Nuo 2019 m. įsigaliojus naujai papildomo kaupimo tvarkai į antros pakopos pensijų fondus gyventojų lėšos bus pervedamos ne iš Sodros, kaip anksčiau, bet atskaičiuojant nuo gyventojo atlyginimo. Tie gyventojai, kurie iki šiol kaupė maksimaliai, prie antros pakopos prisidėdami papildomai 2 proc. nuo savo atlyginimo, nuo šių metų į antros pakopos fondus perves 3 proc. nuo savo atlyginimo.

Tie, kurie papildomai iki šiol neprisidėjo, nuo savo atlyginimo į fondą atiduos 1,8 proc. šiais metais. Vėliau procentas didės, kol po penkerių metų pasieks 3 proc. Iki šiol antroje pakopoje pasirinkę kaupti gyventojai galėjo tikėtis sumažintos Sodros pensijos, nes iš jos dalis pinigų buvo pervedami į antros pakopos pensijų fondus. Būtent apie sumažintą pensiją ir klausė dalis DELFI skaitytojų.



Pavyzdžiui, skaitytoja Birutė domėjosi, ar sustabdžius kaupimą antroje pensijų pakopoje Sodros pensiją ji gaus nebesumažintą. Jei gyventoja nuspręs sukauptas lėšas sugrąžinti į Sodrą, jai bus atkurtas Sodros pensijos dydis tarsi ji nė nebūtų dalyvavusi kaupime.



Jei pensijų fonde bus daugiau lėšų nei buvo pervesta iš Sodros, asmuo galės įsigyti daugiau apskaitos vienetų, pagal kuriuos apskaičiuojama Sodros mokama senatvės pensija. Jei pensijų fonde bus mažiau lėšų nei buvo pervesta iš Sodros, žmogui bus tiesiog sugrąžinta teisė į nesumažintą Sodros pensiją.

Skaitytojas Evaldas domėjosi, kiek sumažėtų Sodros skiriama pensija, jei asmuo, kurio amžius iki 40 metų, dalyvautų papildomame kaupime. Kaip jau minėta, pasikeitus tvarkai, kai lėšos į antros pakopos pensijų fondus pervedamos nuo asmens atlyginimo, o nebe iš Sodros, Sodros pensijai kaupimas antroje pakopoje nebeturės – antroje pakopoje kaupiantiems gyventojams Sodros skiriama pensija nemažės.

Keletas skaitytojų klausė, kokia bus jų pensija šiais metais, tačiau kiekvieno asmens atvejis yra individualus. Kaip informuoja Sodra, kiekvieno asmens pensijos dydį lemia tai, kiek žmogus yra sukaupęs stažo, kokia yra jo taškų suma, bazinės pensijos rodiklis ir kokia bus apskaitos vieneto vertė tais metais, kai asmuo išeis į pensiją. Sodros skiriamą pensiją sudaro bendroji ir individualioji pensijos dalys.



Bendroji pensijos dalis priklauso nuo bazinio pensijos dydžio. Pavyzdžiui, šiuo metu jis siekia 152,92 eur ir sukaupto stažo, padalinto iš būtinojo stažo. Pernai būtinasis stažas siekė 30,5 metus.


Individualioji pensijos dalis bus priklausys nuo sukauptų taškų (pensijos apskaitos vienetų) ir taško vertės metais, kai išeinama į pensiją. Pavyzdžiui, 2018 m. taško vertė siekė 3,27 eur. 1 taškas įgyjamas, jei per metus darbdavys ar asmuo savarankiškai sumoka pensijų draudimo įmokų nuo atlyginimo ar pajamų, kuris yra 12 tais metais nustatytų vidutinių darbo užmokesčių (VDU). 2018 m. VDU siekė 808 eur.



Norintiems sužinoti, kokia pensija laukia senatvėje kaupinat ant nekaupiant papildomai, Sodra nuo šių metų pradžios pristatė naują pensijų skaičiuoklę. Ji leidžia gyventojui pasižiūrėti skirtingus pensijos pajamų scenarijus gaunant pensiją tik iš valstybės ar ir iš antros pakopos pensijų fondų.

Norint pasinaudoti skaičiuokle reikia prisijungti prie asmeninės Sodros paskyros. Titulinio puslapio apačioje gyventojas išvys pasirinkimą „Eiti į prognozuojamos pensijos skaičiuoklę“. Paspaudus šią nuorodą atsidarys skaičiuoklė, kurioje jau bus suvesti sukaupto stažo, pensijos apskaitos vienetai arba taškai. Asmeniui teliks nurodyti antros pakopos pensijų fonde sukauptą sumą ir savo atlyginimą.



Naujoje skaičiuoklėje gyventojas galės išvysti visus galimus pensijų kaupimo variantus: nutraukus ar sustabdžius kaupimą pensijų fonde, tiek jame likus ar pradėjus kaupti šiemet. Būsima pensija skaičiuoklėje apskaičiuota darant prielaidą, kad asmuo dirbs be pertraukų iki tol, kol sulauks pensinio amžiaus ir iškart išeis į pensiją. Taip pat įskaičiuojama prielaida, kad gyventojo darbo užmokestis augs tokiu pačiu greičiu kaip šalies vidutinis darbo užmokestis.

A senior citizen in Vilnius


DELFI skaitytojai taip pat domėjosi, ar įsigaliojus naujai pensijų kaupimo tvarkai gyventojai gali atsisakyti toliau kaupti antroje pakopoje. Taip pat galimybe nekaupti papildomai domėjosi tie, kurie nuo šių metų į kaupimą įtraukti automatiškai.

Kaip nurodo Sodra, gyventojai gali atsisakyti toliau dalyvauti papildomame pensijų kaupime. Ar dalyvauti papildomame pensijų kaupime, gyventojai gali iki šių metų birželio 30 d. Jau dalyvaujantys kaupime, bet nusprendę pasitraukti gyventojai apie savo sprendimą turi informuoti savo kaupimo bendrovę, o naujai prie kaupimo prijungti gyventojai apie savo apsisprendimą turi pranešti Sodrai. Jei gyventojas nori toliau papildomai kaupti pensijai, jam nieko daryti nereikia.


Skaitytoja Dalia smalsavo, kas nutiks su jos kaupiama papildoma pensija antroje pakopoje, jei ji neteks darbo. Kaip atsako Sodra, tokiu atveju įmokos į pensijų fondą yra nenuskaičiuojamos, tačiau naujoji sistema leidžia pasinaudoti naujove – kaupimo atostogomis. Įstatyme numatyta galimybė kaupime padaryti 12 mėnesių pertrauką. Ja galima pasinaudoti bet kada, kai tik prireikia. Taip pat mėnesiai gali būti panaudoti dalimis, tačiau bendra trukmė negali viršyti vienerių metų.

Dar vienas iš aktualių skaitytojams klausimų – ar antroje pakopoje kaupiamos lėšos yra paveldimos. Kaip nurodo Sodra, papildomai sukauptos lėšos iki anuiteto įsigijimo yra paveldimos. Anuitetą asmuo turi įsigyti, kai sulaukęs pensijos amžiaus jis būna sukaupęs daugiau nei 10 tūkst. eur.



Anuitetai nuo 2019 m. bus dviejų rūšių – standartinis ir atidėtasis.

Standartinio anuiteto sąlygos tokios pačios kaip iki galiojusio iki šių metų.

Tuo metu atidėtasis anuitetas suteikia garantuojamą mokėjimo laikotarpį. Tiesiog kaupiantysis 10-15 proc. sukauptos sumos gali skirti pensijų anuiteto išmokoms, kurios pradedamos mokėti sulaukus 85 metų ir mokamos iki gyvenimo pabaigos. Jei pensijų anuiteto gavėjas miršta, sutartis pasibaigia ir išmokos niekam nebemokamos. Nuo senatvės pensijos amžiaus iki 85 metų asmuo gautų periodines išmokas iš savo pensijų fondo – šie pinigai yra paveldimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)