Pasak docento, iki Kalėdų liko savaitė, o dienos trukmė, kuri svyruoja nuo maždaug 6 val. 55 min. Lietuvos šiaurėje iki 7 val. 23 min. pietuose, per šį laikotarpį beveik nebesikeis.

„Iš tikro dar sutrumpės viena minute iki gruodžio 20 d. ir vėl ims ilgėti nuo gruodžio 23 d. Žiemos saulėgrįžos laikas šiais metais – gruodžio 21 d. Šis laikas svarbus ne tik astronominiu požiūriu, bet ir turi įtakos klimato bei orų sąlygoms. Laikoma, kad iki trečiojo gruodžio dešimtadienio baigia persitvarkyti didelio masto termobariniai laukai Šiaurės pusrutulyje ir netropinių platumų atmosferos cirkuliacija pereina į žiemos režimą, kuris išsilaiko iki maždaug kovo vidurio.“

Jo teigimu, šiuo laikotarpiu stratosferoje sustiprėja poliarinis sūkurys, o priežemyje – kontinentiniai anticiklonai, ypač Sibiro (Azijos) anticiklonas.

„Šiandien ryte smagiai sninga rytinėje Lietuvos dalyje, tačiau iš paskos seka nestipraus lietaus zona, todėl susidariusi sniego danga ilgai neišsilaikys. Nežinau, ar galima šiems laikams taikyti tokį liaudies spėjimą „Jei Martynas su bradu, tai Kalėdos su ledu“ ir atvirkščiai. Šiemet šv. Martynas (lapkričio 11 d.) buvo šlapias, bet stipresnio atšalimo kitą savaitę taip pat kol kas nenusimato.

Vidutinė ateinančios savaitės oro temperatūra Rytų Lietuvoje bus šiek tiek aukštesnė už 0 °C, o pajūryje – bent porą laipsnių aukštesnė už 0 °C. Krituliai iki Kalėdų numatomi daugiausia skystos fazinės būsenos, o po Kalėdų – mišrios“, – komentavo jis.

G. Stankūnavičius tuo pačiu nurodė, kad Europos–Atlanto sektoriuje kol kas dominuoja tie patys didelio masto veiksniai: gilūs ir regeneruojantys ciklonai Šiaurės rytų Atlante ir beveik stabili bei stipri aukšto slėgio sistema virš Uralo ir Vakarų Sibiro.

„Kitos savaitės pradžioje ciklonų trajektorijos turėtų keistis. Prognozuojama, kad jie keliaus per Britų salas, Šiaurės jūrą ir Baltijos jūros pietinę dalį į rytus. Azijos anticiklono centras pasitrauks į rytus, bet savo gūbriais vis tiek darys įtaką Rytų ir Pietryčių Europai. Tai pat stiprės aukšto slėgio gūbrys virš Šiaurės Atlanto. Žymesnio atvėsimo nenumatoma, išskyrus pačią rytinę jos dalį (Volgos vidurupio ir žemupio rajonai), bet ten santykinai šaltas oras laikėsi ir iki šiol.“

Taip pat akcentavo, kad nors Sibire, lyginant su Europa, dabar labai šalta, bet pats šaltis nėra ekstremalus, o šiomis dienomis žemiausia oro temperatūra centrinėje Jakutijoje (Sachoje) yra apie -30 – -43 °C, o Pietų Sibire – tik apie -15 – -25 °C.

„Didžiausia šilumos anomalija laikysis Rusijos europinės dalies šiaurėje. Barenco ir Baltosios jūros pakrantėse oro temperatūra nuo -10 – -15 °C kitos savaitės pradžioje pakils iki teigiamos. Šilta bus ir JAV, ypač Vidurio Vakaruose.

Tiesa, šiomis dienomis buvo pranešama apie smarkią pūgą ir atšalimą Niujorke ir aplinkiniuose rajonuose. Pūga ir ją sukėlęs ciklonas jau praėjo, bet labiausiai oras ten atvės rytoj ir poryt (iki -4 – -10 °C), bet nuo pirmadienio vėl atšils ir iki Kalėdų žymesnio atvėsimo nenumatoma.“

Šiaurės pusrutulyje tropinių ciklonų sezonas jau baigėsi, teigė jis, tačiau dar vienas tropinis sūkurys rytoj susidarys ties Filipinais, o pirmadienį–antradienį, pasiekęs pietinį Vietnamą, susilpnės.

„Vietnamo meteorologijos tarnyba (NCHMF) jokių ekstremalių reiškinių neprognozuoja. Pietų pusrutulyje tropinių ciklonų sezonas tik įsibėgėja. Sekmadienį Australijos šiaurės vakarinius rajonus pasieks aktyvus ciklonas, tačiau Australijos meteorologijos tarnyba (BoM) prognozuoja tik galimus staigius potvynius keliose regioninėse upėse (Ficrojuje ir Rytų Kimberli).

Tačiau Pietų Ramiojo vandenyno baseine neseniai praūžė keli iš eilės stiprūs tropiniai ciklonai: praradęs savo galią „Zazu“ juda į rytus virš vėsesnių subtropinių akvatorijų, o „Yasa“ ką tik praūžė pro Fidžio salas – sukėlė didelius potvynius, nuošliaužas ir sugriovimus.“

G. Stankūnavičius nurodė, jog tikėtina, kad po Kalėdų stiprės aukšto slėgio sistema virš Šiaurės rytų Atlanto ir orai atvės visoje Šiaurės ir Vidurio Europoje.

„Gausiai pasnigs Vidurio Europoje ir Balkanuose, o smarkios liūtys numatomos Vakarų Prancūzijoje ir Šiaurės Ispanijoje. Pasnigs ir Lietuvoje. Remiantis Europinio vidutinės trukmės prognozių centro (ECMWF) duomenimis stipresnio atvėsimo sausio mėnesio pirmoje pusėje Lietuvoje nenumatoma.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)