Pokyčių bijoti visai nereikia: kaip padėti vaikui pasiruošti naujam etapui?

Mokyklos „Vitlio licėjus“ psichologė-psichoterapeutė Emilija Baltrūnaitė teigia, kad rugsėjo mėnuo dažnai siejamas su naujais iššūkiais ir pokyčių pradžia, ypač pradinių klasių mokiniams.

„Svarbu pastebėti, kad pirmieji žingsniai naujoje aplinkoje gali kelti nerimą, baimę ir jaudulį tiek vaikams, tiek jų tėvams. Visi šie jausmai yra natūralūs. Tačiau tinkamai pasiruošus vaikai gali įveikti šį iššūkį ir išmokti vertinti naują etapą kaip galimybę augti, mokytis ir atrasti naujų įdomių dalykų“, – nurodo specialistė.

Emilija Baltrūnaitė

Anot jos, svarbu pasiruošti rutinos pokyčiams, kurie laukia po atostogų.

„Po vasaros atostogų vaikai gali jaustis nusiminę dėl pasikeitusio dienos ritmo. Tėvams svarbu suprasti, jog greitas pasikeitimas gali tapti iššūkiu visiems. Dėl to rekomenduoju šiam laikotarpiui ruoštis jau dabar. Susikurkite dienotvarkę ir jos laikykitės“, – pataria psichologė.

Specialistė pabrėžia, kad vaikai ir paaugliai jautrūs pokyčiams, todėl nauji mokslo metai į jų gyvenimą gali atnešti stiprų nežinomybės jausmą, tačiau aiški dienotvarkė gali padėti jaustis saugiai ir kontroliuoti situacijas. Beje, laikantis dienotvarkės galima išsiugdyti atsakomybės jausmą ir suprasti įpročių naudą, taip pat – ir valdyti savo laiką.

Būtina kalbėtis apie laukiančias permainas

Tik kalbant bei diskutuojant galima sumažinti nežinomybės jausmą. Tuo įsitikinusi E. Baltrūnaitė. Pasak pašnekovės, baimė dažnai kyla dėl nežinojimo.

„Išsamus pasakojimas apie tai, kas laukia mokykloje, gali sumažinti šią baimę ir leisti vaikams jaustis pasirengusiems iššūkiui. Tėvai gali pasidalinti savo prisiminimais apie mokyklą, papasakoti, kaip jautėsi eidami į pirmą klasę. Taip pat svarbu vaikams apie mokyklą pasakoti realistiškai. Neverta fiksuoti tik malonių prisiminimų. Mokykloje gyvenimas verda visoks, vaikai patiria tiek malonių akimirkų, tiek ir nemalonių“, – nurodo pašnekovė.

Anot jos, svarbu, kad tėvai padėtų vaikams suprasti, jog mokykloje suteikiama galimybė mokytis, atrasti, kurti ir draugauti su bendraamžiais.

Tenka pripažinti, kad iššūkių visai išvengti turbūt nepavyks

Psichologė-psichoterapeutė pabrėžia, kad prieš naujuosius mokslo metus tėvai turėtų skatinti vaikus atvirai kalbėti apie savo jausmus ir kartu ieškoti būdų, kaip tinkamai suvaldyti stresą bei nerimą.

„Emocinio intelekto ugdymas padeda vaikams atpažinti savo emocijas ir gebėti rasti tinkamus būdus jas išreikšti. Pavyzdžiui, galima išmėginti kvėpavimo pratimus ar vaizduotės technikas. Tai padės jiems atpalaiduoti. Taip pat labai svarbu vaikus mokyti problemų sprendimo įgūdžių, jei reikia, nebijoti kreiptis pagalbos. Svarbu, kad vaikai neužsisklęstų ar nenusiviltų po pirmųjų nesėkmių“, – itin vertingais patarimais dalinasi pašnekovė.

Ji įsitikinusi, kad su vaikais vertėtų kalbėtis apie iššūkius, juos įvardijant kaip galimybę išmokti naujų dalykų. Svarbu išsikelti realistiškus tikslus ir pakalbėti apie laukiamus rezultatus, skatinant atžalą vertinti savo pastangas, o ne tik galutinį rezultatą.

Verta stengtis, kad pasiruošimas būtų įdomus ir smagus

Dar vienas itin naudingas E. Baltrūnaitės patarimas – ruoštis mokyklai taip, tarsi tuoj tektų leistis į įdomų nuotykį.

„Dažniausiai būsimiems pirmokams būna saugiau, jei jie su tėvais dar prieš rugsėjo mėnesį aplanko mokyklą, susipažįsta su jos aplinka. Visas priemones pravartu pirktis kartu. Naudinga vaikui leisti išsirinkti iš kelių galimų alternatyvų kanceliarijos skyriuje. Išsirinkęs sau mielą ir gražų rašiklį, vaikas lauks tos akimirkos, kada galės jį išbandyti. Visas šis procesas gali būti smagus ir įdomus, jei pasiruošime, jei tėvai demonstruos pozityvumą, supratimą bei kantrybę“, – sako pašnekovė.

Specialistė pataria skirti laiko kokybiškiems pokalbiams su vaiku. Svarbu atžalai parodyti, kad tėvai visada padės bei išklausys.

„Supratimas ir artimų žmonių parama gali būti labai svarbūs emociniam pasiruošimui. Svarbiausia – meilė ir palaikymas: suteikite vaikui jausmą, kad jūs esate jo pusėje, nepriklausomai nuo to, kas vyksta. Supratimas, šiluma ir palaikymas yra pagrindiniai veiksniai, kurie padės vaikui pasijusti saugiai ir tinkamai pasiruošusiam naujiems mokyklos metams“, – teigia psichologė.

Ji primena, kad itin svarbu – ugdyti vaiko savivertę. Juk normalu, kad kol vaikas mokosi, neretai susiduria su nesėkmėmis. Dėl šios priežasties reikia nuolat jam kartoti: „Tu gali.“

„Kartais su vaikais žaidžiame žaidimus, kurių metu sąmoningai klystame. Tokiais atvejais jie išmoksta išbūti su mintimis ir emocijomis, kurios leidžia klysti ir iš to pasimokyti. Juk suklydus turime puikią galimybę mokytis. Taip pat vaikams svarbu girdėti aiškius ir konkrečius komplimentus už pastangas“, – sako specialistė.

Psichologė-psichoterapeutė ragina pastebėti vaiko praeities laimėjimus ir džiaugtis jo pasiekimais. Tai padės stiprinti atžalos pasitikėjimą savo jėgomis.

Svarbu ugdyti savarankiškumą ir pasitikėjimą savo jėgomis

Mokyklos „Pažinimo medis“ mokytoja Jolanta Žvirblienė rugsėjo mėnesį pradės ugdyti pirmokus. Anot jos, tėvai gali palengvinti vaiko adaptaciją mokykloje po vasaros atostogų. Būsimų pirmokų tėvams mokytoja rekomenduoja šeimoje negailėti laiko pokalbiams – paaiškinti, kas toji mokykla, ką ten veikia vaikai. Pašnekovė įsitikinusi, kad ramus tėvų požiūris nuramins ir vaiką. Taip pat labai svarbu, kad vaikas jau būtų susipažinęs su mokytoja.

„Demonstruokite pasitikėjimą mokytoju. Tada ir vaikas juo pasitikės“, – tėveliams pataria J. Žvirblienė.

Mokytoja Jolanta Žvirblienė

Jei vaikas rugsėjį grįžta tęsti mokslų su jau pažįstamais klasės draugais, pradinių klasių mokytoja pataria skirti laiko susitikimams su bičiuliais ir žaidimams dar iki prasidedant naujiems mokslo metams, – pradėjus naujus mokslo metus bus drąsiau ir smagiau grįžti į mokyklą. Mokytoja taip pat akcentuoja savarankiškumo ugdymą puoselėjant socialinius santykius.

„Kalbėkitės, kaip derėtų elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, kokios frazės, veiksmai gali padėti patekus į nemalonias situacijas. Pavyzdžiui, vasarą galite pasiūlyti vaikui pačiam pasiruošti iškyloms gamtoje. Leiskite klysti ir ne viską pasiimti, ko reikia. Tik per savo patirtis vaikai išmoksta bet kokią užduotį atlikti atsakingiau, kruopščiau. Kuo vaikas savarankiškesnis, tuo lengviau rudenį bus ir jums patiems“, – sako J. Žvirblienė.

Likus kelioms savaitėms iki mokyklos, mokytoja pataria namuose pradėti gyventi mokyklos ritmu.

„Kelkitės, susiruoškite, eikite į žygį, valgykite pagal mokyklos ritmą, po pietų ar vakare paskaitykite knygelę. Labai svarbu „pažaisti“ rytinę rutiną, susistyguoti ją ne tik vaikams, bet ir tėveliams. Tai suteiks didesnę ramybę, rytai bus be streso. Įpratęs anksčiau atsigulti ir užmigti, vaikas daug lengviau prabus ryte ir bus pailsėjęs, labiau nusiteikęs mokslams“, – įsitikinusi pašnekovė.

Rekomenduoja ruoštis iš anksto

„Rimi Lietuvos“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad visai natūralu susidurti su būsena, kuomet po atostogų grįžti į mokyklinę rutiną kiek sunku.

„Manyčiau, vertėtų nespausti nei savęs, nei atžalų. Psichologai pastebi, kad po atostogų įsivažiuoti prireikia kelių dienų ar net savaitės, tad nereiktų reikalauti iš savęs labai daug, – svarbu leisti sau ir vaikams įsivažiuoti į ritmą palengva“, – pataria pašnekovė.

Eglė Krasauskienė

Anot jos, pasiruošimas mokyklai bus lengvesnis, jei vyks iš lėto. Galima susiplanuoti pirkinius, susidaryti konkretų jų sąrašą bei nepamiršti pasinaudoti įvairiausiais pasiūlymais. Taip pat ji pataria peržiūrėti mokyklinius reikmenis, kurie liko nuo praėjusių metų, – neprisipirksite nereikalingų daiktų.

„Planavimas padės ne tik išvengti streso, bet ir sutaupyti, kas itin aktualu kiekvienam, auginančiam vaikus. Be to, labai svarbi pačių tėvų emocinė būklė, kuri daro įtaką vaikams. Kuo bus ramesni tėvai, tuo saugesni jausis ir vaikai, išvengs nerimo. Tai itin svarbu mokykloje pirmuosius žingsnius žengiantiems pirmokams. Tad jei tėvai vaikus padrąsins ir nuramins, mokslo metų pradžia bus kur kas lengvesnė. Svarbu nepamiršti ir sveiko bei subalansuoto gyvenimo būdo – tinkamo miego režimo, sveikos mitybos, sveikatai palankių maisto produktų, reguliarios fizinės veiklos. Tai taip pat padeda lengviau priimti ir įveikti naujus iššūkius“, – teigia specialistė.

Tėvai stengiasi pasinaudoti akcijomis: kaip apipirkdami vaikus jie taupo?

E. Krasauskienė pastebi, kad kiekvienais metais tėvai jau vasarą drauge su savo atžalomis pradeda intensyviai ruoštis artėjantiems mokslo metams.

„Šiemet pastebime, kad pirkėjai pradėjo anksčiau ruoštis artėjančiam rudeniui ir kur kas labiau planuoja savo pirkinius. Pastebime, kad klientai ieško patrauklesnių kainų, įvairių akcijų ir nuolaidų, tad siekiame atliepti jų poreikius ir stengiamės pasiūlyti gerą kainos bei kokybės santykį. Šiemet turime ypač daug akcijų, – jomis pasinaudojus galima nemažai sutaupyti“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, šiemet pasinaudodami įvairiomis akcijomis ir kitais pasiūlymais pirkėjai apsiperka vidutiniškai 15 proc. pigiau, lyginant su praėjusiais metais.

„Žinoma, kiekvienais metais skiriasi asortimentas ir siūlomi prekių ženklai, tad kainos gali skirtis, be to, esame laisvosios rinkos dalis, kurią taip pat veikia daugybė faktorių. Pastebime, kad labiausiai pigo rašymo priemonės ir įvairūs aksesuarai, užfiksuotas nežymus popieriaus ir sąsiuvinių brangimas. Tam įtaką daro pasaulinė rinka ir pabrangusi mediena“, – nurodo E. Krasauskienė.

Ji pamini ir tai, kad šiemet pačios populiariausios prekės – rašymo ir piešimo priemonės, antroje vietoje – sąsiuviniai.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Kiekvieną dieną geriau“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją