Apie įtarimus pranešė landi kaimynė

Eglė (redakcijai vardas žinomas) į naujus namus atsikraustė prieš trejetą metų. Jau pirmosiomis dienomis sako supratusi, kad naujoji šeimos kaimynė neduos jiems ramybės: „Mūsų langai – prie pat jos tvoros, tai iškart gavau komentarų, kaip įsikūrinėjame, kaip ilgai neišsikrauname daiktų. Kai kažkurį rytą ji pasakė vakar mačiusi ilgai nemiegantį mūsų vaiką – pagalvojau, kad landesnio žmogaus nesu sutikusi.“

Eglę gerokai siutino kaimynės smalsumas, klausimai ir komentarai apie vaizdus, matomus per langą. Visgi, vieną dieną tai tapo moters namų išsigelbėjimu: „Būnant darbe sulaukiau jos skambučio, kad pas mane svetainėje prie lango kažkas rūksta ar smilksta. Tą pačią sekundę net kūnas nutirpo – atsiminiau, kad ryte apsipyliau kava, tad skubėdama lyginau kitus marškinius ir palikau įjungtą lygintuvą. Kaip ironiška bebūtų – smalsuolė išgelbėjo mūsų namus.“

Lygintuvas

Eglė rado pradegusį lyginimo lentos audinį ir dvokiančius namus. Laimei, didesnių pasekmių tąkart pavyko išvengti. Moteris labiausiai džiaugiasi, kad tai nebuvo vienas kartų, kai išvyksta kelioms dienoms. Nuo šiol namų raktus palieka patikimai draugei.

Buityje svarbu būti atsargiems ir atidiems

„Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis sako, kad tokių atvejų kaip Eglės pasitaiko, bet tai ne vieninteliai buities prietaisai, galintys sukelti užsiliepsnojimą namuose:
„Per pastaruosius tris metus turėjome keletą tokių žalų, kuomet nuo palikto įjungto lygintuvo užsidegė lyginimo lenta, tačiau buities prietaisai išties sukelia žalų, kurios gali virsti rimtu gaisru namuose. “

Taip pat, anot A. Juodeikio, fiksuota keletas atvejų, kuomet užsidegus elektriniam virduliui ir mėginant jį paimti rankomis, šis nukrito ir taip išdegė virtuvės linoleumas, aprūko sienos ir lubos.

Artūras Juodeikis

„Yra fiksuotas atvejis, kuomet namuose kilo gaisras dėl ant kaitlentės paliktos keptuvės, kuri įkaito ir užsidegė. Buvo apgadinti virtuvės baldai, indukcinė kaitlentė. Vidutiniškai tokios žalos dėl užsidegusios smulkiosios buitinės technikos padaro nuostolių už kelis šimtus eurų“, – pasakoja draudimo specialistas.

Į gaisrą gali virsti ir kasdien naudojamų buities prietaisų gedimai

Vis tik didžiausi nuostoliai kalbant apie buities prietaisus, patiriami užsidegus šaldytuvams, skalbimo mašinoms, indaplovėms:

„Tuomet nuostoliai gali siekti net iki kelių dešimčių tūkstančių, kuomet nuo užsidegusio prietaiso apdega virtuvės baldai, kiti prietaisai, išdega grindys, aprūksta būsto sienos, lubos. Fiksuoti ir keli atvejai, kuomet paliktas nakčiai krautis mobilusis telefonas susprogo. Toks įvykis gali išdeginti kilimą, grindų dangą ir kainuoti bene viso būsto remontą“,- kalba draudimo ekspertas A. Juodeikis.

Tokius ir panašius nuostolius gyventojams atlygina būsto draudimas. Statistika rodo, kad gyventojų patiriami nuostoliai yra dešimtis ar šimtus kartų didesni, nei buto draudimo įmoka, siekianti nuo kelių eurų per mėnesį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)