Reguliarios išmokos visą likusį gyvenimą

„Pensijų anuitetai – tai draudimo paslauga. Už 2 pakopos pensijų fonde sukauptus pinigus žmogus iš „Sodros“ įsigyja draudimo paslaugą, t.y. „Sodros“ garantiją, kad žmogui kas mėnesį bus mokamos vienodo dydžio išmokos visą likusį jo gyvenimą“, – paaiškina „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad pensijų anuiteto išmokos negali būti išmokėtos vienu kartu. Vis dėlto, gyventojų, nusprendusių pasirinkti „Sodros“ pensijų anuitetą, daugėja. Tai lemia kelios priežastys.

„Visų pirma, tai yra valstybės garantija. Jeigu privačios bendrovės platina pensijų anuitetus, žmogus prisiima riziką, kad kas nors gali nutikti pačiai gyvybės draudimo bendrovei. Priešingai nei gyvybės draudimo bendrovės, „Sodra“ yra valstybinė institucija“, – gyvybės draudimo bendroves ir „Sodrą“ palygina D. Gerulytė.

Antra, pasak specialistės, privačios gyvybės draudimo bendrovės yra pelno siekiančios organizacijos, vadinasi, dalį uždirbto pelno iš pinigų, kuriuos žmonės sumokėjo įsigydami pensijų anuitetus, bendrovės pasilieka sau.

Daiva Gerulytė

„Sodra“ yra biudžetinė įstaiga, ji negali turėti pelno, todėl visas uždirbtas pelnas iš investavimo atiteks pensijų anuitetų gavėjams“, – sako specialistė.

„Galbūt nedidelė pinigų dalis bus palikta rezervuose, nes draudimo veikla yra pakankamai rizikinga, todėl kaip ir kiekviename versle reikia turėti tam tikrą pagalvę. Todėl negalime sakyti, kad išmokėsime 100 procentų pelno: maždaug 10 procentų atidėsim į rezervus, o likusią dalį išmokėsime pensijų anuitetų gavėjams. Tai reiškia, kad ateityje, tikėtina, jie gaus didėjančias išmokas“, – pasakoja pašnekovė.

Kokia pensijų anuiteto nauda?

Anot D. Gerulytės, didžiausia pensijų anuiteto nauda ir yra draudimo paslauga, kai žmogui nereikia galvoti, kas bus, jeigu sukaupti pinigai pasibaigs. Įsigyjant pensijų anuitetą, žmogus, kad ir kiek laiko begyventų, gaus pensijų anuiteto išmoką.

„Skaičiuojame, kad dalis pensinio amžiaus sulaukę žmonių gyvens dar 20 metų, o kita dalis – dar ilgiau. Tačiau patys žmonės apie save galvoja pakankamai pesimistiškai, sako ilgai negyvensiantys“, – pastebi „Sodros“ atstovė.

D. Gerulytės išskiriama pensijų anuitetų nauda – žmogus gaunama profesionali investavimo paslauga, t.y. tie pinigai bus investuoti, tik žmogus neprisiims investavimo rizikos, nes ji atiteks „Sodrai“.

„Jeigu žmogus negalvoja, kad gyvens ilgai, jis gali pasirinkti pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu. Tokiu atveju dalis išmokų būtų paveldimos“, – paveldimumo galimybę pristato specialistė.

Sprendimas per 10 dienų

„Įsigyjant standartinį pensijų anuitetą, kuris nėra paveldimas, jis mokamas tik tol, kol žmogus gyvena. Įsivaizduokime situaciją: žmogus įsigyją minėtąjį anuitetą ir, tarkime, kitą mėnesį miršta. Tokiu atveju jo sukauptų pinigų artimieji nepaveldi, pelnas atitenka kitiems pensijų anuitetų gavėjams. Mano manymu, tai didžiausia rizika“, – svarsto D. Gerulytė.

Kita rizika, anot specialistės, galėtų būti ta, kad jeigu pensijų fonde žmogus nieko neuždirbs iš investavimo, vadinasi, visą likusį gyvenimą jam skirtos išmokos bus vienodo dydžio.

O kada galima įsigyti pensijų anuitetą?

„Pensijų anuitetą gali įsigyti žmonės, kurie sulaukia senatvės pensijos amžiaus arba jeigu jie pasirenka gauti išankstinę pensiją“, – nurodo pašnekovė.

„Jeigu žmogus sulaukė senatvės pensijos amžiaus, bet toliau dirba, tai natūralu, kad jis ir toliau gali kaupti senatvei, o kuo didesnę sumą sukaups, tuo didesnę pensijų anuiteto išmoką gaus“, – sako D. Gerulytė.

Ar žmogus gali atsisakyti pensijų anuiteto išmokų?

„Tokia galimybė yra tik tuo metu, kai mes žmogui pateikiame savo sprendimą, kokio dydžio pensijų anuitetą žmogui mokėsime. Nuo tos dienos per 10 darbo dienų žmogus gali apsigalvoti ir nuspręsti, ar visai neįsigyti pensijų anuiteto, ar įsigyti kitos rūšies pensijų anuitetą“, – teigė „Sodros“ Pensijų anuitetų skyriaus vedėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)