Skelbiama, kad liepos 11–12 dienomis Vilniuje svečiuosis per 3000 užsienio delegacijų narių, maždaug 2000 nevyriausybinių organizacijų bei tarptautinės žiniasklaidos atstovų.

Delfi trumpai
Turkijos prezidentas sutiko nedelsiant pateikti šalies parlamentui ratifikuoti Švedijos stojimo protokolą;
Lietuvos ambasadorius prie NATO Deividas Matulionis tikisi, kad derybos dėl komunikato, kuriame bus apibrėžta kaip Ukraina gali tapti NATO nare, pasibaigs iki antradienio vidurdienio;
 Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad į Vilnių susirinkę NATO lyderiai patvirtins atnaujintus regioninius gynybos planus, kurie, pažymi jis, tiek karine, tiek politine prasme tenkina Lietuvos saugumo interesus;
Vilniaus viršūnių susitikime Ukraina tikisi gauti aiškų signalą dėl narystės NATO perspektyvos.

Praėjusią savaitę NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas nurodė, jog Lietuvoje Aljansas patvirtins ankstesnį įsipareigojimą – kad ateityje Ukraina įstos į NATO.

Jis teigė, kad lyderiai sutars ir dėl ilgalaikės paramos paketo, stipresnių politinių ryšių – dėl Ukrainos–NATO tarybos steigimo. JAV skelbia, kad Vašingtonas yra pasirengęs Ukrainai pasiūlyti panašias saugumo garantijas, kokias taiko Izraeliui.

Šių diskusijų kontekste imta spekuliuoti, ar Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, negaudamas aiškios žinutės iš NATO, beatvyks į Lietuvos sostinėje vyksiantį suvažiavimą. Jis leido suprasti, kad nemato reikalo dalyvauti susitikime, jei NATO lyderiai nepademonstruos drąsos pradėti Ukrainos stojimo į Aljansą proceso. Tačiau NATO vadovas patvirtino, kad Ukrainos prezidentas NATO viršūnių susitikime dalyvaus.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)