Pernai deklaruojant žemės ūkio naudmenas ir pasėlius, SP kompleksinės ekologinės sistemos „Veiklos ariamojoje žemėje“ negamybinė veikla „Kraštovaizdžio elementų priežiūra“ nesulaukė didelio populiarumo. Tam, kad ši prie kraštovaizdžio išsaugojimo prisidedanti veikla būtų patrauklesnė ūkininkams ir kad jie noriau joje dalyvautų, yra numatyta tam tikrų palengvinimų ir paskatinimų.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Europos Sąjungos reikalų ir paramos politikos departamento Išmokų už plotus skyriaus patarėja Rolana Miknevičienė paaiškino, kokie pagrindiniai pokyčiai atsiranda tiems, kurie dalyvaus SP kompleksinės ekologinės sistemos „Veiklos ariamojoje žemėje“ veikloje „Kraštovaizdžio elementų priežiūra“.

Tiems, kurie planuoja įkurti naujus žolinius kraštovaizdžio elementus – ežias (ribines juostas), palaukes ir paviršinio vandens telkinių pakrantes, įskaitant apsaugos juostas, pagriovius – numatyta piniginė paskata: jiems nustatytas didesnis išmokos dydis – 206 Eur/ha (buvo 157 Eur/ha).

Taip pat yra patikslintos visų kraštovaizdžio elementų vėliausios nušienavimo datos – iš rugpjūčio 1 d. į rugsėjo 1 d. Be to, nustatytas vienas atstumas, įkuriant naujus medėjančius kraštovaizdžio elementus (medžius ar krūmus), nepriklausomai nuo medžių ar krūmų rūšies: medžiams – ne didesnis 2 m., krūmams – ne didesnis 1,6 m atstumas.

Verta atkreipti dėmesį į tai, kad pirmaisiais įsipareigojimų metais deklaruoti kraštovaizdžio elementai – natūralios (gamtinės) kilmės akmenynai, akmenų, šakų, kelmų krūvos, paviršinio vandens telkinių pakrantės, įskaitant apsaugos juostas ir pagriovius, medžių ir krūmų juostos, pavieniai medžiai ar krūmai, kasmet užmirkstančios nuolatinės vietos ariamojoje žemėje – kasmet gali būti deklaruojami kitoje vietoje, išlaikant įsipareigotą pagal veiklą plotą.

R. Miknevičienė akcentavo, kad, įsipareigojimus prisiimantiesiems nuo 2024 m., nustatomas 5 metų įsipareigojimų laikotarpis tiems, kurie įkurs ar prižiūrės žolinius kraštovaizdžio elementus – ežias (ribines juostas), palaukes ir paviršinio vandens telkinių pakrantes, įskaitant apsaugos juostas, pagriovius. Visiems kitiems įkuriamiems ar prižiūrimiems esamiems kraštovaizdžio elementams taikomas 3 metų įsipareigojimų laikotarpis.

„Pareiškėjai gali (tačiau neprivalo) nutraukti 3 metų įsipareigojimus, kuriuos prisiėmė 2023 m. deklaruodami įkuriamus naujus ar prižiūrimus esamus žolinius kraštovaizdžio elementus, ir nuo 2024 m. prisiimti naujus įsipareigojimus 5 metų laikotarpiui. Plotai, pasibaigus 5 metų įsipareigojimų laikotarpiui, netaps daugiametėmis pievomis“, – aiškino ŽŪM atstovė.

Ūkininkams patrauklu ir tai, kad yra padidinti šių kraštovaizdžio elementų – paviršinio vandens telkinių pakrančių, įskaitant apsaugos juostas, ir pavienių medžių ar krūmų – perskaičiavimo dydžiai, kuriuos pritaikius apskaičiuojamas tinkamas šiai veiklai kraštovaizdžio elementų plotas.

Kaip jau minėta, už naujų žolinių elementų įkūrimą išmokos dydis padidėjo, o už naujų medėjančių elementų sodinimą išmokos dydis nesikeitė – 1329 Eur/ha, taip pat ir už esamų kraštovaizdžio elementų priežiūrą išmokos dydis liko toks pats – 150 Eur/ha.

„Šia veikla siekiama atkurti ir išsaugoti tradicinį mozaikišką kraštovaizdį, taip prisidedant ir prie bioįvairovės išsaugojimo. Kraštovaizdžio elementai taip pat prisideda saugant dirvožemį nuo erozijos. Parama dalyvaujantiesiems šioje veikloje skiriama kraštovaizdžio elementų, išvardintų Geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės 8 standarte, tvarkymui ir įkūrimui ariamojoje žemėje, o taip pat į GAAB 8 taikymo sritį nepatenkančių šių elementų tvarkymui ir įkūrimui daugiametėse pievose“, – pabrėžė ŽŪM Europos Sąjungos reikalų ir paramos politikos departamento Išmokų už plotus skyriaus patarėja.