Bankai – antra didžiausia refinansuojamų paskolų grupė po vartojimo kreditų davėjų

Vienas svarbiausių veiksnių, pagal kurį gyventojai renkasi, iš kur imti paskolą, yra kaina. AB „NEO Finance“, valdančios didžiausią Lietuvoje tarpusavio skolinimo platformą „Paskolų klubas“, turima statistika rodo, kad daugiau nei ketvirtadalį refinansuojamų finansinių įsipareigojimų sudaro bankuose suteiktos vartojimo paskolos, kreditinės kortelės su 18 – 22 proc. metine palūkanų norma (MPN), o tai yra tikrai aukštos palūkanos, lyginant, kokias sąlygas gali suteikti kitos finansų įstaigos. Žinoma, kreditingumo vertinimo kriterijai skiriasi kiekvienoje finansų įstaigoje, todėl jeigu vienoje jų pasiūlomos nepalankios sąlygos, visada yra galimybė kitoje įstaigoje gauti geresnes sąlygas.

Nuo šių metų pradžios iki rugsėjo pabaigos „Paskolų klube“ žmonės iš viso refinansavo daugiau nei 7,4 mln. eurų vartojimo paskolų, iš kurių 2,05 mln. eurų suteiktos bankų – o tai dvigubai daugiau nei praėjusių metų tą patį laikotarpį. Todėl akivaizdu, kad žmonės pastebi besikeičiančias finansų įstaigų tendencijas ir ieško geresnes sąlygas siūlančių variantų.

Kita priežastis, kodėl gyventojai refinansuoja turimas bankines paskolas, – noras apjungti turimus įsipareigojimus ir kas mėnesį mokėti tik vieną įmoką. Apjungiant paskolas taip pat gali atsirasti galimybė pasiskolinti ir papildomai, nes mėnesinis įsipareigojimas sumažėja ir neviršijama Lietuvos banko nustatyta maksimali 40 proc. pajamų riba paskolų grąžinimui.

Dažnai refinansuojami ir kreditinių kortelių ar kredito linijų įsipareigojimai, nes kartais gyventojai negali iš karto padengti viso išnaudoto kredito limito, kai bankas reikalauja tai padaryti, pavyzdžiui, baigiant galioti kredito kortelei. Gyventojams lengviau mokėti fiksuotas įmokas kas mėnesį nei padengti visą išnaudotą kredito limitą iš karto.

(Ne)Taikomi mokesčiai – svarus argumentas renkantis finansų įstaigą

Neretai pasitaiko atvejų, kai pakankamai nepasidomėję ar susigundę vien geromis palūkanomis, žmonės greit išsirenka vieną ar kitą finansų įstaigą, o vėliau nustemba, kokius didelius mokesčius bendrovė prašo sumokėti. Tokios situacijos, pasak „Paskolų klubo“ klientų aptarnavimo vadovės Editos Makarevičės nutinka tiems, kurie nepasidomi plačiau ir nueina į pačią pirmą pasitaikiusią finansų įstaigą.

Pašnekovė teigia, kad visos finansų įstaigos turi skirtingą kainodarą, todėl sąlygų nereikėtų absoliutinti, o pasidomėti, kuri bendrovė siūlo palankesnes. Apskritai, pasirašant paskolos sutartį, yra aiškiai nurodomi visi reikalingi mokesčiai, tad paskolos gavėjas yra iš anksto supažindinamas su atsiskaitymo taisyklėmis, su kuriomis galima nesutikti ir ieškoti kitų alternatyvų. Pavyzdžiui, didžioji dalis bankų paprastai taiko sutarties administravimo mokestį, kai tuo metu nemažai kitų kredito davėjų, kaip ir „Paskolų klubas“ tokio netaiko visai.

„Ruošiantis imti paskolą verta pasilyginti bent kelias finansų įstaigų siūlomas sąlygas. Pavyzdžiui, vieni kreditoriai savo klientams visai netaiko palūkanų, tačiau pritaiko pakankamai didelius kitus paskolos mokesčius, įskaitant ir sutarties sudarymo mokestį. Iš sukauptos patirties galiu pasakyti, kad norintys pasiskolinti asmenys, „Paskolų klube“ ypač vertina galimybę pasiskolinti, nemokant jokio sutarties sudarymo mokesčio, taip pat, kad palūkanos, tarpininkavimo mokesčiai proporcingai mokami kartu su mėnesinėmis įmokomis“, - pasakoja E. Makarevičė.

Skirtingos finansų įstaigos – skirtingas požiūris į klientą

Kai kurios finansų įstaigos, pasiskolinti norintiems klientams dažnai taiko fiksuotas palūkanas su išskirtiniais atvejais, kai dėl jų sumažinimo derasi pats klientas. Tuo metu daugumoje tarpusavio skolinimo platformų, kaip ir „Paskolų klube“, klientams siūloma patiems rinktis palūkanas iš tam tikram kredito reitingui priskirto rėžio, kuris nustatomas įvertinant mokumo istoriją. Tokiu būdu kiekvienam klientui yra sudaromos platesnės pasirinkimų sąlygos, be to suteikiama galimybė pasirinkti lankstų grąžinimo terminą ar pakeisti įmokų mokėjimo datą į patogesnę, taip pat paskolos suteikiamos asmenims, turintiems bent 4 mėnesių darbo stažą paskutinėje darbovietėje, kai tuo tarpu daugumoje bankų – mažiausiai 6 mėnesius.

„Visose finansų įstaigose galima atrasti tam tikrų minusų ir kartu pranašumų prieš kitas, tačiau džiugu, kad nusistovėjusios nuostatos, jog bankai vieninteliai suteikia geriausias sąlygas, pamažu dingsta, auga finansinis raštingumas, žmonės domisi finansavimo alternatyvomis. Nemaža dalis žmonių, kreipdamiesi į „Paskolų klubą“, nustemba sužinoję, kad jų paskolą finansuosime ne mes, o investuoti norintys žmonės. Mes liekame tik tarpininku, kuris kiekvienam klientui ieško geriausių pasiūlymo variantų. Vadovaujamės žmonišku požiūriu, pirmi pasiūlome klientams susimažinti mėnesio įmokas matydami, kad gali sutaupyti. Žmonės tai vertina ir grįžta, tad tokiu būdu finansų rinkoje auga ir kiti žaidėjai“, - savo įspūdžiais dalinasi „Paskolų klubo“ atstovė.

Užsakymo nr.: PT_88711889