Šiemet atliktas IKEA tyrimas apie Kalėdas rodo, kad 44 proc. apklaustųjų per šventinį laikotarpį niekada arba beveik niekada neranda laiko sau, o trečdalis šalies gyventojų šiuo metų laiku ant savo pečių turi visas atsakomybes: namų tvarkymą ir dekoravimą, maisto supirkimą ir gaminimą, rūpinimąsi dovanomis, teigiama pranešime spaudai.

Psichologas: laikas sau nėra egoizmas

Psichologas Paulius Rakštikas sako, kad mūsų visuomenėje vis dar gaji nuomonė, kad laikas sau – tai egoizmo forma. „Šventinis laikotarpis irgi dažnai yra apie kitus: dovanas kitiems, šventinės nuotaikos kūrimą kažkam, pasirūpinimą ir galvojimą apie visus ir tik jei liks laiko – apie save. Tačiau pagalvokite, kokį save norite pasiūlyti savo patiems brangiausiems? Demonstratyviai lekiantį ir nuvargusį? O gal ramų ir tuo pačiu gyvybingą? Galbūt tokia motyvacija pagelbės prioretizuoti ir rūpestį savimi“, – klausimus kelia psichologas.

Remiantis apklausa, su partneriu ar šeima kalėdinio pasiruošimo darbais dalinasi tik kas antras gyventojas, o daugiau nei trečdalis sako viską darantis vienas: tvarkosi, ruošia maistą, dekoruoja namus ir rūpinasi dovanomis. Psichologas sako, kad nereikėtų bijoti paprašyti artimųjų prisidėti prie ruošos, net jei iš pradžių tą padaryti atrodys nelengva.

„Kai kurie žmonės prisiima tiek atsakomybių, kad vos gali aprėpti. Dar liūdniau: palaipsniui jos tarsi tampa norma tiek mums patiems, tiek mūsų aplinkai. Vėliau atsiranda baimė keistis, kelti šiuos klausimus. Daliai žmonių – prisiimtos atsakomybės leidžia jaustis saugiau, labiau kontroliuoti situaciją. Vis tik, pasidalinus namų dekoravimu, tvarkymu, maisto gaminimu ar kitais pasiruošimo darbais su šeimos nariais, galutinis rezultatas gal ir nebus idealus, bet tai gal atneš kitų pliusų: sukurs bendrystės, atsipalaidavimo ir buities lengvumo jausmus“, – sako P. Rakštikas.

Kalėdinį tvarkymasis rekomenduoja pradėti jau dabar

Minėta kalėdinė apklausa atskleidžia, kad kas trečias Lietuvos gyventojas prieš Kalėdas paprastai atlieka generalinį namų tvarkymą. Interjero dizainerė dalijasi gudrybėmis ir pataria, kaip nepalikti visų užduočių paskutinei minutei, kad galėtume ramiai mėgautis Kalėdų laukimu jaukesniuose namuose.

„Išeitis – suskaidyti namų tvarkymo darbus į atskirus etapus ir paskirstyti juos per savaitę, kelias savaites ar net mėnesį. Gali atrodyti neįveikiama išvalyti visus virtuvės stalčius ir lentynas, bet jei suplanuosite valyti tik vieną iš jų ir tam skirsite vakarą ar savaitgalį – jau atrodys įgyvendinama. Taip generaliniam tvarkymui skirsime pusvalandį, o ne visą savaitgalį, o jeigu pradėsite dabar, greičiausiai prieš šventes turėsite daugiau laiko sau ir šventinei nuotaikai“, – pranešime spaudai pataria IKEA interjero dizainerė Eimantė Nemanė.

Taip pat ji primena dar vieną paprastą taisyklę – organizuotuose namuose visada lengviau ir greičiau palaikyti tvarką, todėl rekomenduojama įprasti rūšiuoti turimus daiktus pagal funkcijas ar kambarius ir rasti jiems tinkamus laikymo sprendimus. „Tam itin pasitarnauja įvairios dėžės ir dėžutės. Jos leidžia sutvarkyti daiktus lentynose, stalčiuose ar virtuvės spintelėse, užima mažiau vietos ir supaprastina daiktų paiešką. Jei kartą skirsite laiko bei jėgų daiktų organizavimui ir kiekvienas jų turės aiškią savo vietą namuose, tuomet tvarkos palaikymas ar didieji tvarkymaisi prieš šventes visada bus paprastesni bei bus lengviau rasti daugiau laiko sau, dovanų paieškai ar bet kam, kas jums teikia malonumą ir sukelia gerų emocijų“, – sako interjero dizainerė.

Kai mažiau yra daugiau

Nors Kalėdos, rodos, asocijuojasi su geromis emocijomis, 44 proc. gyventojų prisipažįsta per šventinį periodą patiriantys spaudimą iš aplinkos, kaip reikėtų ruoštis ir švęsti. Psichologas tokiu atveriu pataria stabtelti ir įsiklausyti, ar išorės spaudimas sutampa su mūsų pačių norais.

„Aplinkos spaudimo įtaka sumažės, kai mes patys sau įsivardinsime, kas mums svarbu ir sieksime tai atliepti. Kartais mus nuvargina ne tiek fizinė skuba, kai norime daug suspėti ir aprėpti, bet bandymas atitikti mums aplinkos keliamus lūkesčius, šiuo atveju – idealų Kalėdų šventimo paveiksliuką, kuris gal mums net netinka. Tad ruoškimės taip, kad atėjus šventėms turėtume jėgų jomis pasidžiaugti“,– ragina P. Rakštikas.

Jis ragina atminti, kad Kalėdų laukimo laikotarpis – kaip ir pačios šventės – gali būti gerų emocijų šaltinis. Tam, kad taip nutiktų, anot jo, dar laukiant Kalėdų galima permąstyti, kurie šventiniai elementai mums išties būtini ir atsirinkti tai, kas svarbiausia.

„Išbandykite paprastą pratimą – prirašykite visą lapą asociacijų, su kuo jums siejasi šventės ir tuomet padarykite drąsų žingsnį – išsirinkus tris svarbiausius dalykus. Tuomet susitelkite į jų įgyvendinimą, visą kitą palikdami su pačiais mažiausiais lūkesčiais, o gal net iš vis juos išbraukdami iš šių švenčių sąrašo. Juk tikrai visi kažkur girdėjome: mažiau yra daugiau. Gal tai galioja ir šventinei nuotaikai?“, – patarimą užbaigia P. Rakštikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją