Šventės metu dominuoja ne tik dvisluoksniai moliūgų sūrio pyragai ar moliūginės latės kavos, o ruošiant vakarienę galima išsisukti ir nenaudojant kalakuto.

Pirmas žingsnis: moliūgų sriuba

Vakarienę siūloma pradėti kūną šildančia tiršta moliūgų sriuba su traškiu „crostini“. Ištirpdykite du valgomuosius šaukštus nesūdyto sviesto. Į gautą skystį suberkite vieną smulkiai pjaustytą svogūną (vidutinio dydžio), dvi smulkintas česnako skilteles ir vieną arbatinį šaukštelį druskos. Šią masę nedideliame puode virkite apie 5 minutes, vis reguliariai pamaišydami.

Moliūgai
Į puodą dėkite maistiniu siūlu surištą rozmariną ir šalaviją (kad vėliau būtų patogu išimti). Suberkite apie kilogramą smulkiai pjaustyto moliūgo (tinka tiek žalias, tiek oranžinis) gabalėlių, pusę kilogramo kubeliais pjaustytų bulvių (originaliai siūloma Yukon Gold rūšis). Viską apliekite trimis puodeliais naminio ar pirktinio vištienos sultinio bei dviem puodeliais vandens. Jei masė per tiršta, pilkite dar.

Vis pamaišydami leiskite šiai masei užvirti ir virkite tol, kol daržovės galutinai suminkštės. Jei daržoves supjaustėte smulkiai, gali pakakti ir 15-os minučių. Išimkite žolelių ryšulėlį ir leiskite būsimai sriubai natūraliai atvėsti.

Keliomis porcijomis sutirštėjusią masę sutrinkite maišytuve, savo nuožiūra vis užpildami šiek tiek sultinio ar vandens. Paskaninkite druska ir pipirais.

Tiekite su „crostini“, kurį lengvai pasigaminsite iš prancūziško batoto, žolelių. Smulkų receptą galite rasti čia.

Jei viską atlikote teisingai, Jūsų sriuba atrodys taip.

Antras žingsnis: moliūgų ir ryžių apkepas

Leiskite skrandžiui atsipūsti nuo mėsinių patiekalų ir palepinkite save sveiku bei skaniu rudeninio moliūgo ir ryžių apkepu. Patiekalui sugaišite tik pusvalandį.

Jūsų nuožiūra parinktą vidutinį moliūgą (iki 0,5 kg) sutarkuokite stambia trintuve. Išvirkite 100 g ryžių. Tada 100 g sviesto išsukite su 100 g cukraus ir trijų kiaušinių tryniais. Gautą masę sumaišykite su virtais ryžiais ir tarkuotu moliūgu, sudėkite išplaktus 3 kiaušinių baltymus, pagardinkite viską cinamonu. Prieš baigiant patariama įmaišyti ir saują pasirinktų riešutų. Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Paskutinis žingsnis: nealkoholinis mėtinės arbatos punšas

Arbatos punšas
Į asotį įdėkite 2-4 pasirinktos arbatos pakelius, įmeskite saują mėtos lapelių. Užpilkite tai trimis puodeliais virinto (ne verdančio) vandens ir palaikykite 5-10 minučių. Išėmę lapelius ir arbatos maišelius įberkite keletą šaukštų rudojo cukraus (pagal skonį) ir leiskite jam ištirpti. Į kiek atvėsusį gėrimą įpilkite puodelį apelsinų sulčių bei 1/4 puodelio citrinos sulčių (geriausiai, žinoma, natūralių, neseniai išspaustų).

Galiausiai supilkite litrą ledinio vandens, sumeskite ledo kubelių, o papuošimui tiekite su citrinos bei apelsino griežinėliais.

Kadangi punšas nežadina apetito, įprastai jis nepatiekiamas aperityvui, o paliekamas maisto pabaigai arba tiekiamas kartu su desertu.



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)