„Lyginant su praėjusiais metais, minimalaus balo nemažina nei viena kolegija, dvi valstybinės kolegijos didino minimalų balų: Vilniaus kolegija ir Vilniaus technologijų ir dizaino kolegija. Lyginant su valstybės finansuojamoms vietoms taikomais minimaliais reikalavimais, aukštosios mokyklos valstybės nefinansuojamoms pačios. Ir neretai juos nusistato mažesnius“, – kalbėjo ministras G. Jakštas.

Paklaustas, kuo kolegijos argumentuoja tokį žingsnį, švietimo, mokslo ir sporto ministras įvardijo išsakomus argumentus.

„Manau, kad tai yra tiesiog išgyvenimo klausimas. Pasižiūrėjus į stojimus, ypač, pažvelgus giliau, ne tik į bendrus skaičius, matome, kad kai kur (studentų, aut. p.) mažėja perpus, net ir daugiau. Bet žiūrint į programų lygį, tai matome, kad jeigu kartelė nebūtų nuleidžiama, tai daugelyje programų nebūtų surinktos grupės ir jos nestartuotų. Kai kuriose kolegijose tiesiog liktų viena, ar dvi studijų programos su vos surenkamu rentabiliu studentų kiekiu“, – kalbėjo LNK vidurdienio žinių pašnekovas G. Jakštas.

Tad, pasak jo, jeigu minimalus balas nebūtų nuleidžiamas, kolegijos, matyt, tiesiog užsidarytų.

„Todėl mes darome pokyčius kolegijų tinkle, kad taip nenutiktų. Ir nereikėtų medžioti kiekvieno studento, kad tik galėtų kolegija išgyventi. Kolegija turėtų būti ne dėl to, kad išgyventų, o dėl to, kad ruoštų sėkmingus absolventus“, – pabrėžė ministras G. Jakštas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras aiškino, jog į kolegiją įstoję prasčiau pasirengę studentai prasčiau ir studijuoja. G. Jakštas dar pridūrė, kad studentus aukštosios mokyklos priima galvodamos apie save.

„Didelė dalis nebaigia studijų, o didelė dalis baigusių studijas dirba darbą, kur nereikia aukštojo išsilavinimo. Tūkstančiai kasmet po aukštojo išsilavinimo atkeliauja ir į profesinį mokymą. Tad jie turi iliuziją, kad galės įgyti aukštąjį išsilavinimą, nes aukštoji priima. Tai lyg sudaro lūkestį stojančiam, kad jie yra pasirengę studijuoti.

Bet aukštosios neretai priima studentus galvodamos ne apie studentus, bet apie save. Kad priimdamos studentus, gaudamos lėšas galės išgyventi. Tai yra tam tikras stojančiųjų klaidinimas“, – aiškino jis.

Ministras G. Jakštas teigė, jog turimi pavyzdžiai – ne vien prasti, yra ir gerųjų.

„Bet sistemos neturime taikyti prie išimčių“, – LNK vidurdienio žiniose kalbėjo G. Jakštas.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su švietimo, mokslo ir sporto ministru G. Jakštu žiūrėkite čia: