Visgi turbūt natūralu, kad labiausiai referendumo laukia užsienyje gyvenantys lietuviai, kurie galbūt svarstytų galimybę turėti tiek gimtosios šalies – Lietuvos, tiek ir Lietuvai draugiškos šalies, kurioje gyvena, pilietybę. Šį kartą savo istorija bei nuomone apie referendumą dėl pilietybės išsaugojimo pasidalino 22 metus Jungtinėse Valstijose gyvenantis Gintaras Bernikas.

Išvyko trumpam, tačiau užsibuvo


Amerikoje gyvenantis lietuvis pasakoja, kad čia atvyko prieš 22 metus, pasinaudojęs viena programa.

„O atlikęs visą programą truputėlį užsibuvau. Atvykau į Minesotą ir ten dirbau žemės ūkio srityje. Vėliau atvykau į unikalią salą, ten pirmaisiais metais dirbau aplinkos prižiūrėtoju. Vėliau užsiėmiau dažymo veikla, o dabar statau namus“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, Amerikoje jis šiuo metu, galima sakyti, dirba staliumi.

Norėtų turėti dvigubą pilietybę


Lietuvis puikai prisimena 2019 metais rengtą referendumą, kuris, anot jo, nebuvo sėkmingas.

„Labai tikėjausi, kad pavyks surinkti reikiamą balsų kiekį, tačiau nepavyko. Vis tik labai tikiuosi, kad šį kartą pavyks. Labai noriu, kad visi žmonės pasistengtų ir balsuotų už mūsų bei visos Lietuvos gerovę“, – sako G. Bernikas.

Anot jo, žmonėms yra reikalinga galimybė turėti dvigubą pilietybę. Tai suteikia daugiau galimybių.

„Aš pats turiu Lietuvos pilietybę. Jei turėčiau ir Amerikos pilietybę, atsirastų daugiau galimybių. Juk čia gyvenu daugybę metų, nenoriu rinktis tarp Lietuvos ir Amerikos. Būtų smagu turėti abi pilietybes, būtų lengviau keliauti bei dirbti“, – aiškina pašnekovas.

G. Bernikas pabrėžia, kad nors pats gyvena Amerikoje virš 20 metų, labai saugo Lietuvos pilietybę.

„Ne vieną kartą turėjau galimybę gauti Amerikos pilietybę. Tačiau dar laikausi. Vis tik, manau, po šių rinkimų reikės apsispręsti, ką daryti. Aš galėčiau nesirinkti Amerikos pilietybės, tačiau laikas bėga ir norisi užtikrintumo“, – teigia lietuvis.

Amerikoje sukūrė šeimą


G. Bernikas Amerikoje sukūrė ir gražią šeimą. Jo žmona yra atvykusi iš Jamaikos, tačiau Amerikoje gyvena nuo 14 metų.

„Ji turi tiek Amerikos pilietybę, tiek ir Jamaikos. Mes susituokėme prieš dešimt metų. Pragyvenę nemažai laiko kartu, dabar susilaukėme dvynukų. Jiems šiuo metu kiek daugiau nei metai laiko“, – džiaugiasi pašnekovas.

Šiuo metu G. Bernikas turi Lietuvos pilietybę, tačiau negali turėti Amerikos pilietybės, kol neatsisakė gimtosios šalies paso. Jo žmona, kiek kitaip, turi dvi pilietybes.

„Mano vaikai turi Amerikos pasus. Kai jie truputį paaugs, bandysime grįžti į Lietuvą ir sutvarkyti jiems šios šalies pilietybes. Jei mama norės, greičiausiai vaikai turės ir Jamaikos pilietybes“, – teigia lietuvis.

Jei dabartinė situacija nepasikeis, Amerikos ir Lietuvos pilietybes G. Berniko vaikai galės turėti iki 18 metų. Tačiau jei referendumas įvyks, jie dvigubą pilietybę galės turėti visam laikui.

Su vaikais kalba tik lietuviškai


Nors Amerikoje gyvenantis lietuvis šiuo metu neplanuoja grįžti į gimtąją šalį visam laikui, jis sako, kad niekada negali žinoti konkrečių ateities planų.

„Jeigu vaikai norės grįžti į Lietuvą, grįšime visi kartu. Reikia palaukti, kol jie paaugs, tada visi drauge nuspręsime. Gal vaikams labiau patiks gyventi Lietuvoje, nei Amerikoje. Tai parodys laikas, dabar planuoti yra sunku“, – sako pašnekovas.

Nors G. Bernikas daugybę metų gyvena užsienyje, jo lietuvių kalba – tiesiog nepriekaištinga. Jis sako, kad su vaikais bendrauja irgi tik lietuviškai.

„Ir nors jie dar nekalba, aš su jais kalbu tik lietuviškai. Turime ir lietuviškų knygų, kurias jiems skaitome. Bandysime bendrauti tik lietuviškai“, – nurodo vyras.

Jis sako, kad jam labai džiugu matyti draugų vaikus, kurie kalba lietuviškai, nors ir gyvena Amerikoje. Juk, anot pašnekovo, puoselėti lietuvių kalbą yra tiesiog būtina.

Su jauduliu širdyje laukia referendumo


G. Bernikas teigia, kad turėdamas Amerikos pilietybę jis turėtų visas garantijas. Kai , anot jo, turi vien žalią kortą, garantijų turi mažiau.

„Mane mažiau saugo įstatymai. Jei turėčiau Amerikos pilietybę, turėčiau ir daugiau socialinių garantijų. Pavyzdžiui, jos svarbios norint įsigyti namą“, – nurodo pašnekovas.

Amerikoje gyvenantis lietuvis pabrėžia, kad referendumas yra labai aktualus tiek jam, tiek ir jo draugams bei artimiesiems.

„Visi nori dvigubos pilietybės. Ir nors keletas mano draugų, taip pat kaip ir aš, yra išsaugoję Lietuvos pilietybę, dauguma, kurie čia gyvena ilgą laiką, jau pasirinko Amerikos pilietybę“, – aiškina jis.

Anot lietuvio, dauguma Amerikoje gyvenančių lietuvių, kurie tebesaugo gimtosios šalies pilietybę, pasvajoja apie grįžimą ir gyvenimą Lietuvoje.

„Aš noriu išsaugoti Lietuvos pilietybę, tačiau Amerikoje gimė mano vaikai. Jei neturėsiu kitos galimybės, pasirinksiu Amerikos pilietybę. Tačiau labai norėčiau išsaugoti ir gimtosios šalies pasą“, – teigia G. Bernikas.