Žuvies nauda – didžiulė: valgyti vertėtų net keletą kartų per savaitę

Turbūt tikrai nenustebsite išgirdę, kad žuvis yra rekomenduotina visiems sveikai besimaitinantiems žmonėms, kurie nesiskundžia kažkokiais specifiniais sveikatos sutrikimais.

„Įdomu tai, kad patariama į savo kasdienį maisto racioną įtraukti tiek liesą, tiek riebią žuvį. Apskaičiuota, kad žmogus turėtų žuvies valgyti maždaug 2–3 kartus per savaitę, porcijoje turėtų būti apie 100–150 g žuvies. Tokiu būdu bus gaunamos visos reikalingos žuvies naudos“, – pasakoja gydytoja.

Pašnekovė nurodo, kad žuvis išties yra labai vertinga. Riebioje žuvyje yra itin daug Omega–3 riebalų rūgščių. Tokia žuvis yra labai svarbi mažinant lėtinių ligų riziką, o taip pat prisideda ir prie cholesterolio mažinimo. Riebioje žuvyje taip pat nemažai ir fosforo, visaverčių baltymų.

„Įrodyta, kad žmonės, kurie žuvį valgo rekomenduotinais kiekiais, rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu, cukriniu diabetu“, – vardija specialistė.

E. Gavelienė teigia, kad žmogaus gyvenimo trukmė statistiškai ilgėja. Tad, natūralu, kad vis daugiau žmonių kenčia nuo senyvame amžiuje užklumpančių ligų – demencijos, depresijos, Alzheimerio ligos. Vis tik, gydytoja sako, kad šiuolaikinis mokslas įrodo, kad keletą kartų per savaitę valgoma žuvis prisideda prie tokių susirgimų mažinimo. Pašnekovė pabrėžia ir tai, kad žuvis – puikus vitamino D šaltinis. Joje gausu ir seleno, o jis – itin naudingas mikroelementas.

Rinktis reikėtų atidžiai: svarbu atkreipti dėmesį į žuvies pakuotės etiketes

Vis dėlto, gydytoja dietologė sako, kad šiais laikais galima apie žuvį išgirsti ir nemažai neigiamų nuomonių.

„Pavyzdžiui, dalis žmonių atsisako žuvies vartojimo, mat kažkur perskaito, kad ji yra užteršta, joje daug sunkiųjų metalų ir kitų kenksmingų medžiagų. Manoma, kad valgant žuvį visos šios medžiagos patenka ir į žmogaus organizmą. Vis tik, svarbu suprasti, kad mano paminėtas naudingas žuvies kiekis bei vartojimo periodiškumas grėsmės nekelia“, – nurodo pašnekovė.

Specialistė teigia, kad žuvį reikia mokėti išsirinkti. Norint, kad joje būtų kuo mažiau sveikatai kenksmingų medžiagų, svarbu atkreipti dėmesį į jos ženklinimą.

„Vienas jų nurodo, ar žuvis auginta tvariai ir saugiai. Tai – melsvas ženkliukas, kuris pažymi, jog žuvis yra saugi vartoti. Sąmoningas žmogus turėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad šiuo metu pasaulyje sparčiai mažėja tam tikrų žuvies rūšių. Tad, saugant ne tik savo sveikatą, bet ir planetą, reikėtų vengti vartoti tam tikrų žuvies rūšių, kurioms gresia išnykimas“, – pasakoja gydytoja.

Ji įsitikinusi – kokybiška ir tvariai auginta žuvis žmogaus organizmui duos tik naudas ir tikrai nepakenks. Tad, visai atsisakyti žuvies, jei žmogus nesiskundžia kažkokiais specifiniais negalavimais, pavyzdžiui, alergija žuviai, tikrai nereikėtų.

Naudinga tiek silkė, tiek lašiša: vis tik, ryklio geriau nevalgyti

Besirenkant žuvį švenčių stalui dr. E. Gavelienė pataria pirkti tai, ką šeima mėgsta. Beveik visos žuvys yra naudingos. Vis dėlto, gydytoja nerekomenduoja susižavėti egzotiškomis žuvimis, pavyzdžiui – rykliu, kardžuve. Tokios žuvys yra gali būti užterštos gyvsidabriu bei kitais sunkiaisiais metalais.

„Pavyzdžiui, silkė yra labai naudinga žuvis. Tik ją vertėtų valgyti prieš tai pamirkius vandenyje, taip sumažinant druskos kiekį. Taip pat naudingos ir gėlųjų vandenų žuvys, pavyzdžiui – sterkas, ešerys, lydeka. Na, o jei norisi gauti kuo daugiau Omega–3 riebalų rūgščių, galima rinktis lašišą, upėtakį, šamą“, – vardija pašnekovė.

Anot jos, žymiai svarbiau, kaip ta žuvis bus paruošta. Geriau jos nevolioti miltuose ar džiūvėsėliuose, nekepti aliejuje, o jei kepama – nenaudoti jau panaudoto aliejaus. Taip pat galima prie žuvies itin mėgstamus majonezo padažus keisti sveikesnėmis alternatyvomis – graikišku jogurtu, kokybišku alyvuogių aliejumi.

Jei norisi rinktis šaldytą žuvį: labai svarbu, kur tokią perkate

Dietologė sako, kad maistingiausia visada bus šviežia žuvis. Tačiau nereikia kategoriškai atsisakyti ir šaldytos žuvies. Joje taip pat išlieka naudingosios maistinės savybės.

„Vis tik, kalbant apie šaldytą žuvį yra tam tikrų niuansų. Perkant tokią žuvį reikėtų pasirinkti atsakingą jos tiekėją, kad ji nebūtų užšaldyta ir atšildyta kelis kartus. Kelis kartus šaldant ir atšildant žuvį, joje ne tik mažėja maistinių medžiagų, tačiau gali atsirasti ir kenksmingų mikroorganizmų“, – įsitikinusi gydytoja.

Tačiau, jei žuvį pavyko nusipirkti iš patikimo tiekėjo, svarbu žinoti, kaip ją reikia atšildyti.

„Žuvis turi būti atšildoma ne vandenyje, geriausia atšildyti šaldytuve, neišėmus iš pakuotės. Taip pat būtina žinoti, kad vieną kartą atšildžius žuvį, jos pakartotinai užšaldyti nebegalima“, – sako pašnekovė.

Tinkamai atšildytoje žuvyje išlieka riebaluose tirpūs vitaminai, mineralinės medžiagos bei baltymai.

Svarbu pirkti tiek, kiek pavyks suvalgyti

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad perkant šaldytą žuvį svarbu apžiūrėti, ar ant pakuotės nėra ledo kristalų, šerkšno ar skysčių. Perkant anksčiau užšaldytą žuvį, reikėtų įsitikinti, kad ji sandariai uždaryta arba supakuota vakuume. Pakuotės etiketėje turi būti nurodyta, kur žuvis buvo sugauta.

„Mes vadovaujamės tvarios žuvininkystės principais ir neprekiaujame žuvimi ar jūsų gėrybėmis, kurios Pasaulio gamtos fondo žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai. Pirkėjams rekomenduojame renkantis žuvį atkreipti dėmesį į jos spalvą bei kvapą. Vis tik, svarbu įvertinti tai, kad žuvis greitai genda, tad, tarkim išvalytą lašišą su kaulais šaldytuve galima laikyti ne ilgiau nei 2–3 dienas“, – patarimais dalinasi pašnekovė.

Anot jos, jau dabar galima pradėti planuoti patiekalus šventėms, naudotis akcijomis bei susipirkti ilgiau galiojančius produktus, kurių prireiks patiekalų gamybai.

Viena pačių populiariausių – silkė pataluose

Komercijos operacijų vadovė pasakoja, kad dėl greito gyvenimo tempo pirkėjai prieš šventes vis mažiau laiko gali skirti Kūčių ar Kalėdų stalo patiekalų ruošimui. Tad, žmonės vis dažniau renkasi jau pagamintas ar bent išdarinėtas žuvis.

„Pavyzdžiui, pirkėjai labai mėgsta „Rimi“ kulinarijos asortimente esančias skirtingų rūšių salotas su silke. Jiems patinka silkė su svogūnais ir grybais, silkė pataluose, sluoksniuotos silkių salotos“, – pasakoja ji.

Pasak ekspertės, visų laikų populiariausia – silkė pataluose, kurios receptas nekinta metai iš metų, mat ją pirkėjai labai mėgsta.

„Žmonės, kurie silkę ruošia namuose, dažniausiai turi mėgstamą, iš kartos į kartą keliaujantį receptą. Jam rekomenduojame rinktis neišdarinėtą Atlantinę silkę iš sūrimo, kuri bus natūralesnė, be papildomų priedų ir aliejaus. Išdarinėjus kaulus, galima rinktis kuo įvairesnius pagardus. Kadangi silkė – riebi žuvis, svarbu rinktis mažiau kaloringus jos priedus. Vis tik, jei silkę gaminate su majonezu, jį vertėtų sumaišyti su natūraliu jogurtu. Taip pat labai tinka įvairūs aliejiniai padažai su garstyčiomis, medumi“, – pasakoja specialistė.

Prie žuvies ji pataria rinktis keptas ar virtas daržoves, grybus, džiovintus vaisius, riešutus, sėklas, kiaušinius, duonos skrebučius.

O jei dar nežinote, kokią žuvį patieksite ant šiųmečio šventinio stalo, štai jums keletas patikimų, išbandytų ir itin gardžių idėjų:

Gardžioji silkė pataluose

Jums reikės:

3 vnt. vidutinio dydžio bulvių;

2 vnt. morkų;

2 vnt. vidutinio dydžio burokėlių;

200 g silkių filė;

250 g majonezo;

4 vnt. virtų kiaušinių;

1 vnt. svogūno.

Gaminimo eiga:

Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Bulves, morkas ir burokėlius išvirkite, atvėsinkite ir nulupkite.

Nuluptas daržoves sutarkuokite stambia tarka.

Silkę supjaustykite nedideliais kubeliais. Sluoksniuokite silkę: į dubenį įdėkite sluoksnį bulvių, sluoksnį silkės bei svogūnų ir aptepkite plonu sluoksniu majonezo. Toliau dėkite sluoksnį kiaušinių, sluoksnį morkų ir sluoksnį burokėlių. Vėl aptepkite majonezu.

Paruoštą silkę pataluose šaldytuve laikykite bent porą valandų, o dar geriau – per naktį. Žuvis per tą laiką prisisotins įvairiausių skonių. Skanaus!

Klasikinė ir labai gardi žuvienė

Jums reikės:

500 g šviežio karšio;

2 vnt. morkų;

6 vnt. bulvių

1 vnt svogūno;

200 ml grietinės;

2 v. š. miltų;

3 vnt lauro lapų;

0,5 a. š. druskos;

Žiupsnelis pipirų.

Gaminimo eiga:

Supjaustykite bulves kubeliais, morkas sutarkuokite stambia tarka. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite keptuvėje, įkaitintame aliejuje.

Žuvį supjaustykite stambesniais gabalėliais.

Visus ingredientus sudėkite į verdantį vandenį, suberkite prieskonius ir virkite 20 minučių. Prieš pat baigiant virti, supilkite grietinę, prieš tai sumaišę ją su miltais.

Rūkytos žuvies užtepėlė

Jums reikės:

200 g mėgstamos rūkytos žuvies;

2 vnt. virtų kiaušinių;

100 g džiovintų grybų;

1 vnt. svogūno;

3 v. š. majonezo;

1 a. š. grūdėtų garstyčių;

2 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių;

2 v. š. aliejaus;

Žiupsnelio druskos;

Žiupsnelio pipirų.

Gaminimo eiga:

Susmulkinkite svogūną, jį apkepkite keptuvėje, įkaitintame aliejuje. Užmerkite džiovintus grybus vandenyje ir šiek tiek palaikykite, kad jie suminkštėtų.

Rūkytą žuvį atskirkite nuo kaulų. Žuvį, kepintus grybus, smulkintus kiaušinius, majonezą, garstyčias, citrinos sultis bei prieskonius sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.

Užtepėlę tepkite ant duonos ar trapučių. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Kiekvieną dieną geriau“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją