Ovuliacijos skausmas

Ovuliacijos skausmas pasireiškia moters ciklo viduryje. Daugumai moterų ovuliacijos metu patiriamas nežymus skausmas ar diskomfortas praeina savaime, be medikamentų, per keletą ar keliolika valandų.

„Ovuliacijos skausmas – tai skausmas susijęs su moters ciklo viduriu, kuomet vienoje iš kiaušidžių užauga dominuojantis – „ovuliacinis“ folikulas, kuris tempia kiaušidę ir kuomet organizme pasiekiamas liuteinizuojančio hormono pikas, folikulas plyšta, vyksta ovuliacija, ir keletas mililitrų folikulinio skysčio išsilieja į pilvo ertmę.

Būtent šio fiziologinio reiškinio metu gali būti juntamas nuo kelių valandų iki kelių dienų trunkantis, dažniausiai moterų apibūdinamas kaip lengvas, tempiančio, duriančio, maudžiančio pobūdžio skausmas apatinėje pilvo dalyje, dešinėje ar kairėje pusėje“, – aiškina Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Akušerijos-ginekologijos departamento gydytoja Viktorija Ežerskienė.

Tačiau, kaip teigia Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja akušerė ginekologė Sandra Tumėnė, toje vietoje, kurioje įvyko folikulo plyšimas, retsykiais kartu užgaunamas ir stambesnis kapiliaras, dėl to gali prasidėti nedidelis, negausus kraujavimas.

Sandra Tumėnė

„Kraujavimas gali būti į išorę, į pilvo ertmę, tarp pilvo organų. Tai gali sukelti pilvo maudimą. Moterys dažnai pasakoja, kad pilvas pasidaro tarsi sumuštas, labai jautrus, labiau pasireiškia pajudėjus, užsiimant fizine veikla. Ramybėje būna juntamas mažiau.

Kraujavimas gali būti ir į ten, kur brendo kiaušialąstė. Tada susidaro krešuliukas – hemoraginis geltonkūnis. Kadangi krešuliukas gali būti įvairaus dydžio, kartais ir 5 cm, jis gali spausti, veržtis kiaušidėje. Tada jaučiamas ne tik tempimo, bet ir aštresnis, dūrimo pobūdžio skausmas“, – sako S. Tumėnė.

Kaip aiškina gydytoja akušerė ginekologė, toks skausmas po truputį slopsta, krešulys tirpdomas tam tikrų fermentų mažėja ir gyja. Visgi, gijimo procesas gali trukti ir iki mėnesio. Lygiai taip, kaip ir įvairios mėlynės pilnai sugyja per ilgesnį laiko tarpą, taip ir kiaušidėje krešulys.

Menstruacijų skausmas

Kaip teigia gydytoja V. Ežerskienė, skausmas, kuris prasideda kartu su menstruaciniu kraujavimu ar kelias valandas prieš jį ir tęsiasi menstruacijų laikotarpiu – vadinamas menstruaciniu skausmu. Pasak S. Tumėnės, menstruacijų skausmą gali sukelti įvairūs faktoriai.

„Mėnesinių metu kraujas išleidžiamas per gimdos kaklelį. Įprastai gimdos kaklelis yra retropanuotas, t.y. jis užlinkęs į sėdmenų pusę. O menstruacijų metu jis bando šiek tiek išsitiesti ir prasiplėsti, kad išleistų kraują. Tai – skausmingas procesas. Moterims, kurios jaučia labai stiprų mėnesinių skausmą, vemia, jas pykina, dažniausiai turi ilgus, siaurus gimdos kaklelius, kuriems nudirbti tą darbą, kad išleistų mėnesinių kraują, užtrunka ilgiau ir sudėtingiau. Dėl to pojūčiai yra stipresni.

Gali būti ir kitos priežastys. Menstruacijų metu išsiskiria tam tikri citokinai, prostaglandinai, kurie sukelia skausmo pojūčius. Gimdos gleivinėje vyksta tarsi nedidelė uždegiminė reakcija, kad ta gleivinė atsiskirtų. Tas irgi sukelia skausmą, kuris gali būti juntamas tiek nugaroje, tiek viso pilvo apačioje“, – sako ji.

Viktorija Ežerskienė

Ginekologė priduria, kad tokie skausmai dažniausiai gydomi nesteroidiniais priešuždegiminiais vaistais. Tokiais kaip, pavyzdžiui, ibuprofenas ar diklofenakas, kuris citokinus arba prostaglandinus suriša ir neleidžia sukelti skausmo.

Pasak KUL gydytojos V. Ežerskienės, manoma, kad kuo didesnis prostaglandinų kiekis moters organizme, tuo stipresnius spazmus mėnesinių metu ji jaučia.

„Tam tikras skausmas, spazmai, diskomfortas apatinėje pilvo dalyje ties viduriu – normalus pojūtis menstruacijų metu. Tačiau padidėjęs mėnesinių skausmingumas, stiprūs spazminiai, mėšlunginiai pilvo, nugaros skausmai labai trukdo moterų kasdieninei veiklai, jų darbingumui, priverčia pakeisti planus“, – teigia gydytoja.

Skausmingos menstruacijos, specialistės teigimu, dar vadinamos dismenorėja, kuri skirstoma į pirminę ir antrinę. Pirmine dismenorėja, dar kitaip vadinama idiopatine, serga tos moterys, kurioms nenustatyti jokie dubens organų funkcijos sutrikimai. Kitaip tariant, skausmas yra natūralus ir organinis. Dažniausiai ja serga paauglės mergaites ir jaunos merginos. Antrinę dismenorėja, dar kitaip vadinamą įgytą, sukelia dubens organų ligos: endometriozė, miomos, pooperaciniai randai, adenomiozė.

Gydytojos teigimu, paauglėms merginoms skausmingos menstruacijos galimos dėl dar nebrandžios lytinės sistemos ir su tuo susijusių nereguliarių menstruacijų, taip pat dėl anatominių ypatybių, kaip ir minėjo S. Tumėnė, labai siauro gimdos kaklelio kanalo.

„Vis tik, tokie skausmai, susireguliavus menstruacijoms, taip pat po gimdymo – neretai pasikeičia ir susilpnėja. O antrinės dismenorėjos priežastis individualiu atveju dažniausiai surandama gana sėkmingai ir gydoma būtent ta genitalinė ar ekstragenitalinė patologija, todėl daugeliu atvejų skausmas ir kiti simptomai koreguojami ar pašalinami kartu su pagrindinės ligos gydymu“, – pasakoja ji.

Kada sunerimti?

Gydytoja akušerė ginekologė S. Tumėnė sako: jei mėnesinės iki šiol būdavo neskausmingos, tačiau keletą kartų iš eilės jos staiga tapo itin skausmingomis, o be vaistų iškęsti skausmų nepavyksta – vizitas pas gydytoją yra būtinas.

„Be aukščiau paminėtų ligų, gali pasireikšti ir įvairios gimdos gleivinės arba kaklelio uždegiminės ligos. Tada reikėtų ieškoti papildomų simptomų: ar nejaučia kažkokių kitų pojūčių, keistų išskyrų, keisto kvapo, ar kraujas neatrodo kitoks, nei būdavo anksčiau, ar nekarščiuojama. Tai gali signalizuoti apie tam tikras gimdos ligas, kurios turėtų būti gydomos nedelsiant. Sergant uždegiminėmis ligomis, nereikėtų laukti kitų mėnesinių, turėtų būti gydomasi iš karto“, – teigia ji.

Tačiau bendrai, jei moteris ar mergina nepastebi šių išvardintų simptomų, o mėnesinės staiga tapo skausmingos, gydytoja rekomenduoja palaukti kitų mėnesinių ir stebėti būklę – jei situacija nepasikeitė, skausmas niekur nedingo – reikėtų užsiregistruoti ginekologo apžiūrai.

Anksčiau apsilankymas pas ginekologą buvo stigmatizuojamas, o jaunas merginas neretai persekiodavo įvairios baimės. Tačiau dabar, sako gydytoja, tokių problemų ji nepastebi – šiuolaikinės moterys noriai vizituoja ginekologus. Visgi, susiduriama su kita problema.

„Specialistų yra tiek, kiek yra. Kartais patekti pas juos tampa sudėtinga. Ne tik viešajame sektoriuje, kaip kad dažnai yra manoma. Kartais kai kur net ir privačiai sudėtinga gauti norimą laiką čia ir dabar. Tokiu atveju patarčiau bandyti kreiptis į šeimos gydytoją. Šis kartais gali priimti greičiau ir atlikti pirminius tyrimus: bent jau kraujo, reaktyvinio baltymo, kuris parodys, ar nėra ūmaus uždegimo. Taip pat galės išrašyti siuntimą, su kuriuo kartais pas ginekologą pavyksta patekti greičiau“, – pataria specialistė.

Kaip išvengti skausmo

Kaip jau ir aptarė gydytojos, yra moterų, kurios neserga jokiomis ligomis, jų nevargina uždegimai, tačiau menstruacijos išlieka gana skausmingos. Tokioms moterims S. Tumėnė pataria medikamentinį gydymą pradėti tada, kai dar neprasidėjęs ūmus skausmas. Taip pavyks išvengti stipraus skausmo piko.

Menstruacijos

„Tai reiškia, pačioje pradžioje, kada moteris turi tarsi tokią nuojautą, kad tuoj skaudės, prasidės mėnesinės, reikėtų išgerti tabletę nuo skausmo. Čia taip veikia chemija, kad mūsų organizme atsipalaiduoja labai daug skausmo mediatorių ir vaistas suriša juos lengviau tol, kol jie dar nenukeliavo iki stuburo smegenų ir ten neužjautrino skausmo signalų. Poveikis tada bus geriausias ir reikės suvartoti mažiau vaistų, nes skausmo mediatoriai surišami ir iš organizmo pašalinami anksčiau, nei jie perdavė stiprų skausmo signalą“, – aiškina gydytoja.

Moterys, nenorinčios vartoti vaistų, gali skausmą malšinti ir natūraliais būdais.

„Geležies papildai ir vitaminas C gali sumažinti kraujavimo stiprumą ir skausmą. Padeda ir šiluma, kuri atpalaiduoja gimdos kaklelį, padeda lengviau pasišalinti kraujui iš gimdos. Sportuojančioms moterims prieš mėnesines nepatarčiau užsiimti aktyviu sportu. Jis gali išprovokuoti skausmą, nes raumenys įsitempia ir sunkiau atsiveria gimdos kaklelis. Prieš ir per mėnesines reikėtų laikytis atpalaiduojančio, tausojančio režimo. Žinoma, maistas turėtų būti lengvas, lengvai įsisavinamas, neturėtų būti labai aštrus. Alkoholis ir kofeinas taip pat nerekomenduojamas“, – sako gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją