Vieno iš Kauno technologijos universiteto (KTU) bendrabučio kambarių nuoma studentams šiemet atsieis 90 eurų brangiau nei pernai.

„Tai yra visiškai naujas bendrabutis, visiškai naujas konceptas – rekonstruotas, tarsi visiškai nauja studentų gyvenamoji vieta“, – LNK žinioms sakė KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas.

Kambarių nuomos kainas kelia dauguma didmiesčių aukštųjų mokyklų. Štai seniausio šalies universiteto bendrabučiuose kainos šiais metais sieks nuo 55 iki 240 eurų per mėnesį. Praėjusiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai už nuomą mokėjo nuo 44 iki 174 eurų.

„Triviečiame bendrabučio kambaryje studentas už vietą moka 55 eurus. Tai tikrai yra nedidelė kaina“, – teigė VU kancleris Raimundas Balčiūnaits.

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) savo studentams taip pat pakėlė kainas – čia jos kils apie 15 eurų.

Dviviečiame renovuotame kambaryje gyvenantys jaunuoliai mokės 75 eurus per mėnesį, o jeigu norės gyventi po vieną – kaina sieks 90 eurų.

„Nors ir bendrabučių kainos svyruoja nuo maždaug 70 eurų iki 200–300 eurų, bet vis tiek tos pigiausios vietos bendrabučiuose irgi nėra begalinės. Jos vis tiek dažniausiai būna užpildomos greičiausiai ir lieka brangesni kambariai“, – tikino Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Vaitiekus.

KTU studentai šiemet už nuomą, priklausomai nuo kambario tipo, mokės nuo 72 iki 248 eurų, pernai kainos svyravo nuo 60 iki 153 eurų.

„Bendrabučių kainas KTU pakėlė dar metų pradžioje. Prieš tai kainų nekėlėme ketverius, ar penkerius metus. Ir to priežastis yra paprasta – brangstantis patarnavimai ir infliacija“, – kalbėjo KTU atstovas žiniasklaidai M. Lapinskas.

Tiesa, nuomos kainos kelia ne visos aukštosios mokyklos.

„Mes nekėlėme kainų pernai ir šiemet“, – LNK žinioms sakė Vilniaus kolegijos atstovas.

Bendrabutis yra viena iš alternatyvų jaunuoliams, kurie negali sau leisti vien už būsto nuomą mokėti apie 500 eurų per mėnesį. Studentų atstovai sako, kad net ir gyvendami bendrabučiuose dauguma jaunuolių, norėdami išsilaikyti, privalo dirbti visu etatu.

„Jis automatiškai turi dirbti, daug laiko investuoti į darbą. Nes pusė etato nebūtinai dengia visas išlaidas. Tai reiškia, kad turi dirbti pilnu etatu. Ir sudėjus tas valandas – darbas pilnu etatu yra 40 valandų per savaitę, kaip ir studijos.

Bendrai, būti studentu ir beprotiškai sunku. Nes įvertinus tai, kad tu atvyksti iš kito miesto, tai grubiai išlaidos per mėnesį gali sudaryti ir 500 eurų“, – pabrėžė Lietuvos studentų sąjungos prezidentas P. Vaitiekus.

KTU atstovas žiniasklaidai M. Lapinskas pabrėžė, jog universitetas į tokias situacijas žiūri lanksčiai.

„Jeigu studentas susiduria su finansiniais sunkumais, visada su juo kalbamės, galima išdėlioti tą mokėjimą“, – sakė jis.

Aukštųjų mokyklų atstovai neslepia, kad ne visi studentai būna patenkinti bendrabučių būkle.

„Palyginus su ta kaina, kas supranta, aišku, kad tokią simbolinę sakyčiau kainą mokant, nereikia norėti, kad ten būtų viešbučio lygio bendrabutis“, – kalbėjo Vilniaus kolegijos bendrabučių valdytojas Virgilijus Varatinskas.

VU kancleris R. Balčiūnaitis taip pat teigė, jog investuojama nemažai į bendrabučių būklės gerinimą.

„Tačiau natūralu, kad visko pasitaiko. Pavyzdžiui, pas mus mes turime 5500 vietų. Tai tikrai didelė bendruomenė ir per daug pastatų visko pasitaiko“, – kalbėjo VU atstovas.

Lietuvos studentų sąjungos prezidentas P. Vaitiekus teigė, jog Lietuvoje yra universitetų, kurie investuoja į bendrabučius, juos atsinaujina.

„Ir studentai turi pakankamai orias sąlygas, gyventi studijų laikotarpiu. Tačiau tų tragiškų variantų dar tikrai yra ne vienas ir ne du, kas yra tikrai labai liūdna“, – sakė jis.

Bendrabučius studentams siūlo ne tik aukštosios mokyklos, bet ir privatininkai.

„Rinkoje kol kas yra nedaug dalyvių, tačiau jie siūlo 10, kartais net 15 kartų didesnes kainas. Tai gal jie labiau orientuojasi į užsienio studentus, jaunus profesionalus“, – teigė VU kancleris.

Praėjusiais metais dėl smarkiai išaugusių komunalinių paslaugų kainų didžioji Lietuvos aukštųjų mokyklų bendrabučių kainas kėlė 10 procentų.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: