aA
Nors ruošiant šventinį stalą kasmet atrodo, kad vaišių gali pritrūkti, kaip taisyklė, pagamintų patiekalų dažniausiai lieka. Kaip panaudoti šventinių patiekalų likučius, kad nereikėtų išmesti, o valgyti būtų skanu ir kitą dieną?
Kūčių stalas
© Asmeninins albumas

Pasak lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino, didžioji dalis šventėms paruoštų patiekalų ir užkandžių įprastai tinkami vartoti vidutiniškai dvi dienas, jei tik yra laikomi tinkamai. Vis dėlto kad ir kaip viliojančiai maistas atrodytų ant šventinio stalo, ūpo skanauti tą patį ir kitą dieną gali rastis mažiau.

„Per šventes skirtingų patiekalų prisiragaujame su kaupu, todėl įprastai kitą dieną norisi valgyti ne tą patį. Tad norint, kad su meile šventiniam stalui gaminti patiekalai ir užkandžiai neliktų nesuvalgyti ir neatsidurtų šiukšliadėžėje, dieną po šventinės vakarienės juos verta „prikelti antram gyvenimui“ – perdaryti naujai ar panaudoti kaip šviežių patiekalų ingredientus“, – sako pašnekovas ir pataria, kaip tai padaryti.

Silkė – vieno kąsnio sumuštiniams

Kaip rašoma pranešime spaudai, ko gero, dažniausiai kiekvienoje šeimoje pasitaikantis Kūčių stalo akcentas yra šventiškai paruošta silkė ar galbūt net keli jos patiekalai. O kai silkės ant stalo tiek daug, natūralu, kad per vieną vakarą suvalgyti visko dažniausiai nepavyksta. Pasak A. Polenino, norint išvengti šių patiekalų likučių – paruošti sumuštinius su silke, kurių variantų gali būti itin daug ir įvairių.

„Ruošiant šventinius sumuštinukus galima panaudoti ne tik silkės, bet ir kitų patiekalų likučius. Vienas iš variantų – ant ketvirčiais padalintų duonos riekių uždėti iš vakaro atlikusių burokėlių, o ant viršaus – gabalėlį silkės. Kitas variantas – vietoje burokėlių ant duonos dėti džiovintus ar marinuotus grybus, o ant viršaus –silkę. Iš esmės, vienu iš tokio sumuštinio su silke ingredientu gali tapti daugelio šventinių patiekalų likučiai: tai ir mišrainės, ir užtepėlės“, – sako maisto gamybos ekspertas.

Kūčių stalas
Kūčių stalas
© DELFI / Valdas Kopūstas

Bulvės – užkepėlėms arba apkepui

Panaudoti bulvių ar jų košės likučius, pasak A. Polenino, taip pat nesudėtinga, o ruošiant skirtingus patiekalus pravers ir daugiau ant stalo atlikusių patiekalų – ne tik mėsiški užkandžiai, bet ir įvairūs sūriai ar marinuotos daržovės.

„Jei šeimyna ar svečiai nesuvalgė visų bulvių, jas panaudoti galima kepant bulvių užkepėles. Šio patiekalo gamyba nesudėtinga ir visiškai priklauso nuo gaminančio fantazijos. Pavyzdžiui, jei pradžioje ant stalo garavo orkaitėje keptos bulvės su lupenomis, galima jas išskobti, minkštimą sumaišyti su atlikusiomis konservuotomis ar šviežiomis daržovėmis, įdėti šiek tiek sūrio. Tuomet viską sumaišius sudėti masę „atgal“ į keptos bulvės „kevalą“ ir kiek pakepus orkaitėje patiekti kaip naują patiekalą“, – siūlo A. Poleninas.

Jei ant stalo liko bulvių košės, ją galima sudėti į kepimo skardą, ant viršaus paberti mėsos gabaliukų, viską gausiai pabarstyti sūriu ir pakepus orkaitėje skanauti.

Mėsa – salotoms, troškiniui ar blyneliams

Jei ant Kūčių stalo mėsos patiekalų nebūna, tai per Kalėdas mėsiškais patiekalais mėgsta gardžiuotis beveik kiekviena šeima. Tačiau jei visko perdien suvalgyti nepavyksta, maisto gamybos ekspertas siūlo likusią mėsą ir jos gaminius naudoti gaminant troškinius, salotas ar net blynus.

Kūčių stalas
Kūčių stalas
© Asmeninins albumas

„Įvairūs mėsos likučiai – paukštienos, kiaulienos ar jautienos – gali tapti išties skanaus troškinio pagrindu. Tiesiog susmulkinkite visus likučius – kepsnių, dešrų, liežuvio – apkepkite ir sudėkite į puodą. Pakepkite smulkintus svogūnus ir, pagardinę pomidorų pasta, šiek tiek patroškinkite. Į mėsos puodą įdėkite smulkintų raugintų agurkų, užpilkite vandens ir palaukite, kol užvirs. Tuomet sudėkite svogūnus. Pavirkite, pagardinkite prieskoniais ir mėgaukitės šviežiai paruoštu troškiniu“, – receptu dalijasi A. Poleninas.

Kitas būdas – panaudoti mėsos likučius įvairiausioms salotoms ruošti. Pašnekovo teigimu, čia taip pat puikiai tiks viskas, kas liko: ir rūkytos mėsos, ir keptos, ir virtos. Tereikia į indą sudėti salotas, visas mėgstamas daržoves ir mėsos likučius bei pagardinti viską norimu padažu.

„Galiausiai, visi mėsos likučiai gali tapti pačiu skaniausiu rytinių blynelių įdaru – tereikia iškepti lietinius, sudėti pjaustytą mėsą, vėl juos suvynioti bei dar kiek apkepti, kad mėsa sušiltų. Žinoma, tokių rytinių lietinių ingredientais puikiausiai gali būti ir ant šventinio stalo likę grybai ar sūris“, – sako A. Poleninas.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Verslininkas Saulius Karosas amžinojo poilsio atgulė Menininkų kalnelyje: atsisveikinimo kalbą tarė ir 18-metis sūnus (308)

Šią savaitę verslo pasaulį ištiko netektis – naktį iš antradienio į trečiadienį mirė...

Stilistas rėžė nuomonę apie „Žmonių“ įvaizdžius: jei nepasiruošei, sėdėk tyliai ir apeik raudoną kilimą ratu (71)

Kiekviename renginyje laukiamiausia smalsuolių dalis – raudonas kilimas ir, žinoma, akį...

Ekspertas: Putino spaudimas Lukašenkai gali tapti nepakeliamas (82)

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui liko daugiau nei penkeri metai kadencijos, bet jis jau turi...

Nori atšaukti Nacionalinę premiją Ivaškevičiui – partizanų vaizdavimas sukėlė tikrą audrą Lietuvos rašytojų sąjunga gina (66)

Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba šeštadienį paskelbė rašytoją Marių Ivaškevičių...

Jevgenijus Kiseliovas: praėjus 28 metams, Lietuvoje žmonės gyvena taip, kaip mums net sapne nesisapnavo (565)

Sausio 13-oji – diena, kai prisimenami žmonės, kuriuos 1991 metais Vilniuje nužudė mūsų...

Močiutės kiaulienos kepsnys nepaliks abejingo net ir didžiausio maisto kritiko (14)

Močiutė iškepė kiaulienos kepsnį , kuris nepaliks abejingo net ir didžiausio maisto kritiko....

Medžiaga, visiems laikams pakeitusi architektūrą: kodėl be jos statybos dabar neįmanomos

Betonas (tiksliau – gelžbetonis ) yra viena universaliausių, dinamiškiausių ir labiausiai...

Kauno centre, prie ligoninės, mirė vyras: liudininkė negalėjo patikėti personalo abejingumu (1123)

Penktadienį grupelė kauniečių su mirtimi susidūrė tiesiog vienoje miesto centro gatvių. Čia...

Geriausias NBA atsarginis: žaidėjai pastebi Sabonį, bet serga už buvusį MVP specialiai DELFI iš Londono (1)

Domantas Sabonis žaidžia geriausią karjeros sezoną, o jam nė kiek netrukdo ir tai, jog jis...

Apskaičiavo, kur Dakaro ralis lietuviams galėtų kainuoti pigiau (5)

Jau kone pusmetį netylančios kalbos apie sunkiausio pasaulyje maratono migraciją pradeda priminti...