Kas tinka sveikam žmogui, gali visai netikti sergančiam

Valgymą bei tam tikrų produktų derinimą neretai lydi daugybė mitų. Ir nors internete galima rasti patarimų, kuriais vadovaujantis nereikėtų valgant maišyti skirtingų produktų, gydytoja dietologė šiai teorijai visai nepritaria.

„Jei žmogus nesiskundžia jokiomis virškinimo sistemos ligomis ir jo nevargina kažkokios specifinės alergijos, jokio skirtumo, kokie produktai bus valgomi ir maišomi. Tačiau, šiuo metu tikrai nemažai žmonių skundžiasi mano minėtais sveikatos sutrikimais. Tad, kiekvienas žmogus individualiai turėtų atkreipti dėmesį į tai, ką ruošiasi valgyti“, – nurodo pašnekovė.

Anot gydytojos, žmonėms, kurie serga virškinimo sistemos ligomis, nereikėtų valgyti labai riebių patiekalų geriant šaltą vandenį. Tokiu būdu jie gali pakenkti savo virškinimo sistemai, toks derinys gali išprovokuoti net skausmą ar rimtesnius sveikatos sutrikimus.

„Kiekvienas žmogus už save ir savo sveikatą yra atsakingas pats. Ir tai galioja ne tik per šventes“, – pabrėžia E. Gavelienė.

Galima paragauti, o ne sukirsti visą porciją

Gydytoja dietologė įsitikinusi – 12 patiekalų valgymas per Kūčias – labai graži tradicija. Natūralu, kad šios šventės metu ant stalo atsiranda įvairaus maisto.

„Vis tik, ši tradicija šiuo metu įgavo kiek iškreiptą pavidalą. Dažnai tenka stebėti, kuomet stengiamasi visų 12 patiekalų pagaminti po porciją kiekvienam svečiui. Tad, vertėtų neužmiršti, kad žmogaus skrandis ir virškinamasis traktas turi ribas. O tų ribų viršijimas gali būti susijęs su įvairiais negalavimais. Juk persivalgęs žmogus jaučiasi blogai“ – pasakoja pašnekovė.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė nurodo, kad dažnai persivalgymą lydi ne tik fiziniai negalavimai, tačiau ir didžiulis kaltės jausmas, liūdesys. Vis tik, to, anot jos, galima išvengti.

„Patartina patiekalų ruošti tiek, kad kiekvienas svečias jų galėtų paragauti, o ne suvalgyti pilną porciją. Patiekalo skanaudamas vos po keletą kąsnių, neskubėdamas, žmogus pajaus visą skonių gamą ir malonumą, kurį turi teikti maistas. Taip 12 šventinių patiekalų bus siejama su jaukumu, malonia šeimos tradicija, o ne su kalte dėl persivalgymo ar su ligonine dėl gausaus maisto išprovokuoto negalavimo“, – sako gydytoja.

Ji pataria valgant neskubėti. Juk norisi maistu pasimėgauti, tad kiekvieną kąsnį reikėtų kramtyti ramiai, tarp patiekalų skanavimo daryti bent trumpas pertraukėles, jų metu pasivaikščioti.

Sveikiausias – kambario temperatūros vanduo

Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė dalinasi ir dar vienu itin vertingu patarimu. Ji sako, kad atsisėdus prie Kūčių stalo verčiau į lėkštę iš karto įsidėti visų patiekalų po truputėlį ir jais visą vakarą mėgautis jau iš savo lėkštės.

„Tokiu būdu žmogus suvalgys mažiau, nei kiekvieną kartą dėdamasis į lėkštę vis naujo patiekalo. Taip pat, valgant svarbu atsiminti, kad geriausias gėrimas – vanduo. Jis turėtų būti kambario temperatūros. Tad, valgant tikrai nereikėtų bijoti gerti vandens“, – sako pašnekovė.

Riboti ji pataria patiekalus, kurie yra itin riebūs, kepti aliejuje. Verta atsiminti, kad tokie patiekalai – ilgiau virškinami.

„Gaminant patiekalus namuose verta naudoti kokybiškus produktus. Pavyzdžiui, aliejus. Jį reikia pasirinkti tokį, kuris tiks konkrečiam patiekalui. Jei bus ruošiamos salotos, tiks linų sėmenų, moliūgų aliejus, jei patiekalas bus termiškai apdorojamas, geriau rinktis rapsų aliejų. Ypač tyras alyvuogių aliejus tiks abiem atvejais. Svarbu, kad aliejus, kuriame yra kepami tam tikri produktai, nebūtų perkaitinamas ar jau sykį kaitintas, naudojamas keletą kartų. Ta pati saugumo ir maistingumo taisyklė galioja ir renkantis kitus produktus. Reikia būti atsakingiems prieš savo artimuosius ir svečius. Visuomet reikia atsiminti, kad patiekalas turi būti ne tik skanus, tačiau ir saugus“, – pataria gydytoja dietologė.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė pabrėžia, kad šiuo metu itin daug kalbama apie tvarumą bei to svarbą. Tad, ji rekomenduoja kritiškai įvertinti būsimų svečių skaičių ir maisto gaminti tiek, kad jis būtų suvalgomas, o ne išmetamas.

Daugiau dėmesio skiriama tvaresniems pasiūlymams

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad didžiųjų žiemos švenčių laikotarpis – pats intensyviausias metuose. Tad, natūralu, kad jam ruošiamasi iš anksto.

„Kalėdinis asortimentas mūsų prekybos centrų sandėlius jau pasiekė, intensyviai pildomos ir prekybos centrų lentynos. Kaip ir kasmet, pirkėjams siūlome platų, kokybišką ir jų poreikius atitinkantį asortimentą. Atlikome didelį darbą ir suplanavome asortimentą taip, kad pirkėjai lengvai rastų tiek įprastas populiariausias prekes, tiek gurmaniškesniu produktus“, – pasakoja pašnekovė.

Ji nurodo, kad šiemet „Rimi“ prekybos centruose pirkėjai gali rinktis ir iš itin plataus šventinių dekoracijų pasirinkimo.

„Siūlome dirbtines eglutes ir joms skirtus papuošimus, advento vainikus, vidaus ir lauko girliandas, namų tekstilę, indus. Džiugu, mat galime pasiūlyti ir daugiau aplinkai draugiškesnių bei tvaresnių papuošimų iš medžio. Dekoracijų ir papuošimų kainos panašios, kaip pernai, o kai kurios prekės – net pigesnės“, – sako O. Suchočeva.

Tad, anot jos, pirkėjai gali pasirinkti jiems priimtiniausius pasirinkimus iš skirtingų variantų.

Šiuolaikiniai žmonės linkę planuoti

Komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva nurodo, kad stebint pirkėjų elgseną, viena ryškiausių tendencijų – planavimas.

„Šventėms pirkėjai nori pasiruošti iš anksto. Jie laukia specialių akcijų ir gerų pasiūlymų. Žinoma, tokių akcijų metu pigiau įsigyja tiek šventines dekoracijas ar papuošimus, tiek žaislus bei kitas dovanas artimiesiems. Anksčiau pirkėjai linkę įsigyti ir ilgiau negendančius produktus, kurie tinka ir vaišių stalui, ir dovanoms“, – pasakoja pašnekovė.

Pavyzdžiui, pirkėjai, pasak ekspertės, jau dabar apsirūpina kava, riešutais, džiovintais vaisiais, aliejumi, arbata, įvairiais valgomų dovanų rinkiniais, advento kalendoriais.

„Taip pat ir žuvis, paukštiena, įvairi mėsa įsigyjama iš anksto. Žmonės, kurie turi sąlygas namuose, mėsą šventėms tiesiog užsišaldo. Nors įprastai šventėms pirkėjai linkę išleisti daugiau, tačiau sutaupyti ir apsipirkti sumaniau tikrai nevengia nei vienas. Atsižvelgę į tai, visuomet paruošiame teminių akcijų, lojaliems klientams suteikiame ir personalizuotų pasiūlymų“, – teigia ji.

O. Suchočeva sako, kad tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje „Rimi.lt“ pirkėjams jie siūlo atrinktus 700 produktų, kuriuos galima įsigyti bene žemiausia įprasta kaina rinkoje.

„Tai – pirkėjų mylimiausių prekės ženklų gaminiai, o taip pat ir mūsų privačių prekės ženklų produkcija. Tad, sutaupyti ir šventėms pasiruošti be rūpesčių siūlome įvairiais būdais“, – nurodo ekspertė.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Kiekvieną dieną geriau“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją