„Prasidėjus rudeniui dauguma pradeda galvoti, kaip sustiprinti savo ar atžalų imunitetą. Neretai sulaukiu klausimų ir prašymo išduoti to stebuklingo maisto papildo pavadinimą, kuris padės nesirgti. Vis dėlto, galiu nuvilti – toks neegzistuoja. Savo pacientams visada rekomenduoju nepamiršti atlikti profilaktinių kraujo tyrimų. O tik juos objektyviai įvertinus, išsiaiškinti, ko organizmui trūksta. Būtent tuomet ir galima rinktis vitaminus ar mikroelementus. Taip pat imunitetą stiprinti galima ir natūraliomis priemonėmis – propaguojant sveiką mitybą, nepamirštant fizinio aktyvumo, pakankamo vandens suvartojimo, grūdinimosi, bei, žinoma, kokybiško miego“, – teigia sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ gydytoja Vidmantė Vilkė.

Vidmantė Vilkė

Šeimos gydytoja visiems besirūpinantiems savo sveikata rekomenduoja nenuvertinti ir natūralių organizmą stiprinančių priemonių. Ir nors net ir vartojant visiškai natūralias priemones būtinas saikas, ji su skaitytojais dalinasi TOP 5 produktais, kuriuos įtraukus į savo kasdienę mitybą varginančios peršalimo ligos turėtų „aplankyti“ rečiau.

Česnakas – natūralus antibiotikas

Pats pirmasis produktas, kurį giria V. Vilkė – česnakas. Jis – pigus, juo galima gardinti daugelį patiekalų, o ir įsigyti česnakų lengva turbūt kiekvienoje parduotuvėje.

„Česnakas ilgus šimtmečius buvo naudojamas kaip vaistas nuo įvairių ligų. Jo sudėtis yra labai vertinga. Česnakas – puikus antioksidantas, taip pat turintis ir priešmikrobinių, priešgrybelinių, priešparazitinių savybių. Šaltuoju metų sezonu česnakas veikia kaip natūralus antibiotikas ir gali padėti kovoje su peršalimo ligomis“, – pasakoja pašnekovė.

Česnako skiltelių kišimas į nosį

Medikė rekomenduoja šią daržovę vartoti pajutus pirmuosius peršalimo simptomus. Taip gali būti užkirstas kelias nemalonios ligos vystymuisi.

„Vis dėlto, per dieną nereikėtų suvalgyti daugiau nei 1–2 skiltelių. Jei česnako padauginsite, tikėtina, bus sudirgintas skrandis. Svarbu ir tai, kad negalintys vartoti česnako žmonės neturėtų nusiminti – šiais laikais gausu natūralių jo alternatyvų. Pavyzdžiui, galima vartoti džiovintą česnaką. Taip pat galima rinktis česnaką maisto papildų pavidalu, česnakų aliejų“, – itin vertinga informacija dalinasi ji.

V. Vilkė teigia, kad įprastai česnakas vartojamas smulkintas. Vis dėlto, siekiant, kad atsiskleistų visos jo gerosios savybės, rekomenduojama prieš valgant leisti jam 10 minučių pastovėti.

Imbieras – nepamainomas antioksidantas

Didžiųjų prekybos centrų atstovų paklausus, kokiu metų laiku suintensyvėja imbierų pardavimai, tikėtina, išgirstumėme rudens ir žiemos pavadinimus. O ir kalbinama medikė imbierui negaili gerų žodžių.

„Dar viena puikiai visiems žinoma organizmo stiprinimo priemonė – imbieras. Tai – vienas dažniausiai vartojamų natūralių antioksidantų, puikiai prisidedantis prie imuniteto stiprinimo. Puiku ir tai, kad jį galima vartoti šviežią, džiovintą, smulkintą, net šaldytą. Tyrimų duomenimis, per dieną vidutiniškai galima suvartoti 4 g imbiero“, – pasakoja gydytoja.


Vis tik, medikė įspėja – imbierą atsargiai reikėtų vartoti žmonėms, kurie turi padidėjusį skrandžio rūgštingumą. Jo aštrumas gali sudirginti virškinimo traktą.

Imbieras taip pat turi kraują skystinančių savybių, todėl yra netinkamas žmonėms, kurie vartoja kraują skystinančius medikamentus. Nereikėtų jo rinktis ir žmonėms, kuriems diagnozuoti kraujo krešėjimo sutrikimai“, – nurodo pašnekovė.

V. Vilkė imbierą atsargiai pataria vartoti ir besilaukiančioms moterims. Ir nors jo tikrai nereikėtų padauginti, imbieras nėščiosioms gali būti ir naudingas – jo dėka įmanoma kovoti ne tik su peršalimo simptomais, tačiau ir pykinimu bei vėmimu.

Citrina išsiskiria priešuždegiminiu poveikiu

Be anksčiau paminėtų produktų šeimos gydytoja išskiria ir citriną. Šis vaisius, anot jos, dėka sudėtyje esančio vitamino C, turi galingą priešuždegiminį bei antioksidacinį poveikį.

Citrinose gausu organizmui reikalingų mikroelementų bei mineralų – kalio, kalcio, magnio, vario. Taip pat šiame vaisiuje yra B grupės vitaminų, vitaminų A, E. Citrinos sudėtyje esantys flavonoidai taip pat pasižymi antioksidaciniu bei priešuždegiminiu poveikiu ir veikia kaip imuninės sistemos moduliatorius“, – pasakoja medikė.

Pasak jos, vartojant šį vaisių reguliariai, galima apsisaugoti nuo infekcinių ligų bei stiprinti organizmą.

Citrinos žievelės

„Citrina vartojama įvairiais būdais – išspaudus jos sultis ir jas sumaišius su vandeniu, gaminant arbatą, džiovinant supjaustytas citrinos riekeles, smulkinant ir vartojant citriną kartu su imbieru, medumi ar česnaku“, – sako pašnekovė.

Vis tik, ji pataria nepersistengti ir citrinas vartoti saikingai. Per dideli kiekiai šio vaisiaus gali sukelti pykinimą, padidinti skrandžio rūgštingumą, pažeisti net burnos gleivinę.

Šaltalankiai skatina taip reikalingą ląstelių atsinaujinimą

Dar viena natūrali gamtos dovana, anot V. Vilkės – šaltalankiai. O juk šiuo metu ir prasidėjęs šaltalankių derliaus sezonas.

„Šiose uogose gausu vitaminų C, E, K, B. Taip pat nemažai flavonoidų bei kitų naudingų medžiagų. Turėdamos antioksidacinių savybių, šaltalankiuose esančios medžiagos saugo nuo laisvųjų radikalų, skatina ląstelių atsinaujinimą, taip pat didina organizmo atsparumą“, – vardija ji.

Medikė sako, kad įprastai iš šių uogų spaudžiamos sultys, verdamos uogienės, spaudžiamas aliejus. Vis dėlto, daugiausia naudos bus vartojant šaltalankius šviežius.

„Pats paprasčiausias šaltalankių vartojimas – ruošiant gardžią arbatą, pagardintą medumi. Per dieną patariama išgerti puodelį tokios arbatos. Dideli tokio gėrimo kiekiai gali pakelti arterinį kraujo spaudimą“, – pasakoja šeimos gydytoja.

Šaltalankiai

Jei norisi pastiprinti vaikų organizmą, V. Vilkė pataria išbandyti šaltalankius naudojant kaip pagrindinį ingredientą gaminant naminius, natūralius ir vitaminais praturtintus guminukus.

Salierai – tikra vitaminų „bomba“

Penketuką natūralių priemonių, padedančių kovoti su imuniteto susilpnėjimu, V. Vilkė „uždaro“ pasakodama apie dar vieną natūralų flavonoidą – salierus.

„Jų sudėtyje taip pat gausu vitaminų bei mineralų, taip pat – eterinių aliejų. Pastarieji pasižymi antioksidaciniu, piešuždegiminiu, antibakteriniu poveikiu. Šią daržovę galima naudoti verdant sriubas, gaminant troškinius, salotas. Ji puikiai tinka valgyti ir viena“, – teigia pašnekovė.


Gydytoja salierų nerekomenduoja valgyti nėštumo metu bei žindant, sergant virškinamojo trakto ligomis, pavyzdžiui – opalige. Salierų atsisakyti verčiau ir tada, jei žmogų vargina skrandžio rūgštingumas, pasireiškia alergija ar kankina inkstų akmenligė.

Dažna šaltojo metų sezono prastos savijautos priežastis – vitamino D trūkumas

Stiprinti organizmą natūraliais būdais – net labai sveikintina. Vis dėlto, V. Vilkė primena, kad prasidėjus rudeniui svarbu nepamiršti vartoti ir vitamino D3. Juk pakankamai jo gauti drauge su saulės spinduliais mūsų šalies gyventojams nebepavyksta.

„Svarbu nepamiršti propaguoti sveiką gyvenimo būdą – daug laiko praleisti gryname ore, grūdintis, būti fiziškai aktyviam, susireguliuoti darbo bei poilsio rėžimą. Net ir šaltuoju metų sezonu svarbu suvartoti pakankamai skysčių bei skirti laiko pilnavertei mitybai“, – patarimus vardija pašnekovė.

Imunitetas

Vis dėlto, susidūrus su sveikatos sutrikimais dažnu atveju geriau pasitarti su medikais. Anot gydytojos, jei prasidėjo dažnos infekcijos, nuolatos jaučiamas nuovargis, vargina virškinamojo trakto problemos – viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pykinimas – nieko nelaukus patartina kreiptis į medikus. Apetito stoka, nemiga, ilgas žaizdų gijimas taip pat gali būti ženklai apie labai nusilpusį imunitetą ar užklupusią ligą.

Rudenį pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria ir imunitetą stiprinantys produktai

Rimi Lietuvos“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, kad daržovių pardavimai atšalus orams tikrai padidėja. Dažniausiai pirkinių krepšeliuose atsiranda daugiau daržovių, vaisių ir uogų, kai baigiasi savų užsiaugintų gėrybių derlius.

„Taip pat prasidėjus vėsesniems orams padidėja skirtingų daržovių ir vaisių paklausa. Galima būtų išskirti, kad, išties, citrinas pradeda pirkti daugiau būtent rudenį ir žiemą. Didesni citrinų pardavimai stebimi nuo lapkričio iki gegužės mėnesio“, – pasakoja ji.

Eglė Krasauskienė

Taip pat, anot jos, nuo spalio mėnesio daugiau parduodama ir česnakų, imbierų, salierų šaknų. Rudenį ir žiemą paklausa šiems produktams didesnė, nei vasarą. E. Krasauskienė pastebi, kad šių sveikatinimosi produktų pardavimai kai kur išauga net iki 70 proc.

„Taip pat pastebime, kad žmonės jautrūs kainai. Jie ieško įvairių akcijų, pasiūlymų. Pastebime, kad daržovių ir vaisių pardavimai išauga būtent akcijų metu. Todėl atliepiame šį pirkėjų poreikį įsigyti sveikatai palankių produktų pigiau ir kiekvieną savaitę siūlome „Savaitės penketuką“, kuriame galima rasti 5 vaisius ir daržoves už itin patrauklią kainą“, – naudinga informacija dalinasi „Rimi Lietuvos“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė.