Apklausa taip pat rodo, kad ketvirtadalis žmonių nepatikusias dovanas atiduos labdarai, o kas aštuntas – parduos internete.

Vienas iš 20 apklaustųjų pripažįsta, kad nepageidaujamas dovanas tiesiog išmetė. Trečdalis moterų sako, kad nepatikusias dovanas perdovanojo kažkam kitam.

„Kreiptis į dovanotoją ir prašyti pakeisti dovaną ar ją grąžinti daugeliui atrodo rizikinga. Ypač jautriai į tokius dalykus reaguoja moterys, manydamos, kad toks prašymas gali pakenkti santykiams“, - komentuodama šią situaciją, pastebi psichologė Donna Dawson.

„Dažniausiai draugams ar giminėms nesakome, ką norėtume rasti po Kalėdų eglute, šį galvosūkį palikdami jiems patiems, arba tiesiog pasitikėdami jų geru skoniu. Tačiau ta akimirka, kuomet dovanotojas suvokia, kad jo puikiu skoniu suabejota, o įteikta dovana nedžiugina, gali būti gėdinga ir skaudi ar netgi turėti ilgalaikių pasekmių“, - perspėja psichologė.

Jos manymu, siekiant išlaikyti gerus santykius, žymiai geriau taktiškai priimti nenorimą dovaną ir už ją padėkoti, šitaip nesugadinant Kalėdų dvasios. O tuomet nepastebimai grąžinti dovaną, užtikrinant, kad ją įteikęs asmuo apie tai nesužinos. Todėl visada patartina prie dovanos pridėti pirkimo čekį, kad jos gavėjas neatsidurtų nepatogioje padėtyje.

„Atrodo, kad žmonės yra linkę pasilikti nepatikusią dovaną sau, o ne pasiteirauti, ar būtų galima ją grąžinti arba pakeisti. Tačiau savaime suprantama, kad turint pirkimo čekį labai paprasta grąžinti dovaną pardavėjui arba pasikeisti ją į kažką kitą“, - psichologei antrina Pete Markey, pašto marketingo skyriaus vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)