Spaudos konferencijos pradžioje V. Zelenskis įvertino vizito Vilniuje rezultatus.

„Sakyčiau, kad mes turime daug pozityvių rezultatų – turime vieningą lyderių paramą Ukrainai ir stipriausią kada nors buvusią poziciją dėl Ukrainos narystės“, – sakė šalies vadovas.

Paklaustas, kaip supranta Ukrainai keliamas sąlygas, jis paminėjo atkurtą stabilumą šalyje.

„Mes suprantame, kad itin daug priklauso nuo rezultatų mūšio lauke – ne tik mūsų partneriams, kurie remia mus ginkluote“, – teigė V. Zelenskis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Jei jūs ne Ukrainoje, jei jūs kitur, kur nevyksta karas, kartais paaiškinti sunku, bet esu tikras, kad šiomis dienomis mūsų interesai buvo paaiškinti pakankamai aiškiai“, – sakė jis.

V. Zelenskis buvo paklaustas apie antradienio pareiškimą, kai piktinosi, jog Ukrainai nenustatytas pakvietimo į aljansą laikas ar konkretus terminas. Trečiadienį šiuo klausimu jo pozicija kiek sušvelnėjo, tačiau V. Zelenskis tikino, jog savo nuomonės nepakeitė.

„Svarbiausia yra bendras supratimas dėl tų sąlygų ir to, kokiomis aplinkybėmis Ukraina gali tapti nare“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas, nors pripažino, kad ne visos detalės šiuo klausimu aiškios.

Jis taip pat dėkojo ir partneriams. Pasak prezidento, Ukraina neabejotinai bus pakviesta NATO nare. V. Zelenskis NATO viršūnių susitikime tikino neišgirdęs kitokių nuomonių šiuo klausimu.

„Atsakomybė vis tiek turi būti – tai dalis teisingumo“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

Kalbėdamas apie karo Ukrainoje baigtį, V. Zelenskis pabrėžė, jog įšaldytas konfliktas nebus suprantamas kaip pergalė:

„Mes norime susigrąžinti savo žemę, savo teritoriją, savo saugumą. Norime sugrąžinti teritorijas tiems žmonėms, kurie buvo priversti bėgti į užsienį. Ir esu tikras, kad tai yra ta pergalė, kurią jau minėjau.“

Žurnalistė iš Ukrainos paklausė savo šalies prezidento, kada Kyjivą pasieks ilgojo nuotolio raketos, kurias svarsto suteikti JAV.

V. Zelenskis nusišypsojo ir tarė: „Nežinau. Kaip jums pasakyti. Sprendimas dar nepriimtas, yra dar kalbamasi, tačiau geriau šio klausimo kol kas nekelti.“

Jis dėkojo JAV prezidentui Joe Bidenui, kad dėl ilgojo nuotolio raketų pokalbis yra pradėtas.

Kreipėsi į salėje sėdintį Reznikovą

Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius, atsakydamas į klausimą apie antradienį Ukrainos prezidento V. Zelenskio išsakytus nusiskundimus dėl to, kad jo šaliai nebuvo pateiktas konkretus prisijungimo prie NATO tvarkaraštis ar sąlygos, pareiškė, jog Ukrainai vertėtų labiau akcentuoti padėką Vakarų valstybėms už pagalbą.

Spaudos konferencijoje V. Zelenskis teigė esąs įsitikinęs, kad Ukraina visuomet buvo dėkinga Didžiajai Britanijai, o taip pat – premjerams, gynybos sekretoriui.

„Nežinau, ką jis (gynybos sekretorius – Delfi) turėjo omenyje ir nežinau, kaip dar turėtume būti dėkingi. Ar parašyti, kad mes esame dėkingi? Kaip dar galėčiau išreikšti savo dėkingumą. Galbūt galima atsikelti ryte ir asmeniškai ministrui išreikšti savo dėkingumą“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas skėsčiodamas rankomis ir pridūrė esąs įsitikinęs, kad santykiai su Britanija yra puikūs.

V. Zelenskis su šypsena veide kreipėsi į salėje sėdintį Ukrainos gynybos ministrą Oleksijų Reznikovą ir paprašė paskambinti Britanijos gynybos sekretoriui, ir jam padėkoti. Šis, garsiai sušukęs padėką visiems susirinkusiems spaudos konferencijoje, pamojo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Nekeisime savo teritorijos į jokį statusą“

Skelbta, jog NATO viršūnių susitikimo komunikate įtvirtintas sakinys apie galimybę pakviesti Ukrainą į aljansą tik tada, kai sąjungininkės pritars ir bus įvykdytos sąlygos, atitinka JAV ir Vokietijos matymą. Esą šios valstybės laikėsi tokio požiūrio: pernelyg tvirtas įsipareigojimas galėtų paskatinti Rusijos veiksmų eskalaciją, o jei Ukrainai į NATO būtų leista įstoti tebesitęsiant karui su Rusija, tai į karą galėtų įtraukti ir NATO.

V. Zelenskis Amerikos ir Vokietijos pozicijos komentuoti nesiėmė ir teigė, kad visiems svarbiausia žinoti jo ir Ukrainos poziciją. Prezidentas sakė esąs tikras, kad nei JAV prezidentas, nei Vokietijos kancleris neišduos.

„Bet vis tik turiu pasakyti, kad mes nekeisime jokios teritorijos į jokį statusą, net ir vieną kaimą, kuriame gyvena vienas senukas. Mes niekada neatsisakysime savo teritorijos ir neiškeisime jokio savo lopinėlio į įšaldytą konfliktą“, – patikino V. Zelenskis.

Su atskiromis šalimis, pasak V. Zelenskio, bus sudaromi ilgalaikiai dvišaliai susitarimai dėl karinės paramos Ukrainai. Juos, anot prezidento, turės ratifikuoti šalių parlamentai. Ir ši parama, V. Zelenskio teigimu, Ukrainą pasieks jai dar tik einant į NATO.

Politikas tikino, jog dabar Ukrainos ginkluotųjų pajėgumų jo šalyje pakanka, niekas esą ir nesitiki, kad Ukrainoje atsiras NATO karių.

Esminis poreikis, kaip pabrėžė jis, yra inovatyvūs NATO ginklai.

Joe Bidenas ir Volodymyras Zelenskis

Paklaustas, apie karo pabaigą ir tai, kokie Ukrainos tikslai ir lūkesčiai būtų prieš kitą aljanso viršūnių susitikimą Vašingtone, V. Zelenskis šyptelėjo ir tarė, jog jam patinka taip suformuluotas klausimas.

„Labai puiku. Mes taip pat pozityviai galvojame. Mes tikime pergale, mes tikime ir tuo, kad tas kitas svarbus žingsnis Ukrainai bus kitame NATO viršūnių susitikime“, – komentavo prezidentas ir teigė, kad tam viršūnių susitikimui dar reikia pasirengti.

„Be to, mes turime vieną norą – pergalės. Norime pergalės, neturime jokių kitų norų tame sąraše“, – pridūrė jis.

Su pergale, lyderio įsitikinimu, ateis ir narystė NATO, ir narystė Europos Sąjungoje. Ukraina, V. Zelenskio teigimu, ir kovoja už tokią ateitį.

Lenkija ir Lietuva – artimiausios Ukrainos bičiulės, galiausiai pareiškė prezidentas atsakinėdamas į paskutinįjį spaudos konferencijos klausimą. Šios šalys, anot jo, kaip ir Ukraina žino, ką reiškia netekti laisvės ir tapatybės.

„Labai dėkojame Lietuvai už viską: už tokį priėmimą, už puikų viršūnių susitikimą. Esame labai dėkingi už jūsų paramą“, – pabaigoje tarė besiginančios Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Daugiausiai dėmesio susitikime – Ukrainos narystės klausimui

Ukrainos narystės aljanse klausimas Vilniuje vykstančio NATO viršūnių susitikimo metu susilaukė daugiausiai dėmesio.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

Kyjivas tikėjosi gauti aiškų signalą dėl narystės perspektyvos, tačiau komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

Trečiadienį Didžiojo septyneto (G7) šalys pasirašė deklaraciją dėl karinės paramos tiekimo Ukrainai. Lietuvos politologų vertinimu, šia deklaracija, joje išdėstytais įsipareigojimais ir pažadais bandoma kompensuoti neišpildytus lūkesčius dėl Ukrainos narystės aljanse. Daugiau apie deklaracijos turinį – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)