Planuoja sukurti daugiausia darbo vietų

Daugelis Lietuvoje veikiančių VVG pateikė temines vietos plėtros strategijas, kurios remiamos pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano priemonę „Bendruomenių inicijuota vietos plėtra – LEADER“. Telšių rajono VVG temos nesirinko ir nusprendė eiti jau pramintu keliu – daugiausia dėmesio skirti darbo vietoms kaimiškose teritorijose kurti, pasitelkiant tvarias ir inovatyvias idėjas, plėtojant socialinį ir bendruomeninį verslą.

Telšių r. ir Rietavo savivaldybių vietos plėtros 2023–2027 m. strategijai įgyvendinti skirta daugiau kaip 2 mln. Eur.

„Kaip ir 2014–2020 m, taip ir 2023–2027 m. Telšių r. VVG vėl planuoja sukurti daugiausia iš visos Lietuvos kaimo vietovių VVG darbo vietų įgyvendinus šią strategiją. Numatyta, kad įgyvendinant projektus atsiras naujos 24 darbo vietos, tačiau labai tikėtina ir mūsų patirtis rodo, jog gali būti pasiektas dar geresnis šis rodiklis“, – optimistiškai nusiteikusi Telšių r. VVG viešųjų ryšių specialistė Kristina Kavaliauskienė.

 Vietos bendruomenės ruošiasi šventėms

Telšių r. VVG gali pagrįstai džiaugtis ir didžiuotis, kadangi įgyvendinant VPS pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonę „LEADER programa“, buvo sukurtos net 98 darbo vietos. Ir tai dar ne galutinis rezultatas, nes ne visi vietos projektai yra užbaigti.

„Šiuo metu Telšių rajono vietos veiklos grupė stovi ant naujos strategijos įgyvendinimo slenksčio. Jau 2024 metais planuojame pakviesti potencialius pareiškėjus teikti projektus. Juos galės rengti nevyriausybinės organizacijos, biudžetinės įstaigos, verslo atstovai, registruoti ir veiklą vykdantys Telšių rajono ir Rietavo kaimiškosiose teritorijose“, – teigė Telšių r. VVG atstovė.

Ji pabrėžė, kad šiais metais teko daug ir labai aktyviai padirbėti, nes Telšių r. VVG stengėsi surinkti kuo daugiau išsamios informacijos apie telšiškių ir rietaviškių poreikius, identifikuoti tikslinių gyventojų grupių problemas, išgirsti abiejų savivaldybių kaimo vietovių gyventojų nuomones. Norint tai išsiaiškinti, buvo rengiami susitikimai, mokymai, atliekama gyventojų apklausa, taip pat analizuojami savivaldybių strateginiai ir kiti dokumentai, statistinė informacija ir kt.

 Smagu kartu pramogauti

Ir verslas, ir bendruomenės nestokoja išmonės

Įgyvendinant strategiją pagal 2014–2020 m. KPP, buvo skatinami ir remiami ne žemės ūkio verslo pradžios ir plėtros, žemės ūkio verslo plėtros, socialinio ir bendruomeninio verslo, infrastruktūros atnaujinimo ir pritaikymo, atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo ir energijos efektyvumo didinimo, jaunimo paslaugų kūrimo ir plėtros, kultūros savitumo atskleidimo ir stiprinimo projektai.

Jų tematika buvo labai įvairi – nuo turizmo plėtros iki veterinarijos paslaugų gerinimo bei inovatyvių sprendimų įgyvendinimo žemės ūkyje.

Išmonės nestokojo ir vietos bendruomenės, kurios ėmėsi bendruomeninio verslo iniciatyvų. Pavyzdžiui, Upynos kaimo bendruomenė įgyvendino vietos projektą „Upynos kaimo bendruomenės verslo pradžia sukuriant darbo vietą rajono kaimo gyventojui“. Upynoje pradės veikti konsultavimo kabinetas, kuriame bus teikiamos buhalterinės apskaitos, administracinių duomenų tvarkymo, įvairių mokymų paslaugos.

Ir 2023–2027 m. planuojama remti panašius projektus. Naujojoje strategijoje numatytos priemonės: parama ne žemės ūkio verslui kaimo vietovėse pradėti, parama ne žemės ūkio verslui kaimo vietovėse plėtoti, parama žemės ūkio verslui pradėti ir plėtoti, socialinio verslo kūrimas ir plėtra, bendruomeninių ir kitų pelno nesiekiančių organizacijų verslo kūrimas ir plėtra, kultūros savitumo išsaugojimas, tradicijų puoselėjimas, vietos projektų pareiškėjų ir vykdytojų mokymas, įgūdžių ir kompetencijų ugdymas.

 Nevarėnai - mažoji kultūros sostinė

„Priemonės parinktos siekiant atliepti VVG teritorijos gyventojų poreikius, skatinti verslo pradžią ir plėtrą, bendruomenių verslumą, įgūdžių ir kompetencijų ugdymą, nepamirštant ir kultūrinio gyvenimo aktyvinimo. Vienintelė priemonė, kurios neturėjome anksčiau, tai – „Vietos projektų pareiškėjų ir vykdytojų mokymas, įgūdžių ir kompetencijų ugdymas“. Norime pagilinti kaimo gyventojų žinias, ugdyti įgūdžius ir kompetencijas įvairiose srityse, didinti jų aktyvumą ir užimtumą. Priemone siekiama pokyčio rajono socialiniame, kultūriniame ir ekonominiame gyvenime“, – aiškino pašnekovė.

Jau planuojami nauji projektai

Pasak K. Kavaliauskienės, šiuo metu verslo atstovai jau domisi naujomis verslo paramos galimybėmis. Jie turi pačių įvairiausių idėjų: nuo apgyvendinimo paslaugų iki valčių gamybos. Tad tikimasi sulaukti įdomių vietos projektų, kurie pasiūlytų išskirtinių paslaugų ir padėtų VVG teritorijai tapti regiono traukos centru.

Iniciatyvų laukiama ir iš vietos bendruomenių. „Telšių rajono ir Rietavo savivaldybės bendruomenės labai aktyvios: nuolat organizuoja įvairius kultūrinius renginius ne tik savo bendruomenių nariams, bet ir kviečia visus rajono gyventojus ir svečius atvykti pas juos. Mūsų krašte vyksta meno ir teatro renginiai, koncertai, švenčių minėjimai ir t.t. Ne paslaptis, kad norint surengti aukštos kokybės renginį, reikia ir lėšų. Todėl bendruomenių atstovai nuolat domisi paramos galimybėmis“, – sakė Telšių r. VVG atstovė.

Šaltinis
Temos
Projektas „Rūpestis savo kraštu“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją