Šis egzaminas – privalomas, abiturientai galėjo tik pasirinkti jo sudėtingumą – laikyti valstybinį arba mokyklinį egzaminą.

Iš viso egzaminą laiko daugiau kaip 30,5 tūkst. abiturientų. Laikyti valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą užsiregistravo 18 602 kandidatai, mokyklinį – 11 996.

Egzaminas vykdomas 171 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtame centre.

Kaip ir ankstesniais metais, egzamino metu mokiniai turės parašyti rašinį, pasirinkę vieną temą iš siūlomų keturių: dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinių. Pasirinkę valstybinį egzaminą turės parašyti 500 žodžių apimties rašinį, mokyklinį – 400.

Prieš pat egzaminą abiturientams dar kartą buvo priminta, kad svarbiausia su savimi turėti gerai rašantį juodą rašiklį. Tačiau tai tik priemonė, svarbiausia su savimi „atsinešti“ ir per visus dvylika metų sukauptas žinias.

Rašant rašinius moksleiviai turės remtis bent vienu autoriumi, tačiau nebūtinai tuo, kurie bus rekomenduotini. Jei rašinyje nebus pasiremta nė vienu autoriumi, egzaminas bus vertinamas neigiamai.

Šįmet egzamine bus naujovių – kiekvienas mokinys galės 20 minučių naudotis kompiuteriu. Tiesa, kompiuteriuose nebus interneto, juose bus galima rasti 36 autorių kūrinius. Abiturientams savo rašiniuose teks pasiremti vienu iš jų. Būtent dėl autorių gausos ir buvo nuspręsta abiturientams kūrinius pateikti tokia forma.

Keturiolikai mokinių bus skirta ne mažiau kaip du kompiuteriai. Jei yra galimybė – ir daugiau. Laikas, kurį abiturientas galės praleisti prie kompiuterio – ribotas. Kol iki egzamino pabaigos liks pusantros valandos, kompiuteriu galės naudotis vieną kartą 20 min. arba du kartus po 10 minučių.

Kaip ir anksčiau, egzamino metu taip pat bus galima naudotis „Dabartinės lietuvių kalbos žodynu“ ir dvikalbiais žodynais. Rašinys bus vertinamas ne 50, o 100 taškų.

Brandos egzaminų sesija jau prasidėjo balandžio 4-ąją užsienio kalbos egzamino kalbėjimo dalimi, o baigsis birželio 22 d. valstybiniu chemijos egzaminu.

Pernai metų rezultatai

2017-aisiais valstybinį lietuvių kalbos egzaminą buvo leista laikyti 19 414 kandidatams, tačiau 277 neatvyko.

Merginos gavo geresnius įvertinimus už vaikinus. Merginos vidutiniškai surinko 53,2 užduoties procentinio taško, o vaikinai – 43,3.

Egzamino neišlaikė 756 merginos ir 1235 vaikinai.

2017 m. Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio brandos egzamino temos:

1. Kas žmogui teikia ramybę?

2. Kodėl žmogui svarbi jo kilmė?

3. Požiūris į visuomenės paribio žmogų lietuvių literatūroje;

4. Vilnius lietuvių literatūroje.

Dvyliktoke, kaip sekėsi? Pasidalink, kas buvo lengviausia ir sunkiausia? Kokios mintys aplankė po egzamino? Rašyk el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Lietuvių kalba“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (161)