Kai kuriais atvejais tokios aplinkybės pereina į įniršį kelyje, agresyvų vairavimą, kurį sukelia stresas ar pyktis. Pasak psichologijos profesorius Ryano Martino, taip dažnai nutinka, kai vairuotojai jaučiasi nuskriausti, pavyzdžiui, kitas automobilis jiems staiga kerta kelią.

R. Martinas teigia, kad kai kurie žmonės išreiškia savo pyktį kelyje, pavyzdžiui, pradeda važiuoti greičiau arba renkasi eiti į muštynes.

„Kadangi jie yra pikti, nusivylę ir susierzinę, jie priima blogesnius sprendimus, nei priimtų kitose aplinkybėse ir visi tie blogi sprendimai gali sukelti netyčinį sužalojimą ar mirtį“, – kalba profesorius.

Kaip sako psichologas Emanuelis Robinsonas, žmonės vairuodami atsineša įtampą, kurią jie jaučia namuose ar darbe, o kažkokia smulki aplinkybė gali paskatinti juos vairuoti agresyviai.

Anonimiškumo galia

Daugelis vairuotojų jaučiasi esą anonimiški kelyje, todėl jie imasi veiksmų, kurių kitaip nesiimtų, teigia E. Robinsonas.

„Žmogus tiesiog nenueitų į eilės, į kurią ką tik pateko, priekį, tai būtų labai neįprasta“.

Dažnai žmonės vairuodami tampa asmenybe, kuri yra agresyvesnė ir šiurkštesnė nei socialiai priimtina, nes jie mano, kad yra neatpažįstami ir daugiau nebematys kitų vairuotojų.

Anot psichologo, vairuotojai taip pat gali klaidingai nujausti, kad tam tikrus veiksmus, tokius kaip stabdžių paspaudimas, norint sulėtinti greitį, o paskui pagreitinti, atlikti yra lengva ir saugu.

„Ironija yra tame, kad tai visai nesaugu ir gali atsirasti labai realių pasekmių“, – kalba psichologas.

Raminant jūsų pyktį kelyje

Kaip teigia E. Robinsonas, kai žmogus pyksta, jam dažnai sunku pažvelgti į situaciją iš kitos perspektyvos. Tokiomis akimirkomis psichologas siūlo pradėti giliai kvėpuoti ir stengtis nereaguoti iš karto.

Psichologas teigia, kad žmonės dažnai kituose mato tik blogiausius dalykus, kaltindami jų asmenybę, o ne priskirdami savo trūkumus išoriniams veiksniams.

„Šis žmogus kirto man kelią, nes jis yra blogas žmogus, bet jeigu aš ką nors kirtau, reiškia, kad padariau klaidą“.

E. Robinsonas teigia, kad norint atsipalaiduoti vairavimo metu, rekomenduojama klausytis ramios muzikos ar tinklalaidžių.

„Sunku supykti, kai susižavi tinklalaide ar muzika, nes esi susikoncentravęs į jos klausymąsi“, – sako jis.

Galiausiai, jei automobilių spūstys greitkeliuose sukelia pyktį ir stresą, pabandykite pasirinkti lygiavertį maršrutą vietiniais keliais su mažesniu automobilių kiekiu, siūlo psichologas.

Planavimas į priekį

Kaip teigia R. Martinas, jei pastebite agresyvaus vairavimo modelį, prieš išvažiuodami į kelią turėtumėte sugalvoti tokio vairavimo įveikos planą.

„Vairavimo metas yra vienas iš blogiausių laikotarpių, bandant susidoroti su pykčiu, nes tuo metu neaiškiai mąstai“, – teigia jis.

Tačiau profesorius teigia, kad vairuotojai gali iš anksto planuoti, kaip jie reaguos į iškilusias situacijas. Pavyzdžiui, jei kitas vairuotojas jus kerta kelyje, jūs galite pasakyti sau, kad leidžiate sau paleisti šį įvykį.

Jeigu kažkur vykstate, psichologas pataria išvažiuoti anksčiau numatyto laiko, kad sumažintumėte stresą, kuris gali kilti dėl vėlavimo.

„Jei atsiliekate nuo grafiko, giliai įkvėpkite ir venkite tokių minčių, kaip „eismas sugadins mano dieną“. Taip, tai apmaudu, bet iš tikrųjų tai tik uždels jus ir tai nėra pats blogiausias dalykas pasaulyje“, – sako jis.

Parengta pagal CNN:

https://edition.cnn.com/2022/07/05/health/road-rage-traffic-chasing-life-wellness/index.html