Iš anksto suplanuokite išlaidas

Daugelis veikiausiai sutiktų, kad kelionėje dažnai tenka priimti kompromisinius sprendimus. Pavyzdžiui, pirmąjį išvykos vakarą po kelių taurių vyno Lisabonoje jums gali pasiūlyti penkių patiekalų degustacinį meniu. Jei iš anksto nesusidėliosite savo išlaidų prioritetų, gali būti, kad tokiam pasisėdėjimui išleisite daugiau, nei planavote, – nersitės į gastronominius potyrius, nors to net neplanavote.

„Apmąstykite, kas jums iš tikrųjų patinka, ir išleiskite šioms reikmėms daugiau, kitur – stenkitės taupyti“, – pataria finansų konsultantė ir Kanzaso valstijos universiteto finansų planavimo profesorė Megan McCoy.

Patarimus surinkusi C. Cowles priduria, kad taisykles, kam esate pasiruošę leisti pinigus, reikėtų sudaryti pagal tai, kur ir su kuo keliaujate bei ko tikitės iš kelionės. Be to, kaip sako ji, kartais taisyklėms gali tekti nusižengti, pavyzdžiui, – pametus skrybėlę, mat siekiant apsisaugoti nuo saulės smūgio, gali tekti įsigyti naują.

Kaip sako ji, verta atsisakyti ir įvairiausių kelionės pagerinimų, kaip antai viešbučio kambario, paties viešbučio, vietos lėktuve, papildomų paslaugų kelionės pakete ir panašiai. Taip pat ji pataria vengti apsipirkinėjimo kelionių metu, įskaitant ir suvenyrus: „Niekas nenori stiklinės iš Naujojo Orleano. Geriau pinigus leisiu skaniems gėrimams, kokybiškam maistui, meno muziejams ir viskam, kas leidžia ilgai nestovėti eilėje.“

Kelionė

Kaip teigia laidos „Money With Katie“ vedėja Katie Gatti, svarstant apie taisykles, labai svarbu apgalvoti ne tik tai, kokioms reikmėms papildomai išleisti neplanuojate, bet ir tai, kam esate pasiruošę išleisti daugiau pinigų, jei atsirastų toks poreikis.

„Beveik visada esu pasirengusi mokėti daugiau už geresnį skrydžio laiką. [...] Nors jums gali kilti pagunda sutaupyti, pasirinkus skrydį 6 val. ryto su dviem persėdimais, tai jums kainuos papildomą laiką atostogų metu, o pabusti 3 val. ryto – tikra kankynė. Man asmeniškai, brangesnis, bet patogesnis skrydis yra ta sritis, kur esu linkusi išleisti daugiau“, – sako ji.

Kita išlaidų kategorija – viešbutis ir jo vieta. Čia K. Gatti taip pat turi naudingą patarimą.

„Kai kurie žmonės mėgsta pasilepinti prabangiais viešbučiais ar geresniais kambariais, tačiau aš manau, kad išleisti šiek tiek daugiau gerai viešbučio lokacijai yra geresnė investicija. Tai reiškia, kad atvykę mažiau laiko ir pinigų išleisite viešajam transportui ar kitiems būtiniems pervežimams, kas tikrai turės įtakos jūsų kelionės kokybei ir tam, ką galėsite nuveikti per ribotą laiką“, – sako K. Gatti.

Viešbutis

Susisiekite su vietiniais arba žmonėmis, kurie jau lankėsi jūsų kelionės vietoje

„Susisiekite su bent vienu asmeniu, kuris gyvena ir gerai pažįsta vietovę, į kurią vykstate. Jis gali duoti naudingų patarimų apie tai, ką verta pamatyti, nuveikti ir kur galima pavalgyti pigiau“, – sako tinklalaidės „So Money“ vedėja ir kelių bestselerių apie asmeninių finansų valdymą autorė Farnoosh Torabi.

Pasak jos, vietinio gyventojo patarimai padės atrasti autentiškas vietas, kuriose apsilanko mažiau turistų. Be to, kaip prasitaria ji, vietiniai neretai gali pakviesti vakarienės, o tai padės pažinti tos šalies kultūrą ir vietinį gyvenimo būdą iš arčiau.

Jei nepažįstate nieko, kas gyvena ten, kur vykstate, ieškokite žmonių, kurie ten neseniai lankėsi. Jie gali jums patarti, kokias vietas aplankyti, o kurių geriau vengti. Tačiau, derėtų patarimų dairytis tik tų žmonių gretose, kuriais pasitikite ir kurių gyvenimo būdas yra panašus į jūsų, pavyzdžiui, kalbant apie finansus.

„Taip atsidūriau keistame Meksiko miesto rajone ir apsilankiau nemokamoje meno mugėje, apleistame vienuolyne, – tai buvo pats šauniausias dalykas, kurį mačiau toje kelionėje. Turistinės vietos visada yra brangesnės, dažniausiai jose apstu turistų ir tikriausiai jos yra tokios pat šaunios, kaip ir kitos mažiau žinomos vietos, kurių dar nespėjo įamžinti ir parekomenduoti milijonas influencerių. Tad kodėl gi nepabandžius pastarųjų?“, – priduria C. Cowles.

Pigūs kelionių bilietai

Atostogų džiaugsmais mėgaukitės prieš ir po atostogų

Kelionės į naują vietą gali turėti didžiulės naudos jūsų psichologinei būklei – tyrimai rodo, kad kelionės plečia mūsų akiratį, augina emocinį intelektą ir skatina kūrybiškumą. Visa tai galima sustiprinti ne tik pačios kelionės metu, bet dar prieš vykstant ar po jos. Kaip aiškina finansų planuotoja ir būsimos knygos „MoneyZen: The Secret to Finding Your Enough“ autorė Manisha Thakor, tam galima pasitelkti filmus, knygas, kurie susiję su vietove, į kurią vykstate.

Atostogos tikrai sudaro nemažą mūsų biudžeto dalį, o vienas iš būdų maksimaliai išnaudoti tuos pinigus – patirti kelionės džiaugsmą žiūrint dokumentinius filmus apie tai, kur vykstate, netgi skaitant romanus, kurių veiksmas sukasi toje vietovėje. Tai darydami prieš kelionę, o galbūt dar ir po, – galite prailginti atostogų metu patiriamą džiaugsmą ir jausmą“, – aiškina M. Thakor.

„Maždaug prieš dešimtį metų pradėjau skaityti knygas, susijusias su tomis vietovėmis, į kurias vykstu. Nesvarbu, ar tai būtų knyga, kurios veiksmas vyksta mano kelionės vietoje, ar knygos autorius kilęs iš ten. Prieš vykstant į Kolumbiją skaičiau Gabriel García Márquez kūrybą, prieš vykstant į Paryžų skaičiau – Collete, o prieš vykstant į Airiją – Roddy Doyle kūrybą. Ir dažniausiai, grįžusi iš kelionės, buvau labai įkvepta ir norėjau sužinoti apie tą vietą daugiau. Tai tik įrodo M. Thakor minėtą efektą“, – pastebi C. Cowles.

Knygos skaitymas

Iš anksto numatykite išlaidas maistui ir gėrimams

Visi C. Cowles kalbinti ekspertai, kaip pabrėžia ji, pastebėjo, kad keliaujant maistas ir gėrimai sudaro didžiąją išlaidų dalį. Todėl, patariama šiuo klausimu pasirūpinti dar esant namuose. Pavyzdžiui, į kelionę galima įsidėti negendančių užkandžių.

„Man patinka įsidėti daug baltymų turinčių užkandžių, pavyzdžiui, baltyminių batonėlių ir riešutų“, – sako K. Gatti.

Atvykusi į kelionės vietą, šiuos užkandžius K. Gatti visada laiko savo kambaryje, todėl ji ne tik neišleidžia papildomų pinigų oro uoste ar lėktuve už brangiai kainuojantį sumuštinį, bet ir nesijaudina dėl brangių pusryčių, kuriuos siūlo apgyvendinimo įstaiga, nes užkąsti ji gali ir savo kambaryje.

„Daugelyje Europos šalių pusryčiai įskaičiuoti į viešnagės kainą. Čia galima rasti įvairiausių gardėsių. Visai neseniai keliaudama į Stokholmą kiekvieną rytą vaišindavausi lašišos file, pagal užsakymą pagamintais omletais, miusliais, įvairiausiais sūriais ir gausybe jogurtų bei uogų“, – sako M. Thakor ir pabrėžia, kad sotūs ir įvairūs viešbučio siūlomi valgiai gali padėti pasisotinti ir iki vakarienės.

Švediškas stalas

Finansų konsultantė Sonya Britt Lutter atkreipia dėmesį, kad keliaujant su vaikais ar turint didelį poreikį nuolat valgyti ir užkandžiauti, vertėtų užsisakyti nakvynės vietą, kurioje būtų virtuvė. Čia galėsite laikyti ir gaminti užkandžius, pietus ar vakarienę.

„Kai tik atvyksite į savo būstą, susiraskite artimiausią prekybos centrą ir pasirūpinkite gėrimais viešnagei“, – priduria ji.

Taip pat neatsisakykite nemokamos kavos visur, kur ji siūloma, – tuo dažniausiai pasirūpina viešbučiai. Be to, pasirūpinkite daugkartine vandeniui skirta talpa, kad netektų kaskart mokėti už vandenį, užuot prisipildžius vandens iš čiaupo ar kitos specialiai tam pritaikytos vietos. Finansų planuotoja ir „My Financial Planner“ įkūrėja Stephanie Genkin sako, kad derėtų atlikti ir vietos apžvalgą, kuriose vietose eisite pusryčiauti, pietauti ar vakarieniauti. Taip išsirinksite geriausią kainos ir kokybės santykį.

„Neklauskite viešbučio darbuotojo, kur eiti vakarieniauti“, – priduria ji ir aiškina, kad daugelis apgyvendinimo vietų ar turizmo centrų gauna papildomą atlygį už rekomendacijas keliautojams ir turistams.

Pasidomėkite nuolaidomis

Turintiems kredito korteles, ekspertai pataria pasižvalgyti į ten randamus pasiūlymus, – kartais čia galima rasti nuolaidų viešbučiams, skrydžiams ar kitoms kelionės metu patiriamoms išlaidoms. Taip pat patariama pasidomėti, galbūt darbovietėje, kurioje dirbate, galima gauti nuolaidų apsistojant vienokiose ar kitokiose apgyvendinimo įstaigose, galbūt valgant tam tikruose restoranuose ar kitose maitinimo vietose.

F. Torabi priduria, kad kai gaunate įvairiausių nuolaidų, nepasimeskite – kartais galite rasti pigesnių pasiūlymų net ir nesant nuolaidoms, todėl derėtų aklai jomis nesinaudoti, nes galite nemenkai permokėti, net jei jums ir atrodo, kad sutaupėte.

Pinigai, taupymas

Geriausius įspūdžius palikite paskutinei dienai

C. Cowles pastebi, kad kadaise jai teko skaityti, jog paskutinė atostogų diena yra pati svarbiausia. Jei kelionę baigsite pakiliai – grįšite pailsėję ir įspūdžiai bus malonūs. Tad ji turi ir svarbų patarimą.

„Dabar visada stengiuosi, kad paskutinė kelionės diena būtų geriausia. Pirmomis kelionės dienomis su draugais ar šeima apsistojame pigesnėse nakvynės vietose, tačiau paskutinę naktį ar dvi rezervuoju geresnį kambarį ar viešbutį. Taip pat suplanuoju įdomias veiklas, rezervuoja vietą gerai vakarienei. Tai mums padeda sutaupyti pinigų ir save apdovanoti“, – sako ji.

Parengta remiantis šiuo straipsniu: https://www.thecut.com/article/save-money-summer-travel.html