Prognozuojamas itin ženklus e-komercijos rinkos augimas

Patricija Reut, Inovacijų agentūros Pažangos departamento direktorė konferencijos metu pasakojo, jog e-prekybos potencialas verslo plėtrai reikšmingai auga ir Inovacijų agentūra skatina atkreipti dėmesį į tai, kad nuo 2022-ųjų iki 2028-ųjų e-komercijos rinkos augimo pokytis itin reikšmingas, Europos ribose turėtų augti net 80 proc.

„Nepaisant to, kad fizinėje prekyboje, ekonomikoje galime atrasti recesijos tam tikrų požymių, e-komercijoje puikiai suprantame ir skaičiai rodo, kad augimas yra nuoseklus, stabilus ir būtent dėl to tai yra vienas iš kanalų jūsų verslui pradėti prekiauti kitose rinkose“, – įsitikinusi P. Reut.

Kalbant apie kitas rinkas, e-prekyba yra vienas iš kanalų ir kur kas paprastesnė galimybė pradėti eksportą, vystyti jį, prekiauti tolimose rinkose ar įsitvirtinti artimose, įsitikinusi konferencijos pranešėja. „Iš tiesų tai yra galimybė kur kas pigiau testuoti klientų segmentus, rinkas ir būtent dėl to skatiname ir kuriame šį projektą“, – sakė P. Reut, pristatydama naują Inovacijų agentūros projektą „E-Export Nation Lithuania“. Startas e-prekyboje gali būti keblus ir keliantis nemažai iššūkių, būtent todėl agentūra ateina su receptu ir tam tikrais „vaistais“ „E-Export Nation Lithuania“ projekto apimtyje:

Patricija Reut

„Mūsų tikslas yra padėti e-komercijos įmonėms auginti savo kompetencijas, t. y. mokytis iš svetimų klaidų ir nedaryti savų, kurios gali brangiai kainuoti ir, žinoma, didinti eksporto vertes ir savo apimtis eksporte per e-komerciją. Labai natūraliai kyla klausimas – ar turėdamas verslą, prekiaudamas Lietuvoje galiu kreiptis į Inovacijų agentūrą ir startuoti savo tobulėjimo kelionėje kartu su šiuo projektu. Tai žinoma taip, sukūrėme projektą segmentuotą skirtingoms įmonėms pagal poreikius plėtrai. Jei ketinate vystyti elektroninį verslą Lietuvoje, turėti savo parduotuvę čia, jau ją turite ir norite vystyti – šis projektas ir programos prie akademijos yra kaip tik jums.

Jei ketinate, Lietuvoje jau turėdami išvystytą elektroninę prekybą atsidaryti savo elektroninę parduotuvę kitoje rinkoje ir tai tikrai kelia nemažai iššūkių – lygiai taip pat kviečiame ir tuos, kurie nori sėkmingai lokalizuoti savo parduotuves kitose rinkose. Na ir žinoma jei norite startuoti vienoje iš prekybos platformų, kitaip tariant atsidaryti savo elektroninę parduotuvę tarsi „Akropolyje“, kurį galėtume pavadinti „Alegro“, „eBay“ ar „Amazon“, – lygiai taip pat turime pasiūlymą vertės ir jums“, – kalbėjo Inovacijų agentūros Pažangos departamento direktorė.

Skirtingiems verslams – skirtingos, pritaikytos akademijos

E-komercijos auginimui Lietuvoje, anot P. Reut, siūloma E.comGO akademija – praktiniai mokymai, kurių akcentas yra peržiūrėti besikreipusiojo jau turimas parduotuves, atlikti auditą, išmokyti optimizuoti tam tikrus dalykus, kurie kelia papildomus kaštus, atlikti analizes ir padėti įsivertinti, ar tikrai savo klientams pasiūlote tai, ko jiems labiausiai reikia, pasitelkiate tikrai efektyviausius rinkodaros įrankius. Be to, kartu su ekspertų pagalba bus galimybė paruošti savo videoturinį.

„Kitas dalykas, ką siūlome startuojantiems Lietuvoje, – didinti savo žinias ir kompetencijas patogiu nuotoliniu būdu. Mūsų mediatekoje tikrai talpinsime labai nemažai mokymų ir žinių būtent e-komercijos ir skaitmeninės rinkodaros temomis“, – projekto „E-Export Nation Lithuania“ detalėmis dalinasi konferencijos pranešėja.

Pasak P. Reut, ketinantiems startuoti su savo elektronine parduotuve užsienyje ir turintiems verslą Lietuvoje, galioja kvietimas į GlobalShop akademiją, kurios tikslas – padėti suprasti konkrečios pasirinktos rinkos subtilybes, tendencijas, vartotojų įpročius ir lūkesčius, tokiu būdu visiškai pasiruošti, tinkamai atlikti lokalizacijos toje rinkoje procesus. Registracija į šią akademiją yra jau paskelbta, startas – balandžio 25 d.

„Lygiai taip pat segmentui verslininkų, kurie ketina atidaryti parduotuves kitose rinkose turime ir tinklaveikos paruoštų verčių, kas yra, mūsų nuomone, be galo svarbu. Balandį turėsime „Succeed Abroad“ konferenciją, taip pat perspektyviausios e-parduotuvės rinkimus. Didelis tinklaveikos pagrindas yra stiprus mentorių tinklas“, – įsitikinusi pranešėja.

Dar vienas verslų tipas, kuriam, anot pranešėjos, Inovacijų agentūra sieks padėti, – tie, kurie ketina startuoti e-prekybos platformose. Agentūra kitoje akademijoje padės itin nuosekliai pasiruošti startuoti dvejose plaformose – „eBay“ ir „Allegro“:

„Kartu su ekspertais, su turinčiais patirties būtent tose platformose aiškinsimės, kaip konkuruoti ne tik per kainą, kokias strategijas pasirinkti tose platformose, kuriose kasdien apsilanko milijonai vartotojų, ir konkuruojant atrasti būtent savo pirkėją. Registracija į vieną iš akademijų jau yra paskelbta ir vasario 15 d. startuoja „eBay“ akademija.

Patricija Reut

Noriu taip pat pažymėti, jog „Amazon“ prekybos platforma, kuri yra lyderiauji labai didelėje dalyje pasaulio rinkų, yra geras ir tinkamas kelias startuoti prekybai. Aišku, su labai didele konkurencija, todėl jau galima konsultuotis į „Amazon“ konsultacijas ir kartu su ekspertais analizuoti savo parduotuvės ir prekybos kelią, savo produktus ir jų pritaikymą būtent šiai prekybos platformai“.

Praktiniai užsiėmimai su rinkos lyderiais

Inovacijų agentūra, pabrėžia P. Reut, e-komercijos veiklose ir skatinimo bei pagalbos mechanizmuose yra ne vienerius metus: agentūra išmėgino įvairiausius metodus, teikė žinias, kompetencijas, būrė skirtingus ekspertus, tačiau šįkart, kaip sako pranešėja, ateina su daug stipresne jėga, bendradarbiavimas su strateginiais partneriais projektui prideda didžiulės vertės.

„Čia galite gauti tai, kur yra sujungtos ekspertinės žinios, ištekliai, tinklai, kurie, tikime, ženkliai sustiprins projekto poveikį, norime padėkoti kiekvienam partneriui už indėlį. Verslams, kurie gali pasinaudoti šia platforma, raginame tos progos nepraleisti. <...>Tai vertės, kurias galite gauti visiškai nemokamai, bet ta vertė, kurią generuosite pritaikę šias žinias ir patirtis, įgytas Akademijoje, gali reikšmingai atsispindėti jūsų versle pinigine išraiška.

Svarbus akcentas, kad Akademija ir visi mokymai – nėra paskaitos, tai – visiškai praktiniai užsiėmimai su jūsų verslo modeliu, pasiimant atitinkamą prekybos kanalą, sudedant visus žingsnius tam, kad galėtumėte tiek startuoti, tiek pasiekti sėkmę. Lygiai taip pat kiekvieną kartą šioje dinamiškoje rinkoje akcentuosime tendencijas tam, kad būtumėte koja kojon su tuo, ko laukia klientai ir vartotojai skirtingose rinkose. Aišku, svarbiausias klausimas – kaip atliepti klientų lūkesčius, modifikuoti ar pritaikyti savo produktą ar paslaugą. Tame lygiai taip pat turėsite galimybę sužinoti ir semtis patirties“, – akademijos privalumus vardija P. Reut.

Pranešėja įsitikinusi, jog itin svarbi ir kultūra, ne tik vartojimas. Pasirenkant bet kurią rinką, bus galimybė bendrauti su žmonėmis, kurie jau turėjo šią patirtį su šiomis rinkomis ir žino, ką reiškia pritaikyti produktą ir prekybos metodus konkrečiai rinkai. Galiausiai, viso ko pagrindas – kontaktas ir galimybė būti su e-prekybos rinkos lyderiais.

Tuo tarpu Ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis, konferencijoje sveikindamas dalyvius pabrėžė, kad e-komercija jau dabar yra kasdienė mūsų gyvenimo dalis, o Lietuva pirmauja tarp Baltijos šalių pagal pajamas e-komercijoje, kurios viršija 1 milijardą eurų. Didžioji dalis šalies gyventojų naudojasi e-prekyba ir beveik pusė Lietuvos verslų jau užsiima e-komercija.

Patricija Reut

„Iš kitos pusės, matome labai daug potencialo Lietuvos verslams plėstis užsienyje ir atrasti Europos ir viso pasaulio rinkas. Todėl labai džiaugiuosi, kad šis projektas sukurs galimybę ir platformą mūsų verslams dar greičiau integruotis į pasaulines tiekimo grandines, parduoti dar daugiau lietuviškų prekių ir konkuruoti visame pasaulyje“, – kalbėjo viceministras, kviesdamas aktyviai naudotis mokymais ir platformomis, nes tai yra resursas, galintis padėti Lietuvos verslams ir ekonomikai augti.

Apie naujausias e-komercijos tendencijas, strategijas ir praktinius patarimus iš rinkos lyderių siekiant sėkmės globalioje rinkoje jau galima sužinoti „E-Export Nation Lithuania“ akademijoje, o norintys startuoti su akademijos mokymais kviečiami iki vasario 22 d. prisijungti prie nemokamos „eBay“ akademijos Inovacijų agentūros svetainėje.