Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė pasirašė įsakymą, kad šią savaitę uostamiesčio valdininkai darbą pradeda 7 valandą ryte. Nuo 11 iki 11.30 val. jiems – pietų pertrauka, o darbo pabaiga – 15.45 val., penktadienį – 14.30 val.

Šis įsakymas negalioja valdininkams, kurie tiesiogiai aptarnauja interesantus, taip pat pačiai savivaldybės administracijos direktorei, jos pavaduotojams, departamentų direktoriams. Jie dirba įprastai – nuo 8 iki 17 val.

„Vyriausybės nutarimas ir kiti teisės aktai įstaigos vadovui leidžia parinkti darbo laiko pradžią tarp 7 ir 9 val. Kai vyrauja tokie karščiai, galėjome eiti ir kitu keliu – trumpinti darbo laiką. Tačiau norint tai padaryti, reikia suformuoti komisiją, darbo vietose išmatuoti oro temperatūrą. Kol būtume atlikę formalumus, darbo laiko trumpinimas galbūt net būtų netekęs prasmės, nes karščiai vis tiek kada nors baigsis“, - aiškino Klaipėdos savivaldybės Vieno langelio ir e. paslaugų skyriaus vedėja Vilija Venckutė-Palaitienė.

Direktorės iniciatyva buvo atlikta savivaldybės darbuotojų apklausa, ar jie per karščius norėtų pradėti dirbti valanda anksčiau, kad darbą baigtų ne 17 val., o 15.45 val.

Darbo laiko paankstinimui pritarė 74 proc. apklaustųjų. „Ir dabar apie du trečdaliai darbuotojų, kurie turi teisę pradėti dirbti 7 valandą, ja naudojasi. Man asmeniškai karštis neturi didelės įtakos, nes į kabinetą nepatenka daug saulės. Bet tie darbuotojai, kurių kabinetų langai yra į pietų pusę, žmonės, kurių kraujo spaudimas yra per aukštas ar jie turi antsvorio, per karščius tikrai jaučia diskomfortą. Todėl darbą pradėjus valandą anksčiau, galima dirbti šiek tiek produktyviau, nes būna vėsiau“, - komentavo V.Venckutė-Palaitienė.

Ji neatmetė galimybės, kad jei karščiai laikysis, kitą savaitę direktorės įsakymo dėl darbo laiko paankstinimo gali būti pratęstas.

„Darbo laiko paankstinimo siesta nedrįsčiau pavadinti. Jei būtų nuspręsta tarp darbe daryti kelių valandų pertrauką, tada būtų siesta. Tačiau taip elgtis nėra prasmės, nes savivaldybėje nėra patalpų, kur žmonės galėtų tas kelias valandas per didžiausius karščius pailsėti, o paskui dirbti toliau“, - dėstė pašnekovė.

Paklausta, ar kas nors kontroliuoja, ar tikrai valdininkai į darbą ateina 7 valandą, pašnekovė tvirtino, kad tokių technologijų, kurios nustatytų, kada konkretus žmogus įeina savivaldybės pastatą, nėra įdiegta.

„Skyrių vedėjai turi kontroliuoti, kada jų pavaldiniai ateina į darbą. Kol kas negirdėjome, jog kas nors piktnaudžiautų – ateitų vėliau, o išeitų anksčiau“, - tvirtino V.Venckutė-Palaitienė.

Klaipėdos savivaldybė yra antroji Lietuvoje, kuri reagavo į karštį koreguodama darbo valandas.
Pirmoji tai padarė Biržų rajono savivaldybė. Jos administracijos direktorius Vytautas Džėja jau prieš savaitę pasirašė įsakymą, leidžiantį darbuotojams dirbti trumpiau, jei darbo vietoje yra per aukšta temperatūra. Valdininkai, atsižvelgiant į darbo sąlygas, gali dirbti trumpiau nuo vienos iki keturių valandų, atlyginimas jiems nebus mažinamas.

V.Džėjos teigimu, stengiamasi užtikrinti, kad šiuo įsakymu nebūtų piktnaudžiaujama – esą dirbti trumpiau leidžiama tik tiems žmonėms, kurie dėl karščių pasijunta ypač prastai. Per kelias dienas darbo dieną susitrumpino vos keli valdininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)