Akmenys į bulvių daržą – nepagrįstai

To, kad lietuviai mėgsta bulves – neįmanoma paneigti, tačiau, ar ši daržovė yra naudinga? Dietistė, Vaida Kurpienė bulvių nauda neabejoja, bet atkreipia dėmesį į tinkamą jų paruošimą, leidžiantį reguliuoti ne tik kalorijų skaičių, bet ir palankių sveikatai medžiagų kiekį.

„Bulvė – labai vertinga daržovė, turinti daug įvairių vitaminų bei mineralų. Žmogaus sveikatai vertingiausios bulvės yra ką tik iškastos, šviežios. Jas galima valgyti termiškai neapdorotas, virti garuose ar vandenyje su lupena arba iškepti orkaitėje ant grotelių. Taip apdorojant lieka daugiausiai mums taip būtinų ir racione trūkstamų maistinių skaidulų ir vertingų medžiagų“, – pranešime spaudai pasakoja V. Kurpienė.

Pasak jos, nors esame įpratę bulves nuskusti, ilgai palaikyti šaltame vandenyje ir užkaisti jas puode, prieš tai darant reikėtų gerai pagalvoti. Specialistė pabrėžia, kad taip darydami prarandame dalį šios daržovės teikiamos naudos.

„Lyginant kalio kiekį, šviežioje bulvėje su lupena yra 12 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN), virtoje su lupena 11 proc. , o štai virtoje be lupenos jau tik 4 proc. RPN. Jei visgi nuspręsite virti skustas bulves, jokiu būdu nelaikykite jų ilgai šaltame vandenyje, nes jame tirpsta vitaminai ir taip netenkate didelės dalies daržovės naudos. Be to, bulves dėkite į verdantį vandenį. Vandens turėtų būti kuo mažiau, taip išsaugosite dalį vitaminų. Kitas variantas – virti garuose, taip medžiagų dar daugiau išsaugosite“, – aiškina dietistė.

Mėgstantiems bulves kepti orkaitėje V. Kurpienė turi dar vieną naudingą patarimą. Jei bulves kepate orkaitėje ant grotelių, temperatūra neturėtų viršyti +175 °C, nes krakmolas, kurio kupina ši daržovė apie +180 °C temperatūroje skyla ir dalis susidariusių medžiagų yra kenksmingos, pavyzdžiui, kancerogeninė medžiaga akrilamidas.

Vaida Kurpienė,

Džiaugiasi bulviakasio vaisiais

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento Vaisių, daržovių ir gėlių prekių grupės vadovės Julijos Butkevič, bulviakasio vaisiai džiugino visą rugsėjį – pirkėjai skubėjo pasimėgauti šviežių bulvių derliumi, daugiau negu pusę visų bulvių pirkėjai įsigijo dideliais maišais, o šiuo metu jau ruošiasi žiemai ir sandėliuoja naujo derliaus lietuviškas bulves.

„Šiemet per pirmąsias dvi rugsėjo savaites vienas pirkėjas įsigijo vidutiniškai beveik 50 proc. daugiau bulvių nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Stebime kasmet augančius šios daržovės pardavimus ir atitinkamai stengiamės pirkėjams pasiūlyti kuo platesnį jų absoliučios favoritės asortimentą. Nuo kiekvienam lietuviui puikiai pažįstamų bulvių, kurias galima įsigyti tiek sveriamas, tiek fasuotas, iki įprastų ar violetinių saldžiųjų bulvių bei bulvinių saulėgrąžų – sau tinkamiausią variantą gali rasti kiekvienas. Na, o pirkėjai, kurie dar nespėjo pasiruošti šaltajam sezonui, gali padaryti tai nedelsdami ir naujojo derliaus lietuviškų bulvių įsigyti ypač palankia kaina“, – pranešime spaudai sako J. Butkevič.

Bulvės

Gardiems ir sveikiems pietums

Termiškai neapdorotų bulvių naudą išskyrusi dietistė V. Kurpienė pastebi, kad nors toks jų ruošimo būdas nėra daugeliui įprastas, gali nustebinti ir tapti mėgstamu bei sveikatai draugišku pasirinkimu. Dietistė dalinasi paprastu receptu ir kviečia jį išbandyti.

Šviežių bulvių salotos su morkomis ir žalumynais

Jums reikės:

  • 200 g šviežių vidutinio dydžio bulvių, kurias patartina naudoti tik tol, kol jų nereikia skusti, o kitu atveju rekomenduojama naudoti saldžias bulves;
  • 100 g – 1 vidutinės šviežios morkos;
  • 100 g moliūgo, šviežio, geriausia muskatinio;
  • 1 skiltelės česnako;
  • Trupučio šviežių ar šaldytų krapų, petražolių, kalendros;
  • 1 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus;
  • Šlakelio šviežiai spaustų citrinos sulčių;
  • Druskos ir pipirų.

Kaip gaminti?

1.Sutarkuokite bulves ir morkas šiaudelių forma;

2. Išspauskite kelis šaukštus citrinos sulčių ir apšlakstykite daržoves;

3. Susmulkinkite česnaką, krapus, petražoles, kalendrą bei suberkite ant šviežių daržovių, apšlakstykite aliejumi ir paskaninkite druska bei pipirais.

4. Sumaišykite visus ingredientus – skanaus!