros šaltinio, nes pats procesas sunaudoja nemažai energijos. Todėl dirbant kompiuteriu patartina išjungti automatinius tokių programų atnaujinimus, kad šie nenaudotų papildomo baterijos laiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)