Kaip rašoma pranešime spaudai, psichologinės paslaugos yra viena iš naudojamų resocializacijos priemonių, kurių pagalba yra siekiama keisti Lietuvos probacijos tarnybos priežiūroje esančių asmenų elgesį, mąstymą ir nuostatas, didinti jų motyvaciją pokyčiams ir padėti spręsti psichologinio pobūdžio problemas.

Psichologės nuolat vyksta į visoje Lietuvoje veikiančius padalinius ir teikia psichologinę pagalbą probacijos priežiūroje esantiems asmenims ir jų artimiesiems, dalyvauja nuteistųjų priežiūros planų sudaryme planuojant resocializacijos priemones.

Gyvenimo klystkeliais pasukusiems žmonėms, probacijos specialistai ir psichologės taiko motyvaciniais pokalbiais paremtą elgesio pataisos programą „Elgesys-Pokalbis-Pasikeitimas“, veda dailės terapijos programą „R.A.K.T.A.S.“, kognityvinę-elgesio pataisos programą „Tik tu ir aš“, intervencinę programą smurtautojams šeimoje, psichoedukacinius užsiėmimus. Psichologės moka ir taiko ASIST ir SafeTALK programas suicido prevencijai.

Psichologai atlieka vertinimus pagal specializuotas nusikalstamo elgesio rizikos vertinimo metodikas (Prievartos tarp sutuoktinių rizikos vertinimo metodika SARA, Smurto rizikos vertinimo metodika HCR-20, Seksualinio smurto rizikos vertinimo metodika SVR-20, Hare psichopatijos klausimyno atrankos versija PCL:SV).

Planuojant psichologinių paslaugų teikimą, atsižvelgiama į asmens psichinę būseną; asmens motyvaciją dalyvauti teikiamose paslaugose; planuojamo darbo su asmeniu intensyvumą; rizikos vertinimo metu nustatytą didėjančią riziką ir ją didinančius veiksnius. Asmeniui nesutikus su Tarnyboje teikiamų psichologinių paslaugų gavimu, jis gali būti nukreipiamas į kitas įstaigas jam išreiškus pageidavimą.

Psichologės kartu su resocializacijos specialistais organizuoja veiklas/priemones, skirtas priežiūroje esantiems nepilnamečiams, bendradarbiauja su socialiniais partneriais ir prižiūri savanorių veiklą įstaigoje. Specialistės organizuoja renginius, skirtus gerinti priežiūroje esančių asmenų ir pareigūnų emocinę būseną bei gerinti mikroklimatą. Jų iniciatyva rengiamos viktorinos ir psichoedukaciniai užsiėmimai, jogos, relaksaciniai užsiėmimai darbuotojams, nuotoliniu būdu rengiamos diskusijos, paskaitos darbuotojams apie mikroklimatą.

Lietuvos probacijos tarnyboje dirbančios psichologės įsitraukia į veiklos tobulinimą, teikia metodinę pagalbą, veda edukacinius ir psichologinius užsiėmimus darbuotojams.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Smerkti(,) negalima(,) padėti“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją