Vienas iš tradicinių patiekalų, kurį galima išvysti bene ant kiekvieno mūsų tautiečio stalo – jaučio ar kiaulės liežuvis. Jį galima paruošti įvairiai, gardinti skirtingais garnyrais.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė nurodo, kad liežuvis turi tiek palankių, tiek nelabai palankių sveikatai savybių. Vis tik, ji įsitikinusi – tikrai nieko nenutiks, jei šiuo mėgstamu patiekalu pasimėgausite per didžiąsias metų šventes.

Jautienos ir kiaulienos liežuvis – kuris vertingesnis?

Sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. E. Gavelienė paaiškina, kad liežuvis – tam tikra mėsos rūšis. Šis gyvūninės kilmės produktas, anot jos, turi tiek pliusų, tiek minusų.

„Lyginant su kitomis mėsos dalimis, liežuvyje esančių kalorijų kiekis nėra didelis. Taip pat būtina paminėti ir tai, kad liežuvis turtingas gyvūninės kilmės baltymais, kurių sudėtyje yra visų būtinųjų amino rūgščių, be to, šie baltymai lengvai virškinami ir gerai įsisavinami“, – pasakoja pašnekovė.

Anot jos, liežuvis turi B grupės vitaminų, kurie taip pat yra būtini kiekvienam žmogui. Jie prisideda prie tinkamos nervų, imuninės, širdies ir kraujagyslių sistemų veiklos. Liežuvyje yra ir mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalio, geležies.

„Tai – mėsos rūšis, kuri, lyginant su riebesnėmis mėsos rūšimis, yra greičiau suvirškinama“, – nurodo dietologė.

Vis tik, paklausta, jaučio ar kiaulės liežuvį geriau rinktis, dr. E. Gavelienė teigia, kad nėra beveik jokio skirtumo. Galima pamanyti, kad jautienos liežuvis yra žymiai sveikesnis, tačiau, anot gydytojos, jis tik kiek liesesnis, o naudingųjų medžiagų jame nėra daugiau.

Piktnaudžiauti nereikia: šalia liežuvio lėkštėje turėtų atsirasti ir daržovės

Dietologė sako, kad nereikia pamiršti, kad liežuvis priskiriamas subproduktų kategorijai. Didžioji dauguma subproduktų, tame tarpe ir liežuvis, turi daug cholesterolio. Dėl šios priežasties gydytoja rekomenduoja liežuvį valgyti retai. Lai ir lieka jis šventinis patiekalas, kuriuo pasigardžiuojama retai.

„Liežuvyje esantis cholesterolio kiekis yra didelis. Su 100 g liežuvio gauname net 50 procentų dienos cholesterolio normos. Na, o juk 100 gramų – užkandžio dydžio gabalėlis. Tad, šis mėsos produktas ir turėtų atsirasti ant stalo per šventes, tačiau tikrai ne kasdien“, – pabrėžia pašnekovė.

Na, o šventėms suplanavus patiekti liežuvį, galima pasistengti, kad patiekalas būtų daugiau naudingas, nei problemiškas sveikatai. Pagerinti šį patiekalą įmanoma atsižvelgiant į tai, kas lėkštėje atsiduria šalia jo.

„Kiekvieną patiekalą galima padaryti labiau palankų sveikatai arba atvirkščiai. Tad, aš rekomenduočiau liežuvį patiekti kaip daržovių salotų dalį arba šalia jo valgyti atskirai patiektas daržoves. Toks pasirinkimas bus žymiai naudingesnis sveikatai“, – pasakoja ji.

Sveikatai nepalanku, anot pašnekovės, patiekti liežuvį su riebiais padažais, tame tarpe, gausiu majonezo kiekiu. Jei, vis tik, nutarta naudoti majonezą, gydytoja dietologė pataria nepatingėti pasigaminti naminį padažą, taip bus sumažinta nereikalingų sveikatai maisto komponentų.

Sveikatai visada palankesnis šviežias produktas

Sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. E. Gavelienė sako, kad kiekvienas gaminti mėgstantis žmogus turi savų būdų ir tam tikrų gudrybių, kaip liežuvį gaminti.

„Labiausiai paplitęs liežuvio patiekimas – jį išvirus valgyti supjaustytą griežinėliais. Tačiau galima ruošti ir įvairius troškinius su liežuviu, jį kepti. Patarčiau nebijoti eksperimentuoti ir išbandyti įvairiausius receptus“, – sako pašnekovė.

Gydytoja teigia, kad sveikiausias ir sveikatai palankiausias visada bus šviežias produktas. Tad ji rekomenduoja, esant galimybei, ruošti liežuvį namuose, o ne įsigyti pusgaminį.

Lietuviai šventėms ruoštis jau pradėjo

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad didžiosios metų šventės lietuviams asocijuojasi su galimybe gražiausią laiką sutikti su šeima. Žinoma, jaukumą sukuria ir tradiciniais patiekalais nuklotas vaišių stalas.

„Per šventes neretai nėra apsiribojama dvylika patiekalų. Tiek per Kūčias, tiek per Kalėdas lietuviai skanauja įvairius žuvies patiekalus, valgo tradicines mišraines, išbando egzotiškus patiekalus, žinoma, gamina ir desertus. Lietuviai šventėms ruošiasi jau nuo gruodžio mėnesio pradžios: iš anksto planuoja būsimas vaišes bei tai, kokių ingredientų prireiks suplanuotiems patiekalams pasigaminti“, – pasakoja O. Suchočeva.

Anot jos, ant Kalėdų stalo pirkėjai neretai deda keptą duoną, paukštieną, įdarytas vištas, baltą mišrainę, šaltieną, įvairius mėsos patiekalus ir pyragus.

„Šių patiekalų pardavimai šventiniu laikotarpiu visuomet būna itin aukšti. Tačiau, verta paminėti, kad sudėtingesnius ir ilgiau ruošiamus patiekalus lietuviai dažnai renkasi jau pagamintus“, – sako pašnekovė.

Anot jos, pirkėjai linkę planuoti šventinius patiekalus, mat siekia pasiruošti Kūčioms bei Kalėdoms iš anksto.

„Jie laukia specialių akcijų ir gerų pasiūlymų. Jų metu pigiau įsigyja tiek šventines dekoracijas ar puošimas, tiek žaislus bei kitas dovanas artimiesiems, tiek ilgiau negendančius produktus, kurie tinka ir vaišių stalui, ir dovanoms“, – nurodo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė.

Visame pasaulyje vertinamą liežuvį per šias šventes pasigaminti tikrai verta. Išbandę šiuos receptus įsitikinsite, kad liežuvį pagaminti gali būti labai paprasta, o jo skonis sužavės visus šeimos narius.

Šventiškas jautienos liežuvis, kuriam tikrai nepavyks atsispirti

Ingredientai:

800 g jautienos liežuvio;

1 a. š. pipirų;

2 vnt. lauro lapų;

1 a. š. druskos;

Žiupsnelis cukraus;

Padažui:

Stiklinės graikiško jogurto;

Žiupsnelio krapų;

Žiupsnelio druskos;

Skiltelės česnako.

Gaminimo eiga:

Nuplaukite liežuvį ir įtrinkite jį smulkintais laurų lapais, maltais pipirais, druska ir cukrumi.

Marinuotą liežuvį laikykite per naktį šaldytuve. Kitą dieną jį virkite 2–3 valandas verdančiame vandenyje.

Išvirusį liežuvį panardinkite šaltame vandenyje, kiek palaikius jį nulupkite. Atvėsusį liežuvį supjaustykite plonomis riekelėmis.

Patiekalą skanaukite su graikiško jogurto padažu. O jį pasigaminti – itin paprasta. Sumaišykite jogurtą su druska, krapais, išspauskite česnako skiltelę. Skanaus!

Labai gardžios liežuvio salotos

Ingredientai:

300 g virto kiaulės liežuvio;

2 vnt. raugintų agurkų;

2 puodelių konservuotų žirnelių;

1 vnt. svogūno;

Žiupsnelio pipirų;

4 v. š. graikiško jogurto.

Gaminimo eiga:

Susmulkinkite virtą liežuvį, svogūną, agurkus. Viską sumaišykite su konservuotais žirneliais, pagardinkite pipirais. Įmaišykite graikišką jogurtą. Skanaus!

Gvazdikėlių skonio jautienos liežuvis

Ingredientai:

1 vnt. jautienos liežuvio;

80 g druskos;

3 v. š. cukraus;

2 cinamono lazdelių;

1 v. š. malto imbiero;

2 a. š. garstyčių miltelių;

1 v. š. juodųjų pipirų žirneliais;

1 v. š. muskatų;

5 vnt. žvaigždinių anyžių;

10 gvazdikėlių;

1 svogūno;

3 Chalapos paprikų.

Gaminimo eiga:

Visus prieskonius, išskyrus gvazdikėlius, sumaišykite 1 litre šilto vandens.

Druskai ir cukrui ištirpus, įpilkite 1 litrą šalto vandens, įdėkite jautienos liežuvį, uždenkite. Svarbu, kad marinatas visiškai apsemtų liežuvį. Pastatykite šaltai marinuotis dvi dienas.

Į puodą įdėkite marinuotą liežuvį, suberkite susmulkintą svogūną, Chalapos papriką ir gvazdikėlius, įpilkite vandens tiek, kad apsemtų liežuvį. Virkite 2 valandas, kol liežuvis suminkštės. Stebėkite, kad virimo metu liežuvis būtų visąlaik apsemtas.

Išvirtą liežuvį išimkite iš vandens, nulupkite ir dar kartą įdėkite į puodą su vandeniu, kuriame virė. Palaikykite keletą minučių. Išimkite, atvėsinkite ir patiekite svečiams. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Kiekvieną dieną geriau“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją