Pavasario pradžioje prasidėjus karantinui ir siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą buvo priimti sprendimai, kaip gyventojai privalo elgtis viešojoje erdvėje, kad vieni kitiems nekeltų pavojaus. Lietuvos policija buvo viena iš valstybės institucijų, kuriai teko bene didžiausias krūvis reguliuojant viešąją tvarką.

Atšaukus karantiną reikalavimai sušvelnėjo, todėl ir policijos kontrolė šiuo metu nėra tokia griežta, kokia buvo. Tiek policija, tiek Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir kitos valstybės institucijos šiandien stebi, kaip žmonės laikosi saviizoliacijos reikalavimų.

Naujausi duomenys rodo, kad saviizoliacijoje yra apie 14 tūkst. asmenų. Į šį skaičių įeina koronavirusu sergantys, sąlytį su sergančiaisiais turėję asmenys ir tie, kurie yra atvykę ar grįžę iš užsienio. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktoriaus Roko Petraičio pastebėjimu, tokiam sergančiųjų skaičiaus augimui įtakos turėjo visuomenės atsipalaidavimas vasarą.

Tačiau kaip augančio koronavirusu užsikrėtusių ir saviizoliacijoje esančių žmonių skaičiaus priežastį NVSC direktorius įvardija ne tik žmonių atsipalaidavimą viešojoje erdvėje.

Internete plintančios klaidingos naujienos skatina žmones nepasitikėti valdžios institucijomis ir jų sprendimais, dėl to ne visi nori laikytis saugumo taisyklių ir viešosios tvarkos.

„Manau, žmonėms gali būti tikrai sunku susigaudyti, gali kilti įvairių abejonių. Raginčiau visus būti budrius, atidžiai sekti oficialius informacijos šaltinius – informaciją tikrinti oficialiose valstybės institucijų svetainėse“, – sako Rokas Petraitis.

Policijos departamento komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis taip pat sutinka, kad šiuo metu svarbiausia – gyventojų sąmoningumas: „Pačių žmonių sveikata ir gyvybė yra pirmoje vietoje, o paskui – visi antraeiliai dalykai. Tikime, kad žmonės viską vykdys sąmoningai.“