Nauja sistema abiturientams užkrovė papildomą kryžiaus kelią

Nuo šių metų gegužės 1 dienos brandos atestatai ir kiti pažymėjimai (pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo pasiekimų pažymėjimai, profesinio mokymo diplomai ir pažymėjimai) išduodami tik elektroniniu formatu.

Vis dėlto, nauja tvarka būsimus studentus tarytum paliko ant ledo. Feisbuke savo komentarą paskelbęs Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) prezidentas Jonas Trumpa kelia liūdną klausimą: tai šiemet į užsienį nestosime?

„Nauja tvarka, jog nuo šių metų brandos atestatai pateikiami elektroninėje erdvėje, iš kai kurių abiturientų atėmė ne tik atestatų įteikimo šventes, bet ir galimybę stoti į užsienio universitetus?

Tokios kalbos pasklido būsimų studentų tarpe, kurie baigę mokyklą nutarė stoti į užsienio aukštąsias mokyklas. Šių kalbų pretekstu tapo nulinė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos komunikacija bei naujieji atestatai – notarai negali patvirtinti dokumento vertimo autentiškumo, jei ant jo nėra oficialaus mokyklos antspaudo, kurio elektroninėje erdvėje moksleiviai neranda“, – stebisi J. Trumpa.
Jonas Trumpa

LMS prezidentas su kolegomis atliko kelias konsultacijas su vertimu užsiimančiomis įmonėmis bei teisininkais, ir tuomet gavo išaiškinimą: jei ant atspausdinto atestato mokykla uždeda antspaudą bei prierašą, jog „Elektroninio dokumento nuorašas tikras“, visų anksčiau įvardintų bėdų nebelieka ir notaras gali patvirtinti dokumento vertimą.

„Problema išsprendžiama, tačiau pasimetusiam ir taip daug streso patiriančiam abiturientui papildomi kryžiaus keliai tikrai ne į naudą. Gaila, bet ši situacija atvėrė dar vieną mūsų švietimo bendruomenės problemą, kuri nuteikia neigiamai“, – sako J. Trumpa.

Jis pastebi, kad elektroniniai brandos atestatai, atrodytų, elementarus ir šiuolaikinis sprendimas, atliepiantis tiek ekologijos, tiek patogumo lūkesčius, tačiau apie anglišką dokumento versiją – nepagalvota.

„Susisiekus su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos informacinių sistemų ir asmenų aptarnavimo skyriumi gautas atsakymas: „Na, Lietuvoje dokumentai lietuvių kalba“ neatrodė tinkamas ar racionalus. Ministerija ne tik nežino (tiksliau, nežinojo) esamos brandos atestatų vertimo problemos, bet ir negalėjo niekur nukreipti mokinio pasikonsultuoti, (specifiškai pasiteiravus) kaip elgtis tokioje situacijoje, pasiūlė rašyti ministerijai oficialų raštą, ko mokykloje nemoko“, – stebisi J. Trumpa.

Naujovė neveikia sklandžiai: jaunuoliai metami į streso ir nevilties sūkurį

Į naujosios elektroninių atestatų sistemos trikdžius dėmesį atkreipia ir žurnalo „reitingai“ vyriausias redaktorius Gintaras Sarafinas.

„Jeigu Lietuvoje kokia nors pertvarka, ypač švietime, įvyktų sklandžiai, tokiam įvykiui atminti reikėtų statyti paminklą. Bet dar nereikės. Jau nuo šių metų sausio mums plačiai buvo pasakojama, kaip šių metų vasarą abiturientams bus išduodami tik elektroniniai atestatai. Kaip tai pažangu, modernu ir kaip visur sumažės biorokratijos. Taigi laiko pasiruošti turėta daugiau nei pusė metų. Ir nepasakysi, kad technologiškai šis procesas labai sudėtingas“, – feisbuko įraše stebisi G. Sarafinas.
Gintaras Sarafinas

Anot jo, naujovė neveikia sklandžiai. Praėjusį penktadienį vakare jis teigia iš vieno žymaus žmogaus gavęs tokį laišką: „Sveiki, esu neabejingas tam, kas vyksta Lietuvos švietimo sistemoje. Šiandienos aktualija: elektroniniai vidurinio išsilavinimo baigimo atestatai šiuo metu nepasiekiami notariniam teisiniam patvirtinimui. Tad ką daryti tiems, kurie turi juos pateikti tolesnėms studijoms? Kokia gali būti kokybė ir pasitikėjimas, jei net tvarkingi dokumentai negali būti išduoti?“

„Iš tiesų tai „nuostabi“ žinia jaunuoliams, kurie turi ketinimų studijuoti užsienyje. Jie tiesiog metami į streso ir nevilties sūkurį ir jaučiasi tiesiog „pakylėti“. Tiesą sakant, „sužavėti“ ir Lietuvoje ketinantys studijuoti jaunuoliai. Nes viskas stringa. Lietuvos universitetų duomenimis, praėjusio penktadienio ryte dalis jaunuolių vis dar negalėjo pasiskaičiuoti savo „stojamojo balo“, nes suvesti dar nevisi jų duomenys, arba bazės nesusietos tarpusavyje. Tai yra neįvertinti papildomi balai suteikiami už brandos darbą, savanorystę, prizines vietas olimpiadose, ar už karinę tarnybą. Na, ir kodėl mes su savo jaunais žmonėmis elgiamės kaip su priešais?“, – įraše klausia G. Sarafinas.

Galimas problemos sprendimas – rengti atestatus keliomis kalbomis

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovė Nomeda Barauskienė nurodo, kad skaitmeninius atestatus administruoja Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), kuri ir ieško problemos sprendimų.

„Bendrai – siekis toks, kad ateityje, jau nuo kitų mokslo metų, būtų parengti atestatai keliomis kalbomis, kuriems galimai nereikėtų notaro patvirtinimo. Dėl to bus tariamasi su Notarų rūmais, ieškoma geriausių išeičių, kad atestatų išdavimas būtų kaip galima paprastesnis“, – sako N. Barauskienė.

„Delfi“ paklausė NŠA, kodėl elektroninių atestatų sistema stringa ir neveikia sklandžiai, bei kaip būtų galima spręsti tai ateityje.

„Pirmiausia reikia pabrėžti, kad skaitmeninių brandos atestatų išdavimas nestringa. Norintys peržiūrėti ar atsispausdinti savo brandos atestatą be jokių trikdžių, gali tai padaryti naudodamiesi Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registru“, – teigia NŠA atstovė Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė.
Abiturientai

Ji nurodo, kad keblumų kilo dėl notarinio brandos atestato autentiškumo patvirtinimo, pavyzdžiui, paliudijant vertėjo parašą dokumento vertime, kas aktualu stojantiems į užsienio aukštąsias mokyklas.

Rengiantis skaitmeninių atestatų išdavimui buvo svarstoma, kaip patvirtinti dokumentų autentiškumą. Tam buvo numatyta kartu su atestatu pateikti papildomą informaciją, t. y. skaitmeniniame dokumente nurodomas atestato identifikacinis numeris, QR kodas bei nuoroda į patį registrą.

Pasikonsultavus su Notarų rūmų atstovais, nuspręsta šią informaciją (identifikacinį numerį, kodą bei nuorodą) papildyti NŠA patvirtinimu.

Šiuo metu esant poreikiui pasinaudoti notaro paslaugomis tvirtinant skaitmeninį brandos atestatą pažyma (Apostille), asmuo turi kreiptis į NŠA ir pateikti laisvos formos prašymą (vardas, pavardė, asmens kodas, situacijos ir poreikio paaiškinimas, parašas bei data) ir dokumento, kurį norima patvirtinti, kopiją. Prašymą siųsti el. pašto adresu info@nsa.smm.lt. Dokumentas patvirtinamas ne vėliau kaip per 24 val.
Matematikos brandos egzaminas

Anot J. Kažukauskaitės-Sarnickienės, visi skaitmeniniai pažymėjimai ir brandos atestatai įregistruojami Diplomų, atestatų ir kvalifikacijos pažymėjimų registre. Tai suteikia sparčios ir patikimos prieigos prie įvairių švietimo institucijų išduotų pažymėjimų ir atestatų galimybę.

„Mokiniai ir abiturientai mokymosi pasiekimus įteisinančius dokumentus gali peržiūrėti, atsisiųsti ir atsispausdinti, jei jiems reikalingas popierinis dokumentas, o pametus ar kitaip praradus, nebereikia prašyti mokyklos išduoti dublikato ir atvykti jo pasiimti į mokyklą. Be to, norint atestatą gauti anksčiau, nebereikės laukti, kol baigsis brandos egzaminų sesija, užteks išlaikyti pasirinktus egzaminus. Bus ieškoma būdų kaip atestatų išdavimą padaryti patogesnį abiturientams, pavyzdžiui, parengiant atestatus keliomis kalbomis, kuriems galimai nereikėtų notaro patvirtinimo“, – sistemos tobulinimo galimybes įvardija ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)