Prekyba jau prasidėjo

Vilniaus miškų urėdijos medelyno viršininkė Reda Konstantinavičienė sako, kad kol kas kalėdinėmis eglutėmis domisi tik pavieniai pirkėjai. Didesnis srautas jų pradėjo ieškoti praeitą savaitę, tačiau kelios eglutės buvo parduotos ir užpraeitą.

„Pirkėjų šiek tiek padaugėja lapkričio pabaigoje, o pats bumas būna maždaug nuo gruodžio 10 dienos iki pat švenčių“, – sako R. Konstantinavičienė.

Tačiau besiruošiantys puošti medį tik prieš pat Kalėdas gali nesirūpinti – pašnekovė sako, kad kirstų eglučių užteks visiems. Kitokia situacija su eglėmis vazonuose – šių dažniausiai pritrūksta.

Kainos, anot jos, liko tokios pačios, kaip ir pernai. Jos priklauso nuo medžio dydžio, o pagal rūšis žaliaskarių pašnekovės vadovaujamas medelynas neskirsto. Pigiausia kirsta eglutė, kurios aukštis yra iki pusės metro, kainuoja 1,5 euro.

Kelerius metus pastebima tendencija puošti namus pavienėmis eglių šakomis, tačiau R. Konstantinavičienė sako, kad kol kas didelio poreikio dar nėra, todėl šakomis pradės prekiauti kiek vėliau. Šaka, kurios ilgis nesiekia metro, kainuoja 36 centus, o ilgesnės nei metras – apie 70 centų.

Sako, kad medelynų eglutės žaliuoja ilgiau

Medelyno vadovė teigia, kad prekybos centrai dažnai eglutes užsako iš užsienio šalių. „Reikia laiko jas paruošti, transportuoti. Tas, aišku, daro įtaką eglutės kokybei. O pas mus nukirsta ji pabūna iki savaitės, ir tai stovi lauke, ne patalpose. Dėl to jos laikosi geriau.

Kad ir nukirsta, eglutė pasiima drėgmę iš oro. Ne taip, kaip supakuotos sandėlyje ar kažkokiame šaldytuve. Tegu ten ir tinkamos sąlygos, vis tiek daro įtaką“, – sako R. Konstantinavičienė.

Visgi, prekybos centruose ar prie jų pirkti žaliaskares yra patogiau, mat dauguma medelynų yra už miesto. „Daug žmonių eglučių ieško ten, kur patogiau. Taip pat nemažai ieško ir kėnių ar sidabrinių eglučių – pas mus tokių nėra, todėl reikia pirkti prekybos centruose. O tie, kas žino, kas pabandę, ieško pas mus“, – aiškina pašnekovė.

Parduos tik vazonuose

Tačiau prekybos centruose pasirinkimas irgi ne begalinis. Pavyzdžiui, „Lidle“ pirkėjai galės įsigyti tik vazonines eglutes su šaknimis, kurios gali gyvuoti ne tik šventiniu sezonu, bet ir vėliau būti pasodintos gamtoje. Šie augalai prekybos tinklo parduotuvėse pasirodys jau gruodžio pradžioje.

„Sekame ir naujausias kalėdinių augalų tendencijas, todėl šiemet pirkėjams siūlysime Europoje ypatingai populiarius mažaūgius kėnius vazonuose. Atsižvelgdami į skirtingus mūsų pirkėjų poreikius, taip pat siūlysime ir tradicines eglutes vazonuose“, – sako prekybos tinklo atstovė Ieva Pačėsaitė, pridurdama, kad kirstinių eglučių pirkėjams nesiūlys.

Rūpinasi vis anksčiau

Prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad šiemet Kalėdų atributika pradėjo prekiauti daug anksčiau nei pernai – lapkričio 6 dieną.

„Jau keli metai iš eilės stebime tendenciją, kad pirkėjai šventėms pradeda ruoštis vis anksčiau. Tokius pasikeitimus galėjo lemti užsienio šalių pavyzdys, kur didžiosioms metų šventėms pradedama ruoštis jau spalio mėnesį“, – komentuoja B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklas pirkėjams kol kas siūlo įsigyti tik dirbtines eglutes. Jos, anot pašnekovės, ir yra populiariausios. Prekyba gyvomis eglutėmis prasidės tik gruodį.

„Atsižvelgus į mūsų pirkėjų poreikius, matome, kad jiems aktualiausios yra mažos dekoratyvinės eglutės, todėl tokias siūlysime įsigyti. Šios eglutės universalios savo dydžiu, todėl tinka papuošti tiek darbo stalą, tiek sukurti švenčių nuotaiką namuose“, – sako B. Čaikauskaitė.

Anot jos, tiek dirbtinių, tiek gyvų Kalėdų eglučių kainos šiais metais išlieka tokios pat arba labai panašios į praėjusių metų.

Pigiausios – už 4 eurus

Maximos“ pirkimų departamento direktorė Vilma Drulienė sako, kad ir jų prekybos tinklo lentynose jau galima rasti dirbtinių eglučių, kurių bus siūloma bent 30 skirtingų variantų.

„Pigiausią 40 cm aukščio dirbtinę eglutę bus galima įsigyti vos už 4 eurus, o norintiems išskirtinės šventinės puošmenos pasiūlysime beveik pustrečio metro aukščio dirbtinių eglių. Gyvosios eglutės į parduotuves atkeliaus jau gruodžio pradžioje – pirmiausia lauksime jų iš lietuviškų medelynų“, – sako V. Drulienė.

Didžiausia kalėdinių dekoracijų paklausa būna gruodį, tačiau dalis pirkėjų jomis pradeda rūpintis ir lapkritį. V. Drulienė mini, kad pernai būtent lapkritį buvo parduota apie 12 proc. visų šventinių dekoracijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)